”Porsaita tulee keleistä huolimatta, mutta ruokintakustannukset ovat karanneet käsistä” – sikatilallisten pomo perää 30 sentin korotusta tuottajan kilohintaan

Lihayhtiön edustaja ei ota kantaa, miten nopeasti hinnankorotus voisi toteutua.

Sikayrittäjä Martin Ylikännö tuotantotiloissaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

HUITTINEN Sikatilallinen Martin Ylikännö nappaa tottuneesti neliviikkoisen porsaan hyppysiinsä. Hän tarkastaa pienokaisen kuntoa. Osa porsaista torkkuu ryhmässä, osa syö innokkaasti rehuviljaa.

Tuotantotilassa on noin 500 eläintä, jotka on vieroitettu emästään viikko sitten. Olemme Vampulassa, joka on nykyään osa Huittisten kaupunkia Satakunnan eteläosassa.

Sikayrittäjän ilme on vakava. Vaikka kuivuus ei suoraan ole vaikuttanut tilan elämään, se näkyy kustannuksissa. Ylikännöllä ei ole omia peltoja, joten hän ostaa viljan eläimille.

– Porsaita tulee keleistä huolimatta, mutta niiden ruokintakustannukset ovat karanneet käsistä. Tein laskelman, joka sai yllättävän paljon huomiota Facebook-sivullani (siirryt toiseen palveluun).

Kun lihayhtiö, kauppa ja verottaja ottavat omansa, kuluttajahinta nousisi puolitoista euroa.

Martin Ylikännö

Martin Ylikännö laskeskeli, miten paljon sianlihan hintaa pitäisi korottaa, jotta kannattavuus säilyisi.

– Tarvitsisimme sianlihalle lisää hintaa noin kolme senttiä per päivä per suomalainen kuluttaja. Ei tässä sen isommasta summasta ole kysymys.

Laskelmassa tuottajahinta nousisi 30 senttiä kilolta. Kun lihayhtiö, kauppa ja verottaja ottavat omansa, kuluttajahinta nousisi puolitoista euroa. Hintojen määräytyminen on mutkikas asia.

– Esimerkiksi joulukinkkujen hinta on sovittu ennen kuin yksikään niistä on syntynyt tai kukaan tietää, mitä niiden kasvattaminen maksaa, kertoo Ylikännö.

Kuva: Minna Rosvall / Yle

_"Meiltä lähtee vuodessa 25 000 porsasta, jotka päätyvät teuraaksi noin 90 kg painoisina. Suomalaiset syövät vuodessa pyöreästi 35 kg luullista sianlihaa henkeä kohti. Tuotan siis tämän palvelun yli 64 000 suomalaiselle eli suunnilleen vaikkapa kaikille seinäjokelaisille. Nyt näyttää siltä, että rehun hinnannousun johdosta ei meinaa rahat riittää. Arvioisin, että syksyn aikana olisi hyvä saada 10 € lisää hintaa joka porsaalle. Tietysti sama ongelma on niillä tiloilla, jotka kasvattavat porsaamme 30 kg:sta teuraspainoon. Jos kilohintaan saataisiin 30 sentin korotus, homma rokkaisi taas ihan ok. Tästä tietysti aiheutuu loppukäyttäjälle lisäkuluja 10,50 € vuodessa eli 2,88 senttiä päivässä. Kaikki ymmärtävät, että jos vaikka leikkaisin kaikkien vaasalaisten tukat, nuohoaisin hämeenlinnalaisten savupiiput tai paikkaisin rovaniemeläisten hampaat, tuollaisen kustannuksen viemistä kuluttajahintaan kukaan ei edes huomaisi. Toisin on, kun kyseessä on ruoka. Silloin ollaan ihan mahdottoman edessä. Mielenkiintoinen juttu." (_Martin Ylikännön päivitys Facebookissa)

Vetoomus lihayhtiöille

Martin Ylikännö on Suomen Sikayrittäjien puheenjohtaja. Hän kertoo, että kustannusten nousu on herättänyt keskustelua tilojen kohtalosta. Ylikännö vetoaa tuottajien neuvottelukumppaneihin eli lihayhtiöihin.

– Teollisuuden täytyisi viedä hinnankorotuksia kaupan suuntaan nopeasti. Jos on olemassa poikkeuspykäliä hätätilanteita varten, niiden aika on nyt, pohtii Ylikännö..

Kuva: Minna Rosvall / Yle

HK Scan perää pidemmän tähtäimen ratkaisuja

Yle vei Martin Ylikännön laskelman HK Scanille, jonka pääkonttori sijaitsee Turussa. Eläinhankinnasta ja alkutuotannosta vastaava johtaja Pia Nybäck tietää, ettäsuomalainen sianlihantuotanto on ollut kannattavuusvaikeuksissa jo useita vuosia.

– Martinin laskelmat pitävät varmasti paikkaansa hänen oman tilansa osalta. Yksi toimija tässä ketjussa ei voi kauheasti vaikuttaa hinnanmuodostukseen.

Suomalaisen kuluttajan olisi hyvä ymmärtää, mitä etuja kotimaisessa lihassa on.

Pia Nybäck

Nybäckin mielestä suomalaisen kuluttajan olisi hyvä ymmärtää, mitä etuja kotimaisessa lihassa on.

– Sitä kautta yritämme saada koko ketjuun lisää jaettavaa. Se olisi pidemmän tähtäimen ratkaisu asiaan.

Johtaja Pia Nybäck HK Scanilta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Ylen A-Studiossa keskusteltiin ruokaketjun tulonjaosta 5.9.2018. Haastateltavana ollut maidontuottaja Esa Kiviniemi painotti, ettei tuottajilla ole mahdollisuuksia vaikuttaa hintoihin. Sikayrittäjä Martin Ylikännö kertoo, että tuottaja myy lihan täysin avoimella hinnalla. He eivät sovi hintaa.

– Teemme tuotantosopimuksen, jossa sitoudumme myymään. Esillä on tietty hinnasto, otat tai jätät. Hinta voi muuttua koska tahansa yksipuolisella ilmoituksella, kertoo Ylikännö.

HK Scanilla kiistetään, ettei tuottajien mielipidettä kuultaisi sopimusneuvotteluissa.

– Meillä on pitkäaikaisia sopimustuottajia, joiden kanssa ehdoista neuvotellaan. Sovimme asiat samalla tavalla kuin kaikissa tällaisissa tuotantosopimuksissa. Ehtojen määrittely ei ole yksipuolista, vakuuttaa Pia Nybäck.

HK Scanin pääkonttori Turussa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Tuottajat huolissaan kotimaisen sianlihan saatavuudesta

Suomen Sikayrittäjien puheenjohtajana Martin Ylikännö on kuunnellut muidenkin sikatilallisten huolia.

– Rahat loppuvat. Konkursseja on odotettavissa tänä talvena, jos ei saada parannusta aikaan. Lihayhtiöiltä saattaa loppua raaka-aine, pohtii Ylikännö.

Hän vertaa lihantuotantoa kuljetuspuolen hinnanmuodostukseen.

– Rehu on sikojen polttoainetta. Kuljetuspuolella hinta on sidottu dieselin hinnan kehitykseen. Jos polttoaine kallistuu, rahtihinta vastaavasti nousee. Tässä ei ole mistään muusta kysymys kuin siitä, että yksittäinen kustannuserä kasvaa, toteaa Ylikännö.

Joulukinkkujen hinta on sovittu ennen kuin yksikään niistä on syntynyt tai kukaan tietää, mitä niiden kasvattaminen maksaa.

Martin Ylikännö

HK SCanin johtaja Pia Nybäck muistuttaa, että lihantuotanto on muuttunut huomattavasti 10–15 vuoden aikana. Nybäck tuntee tuottajien ahdingon, mutta kiittää suomalaista tuotantotapaa.

– Olemme täysin kilpailukykyisiä alkutuotannon tehokkuudessa eurooppalaisiin maihin verrattuna. Tiloilla on tehty paljon tehostamistyötä. Eläimet ovat huomattavan terveitä, ja niillä on enemmän tilaa, kertoo Nybäck.

Nybäckin mukaan sianlihan tuotanto on Suomessa tänä vuonna ensimmäistä kertaa pienempää kuin kulutus. Tuotannosta noin 20 prosenttia viedään ulkomaille. Hän uskoo, että muutaman vuoden aikana ratkeaa, millaiseksi suomalaisen lihantuotannon omavaraisuus kehittyy.

– Asiaan vaikuttaa se, miten paljon suomalaiset ovat valmiita maksamaan suomalaisesta lihasta. Toivotaan, ettei tilanne tule samanlaiseksi kuin Ruotsissa. Siellä enää noin puolet on kotimaista lihaa, kertoo Nybäck.

Kuva: Minna Rosvall / Yle