1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kouluterveydenhuolto

Alakoulun oppilas ei saanut särkylääkettä kouluterveydenhoitajalta kipuunsa, lääke piti hakea omin avuin kotoa – kuntien ohjeissa on isoja eroja

Kunnat ovat alkaneet tarkentaa ohjeitaan ja käytäntöjään siitä, mitä lääkkeitä kouluterveydenhoitaja voi antaa.

kouluterveydenhuolto
Nuori talloo reppua.
Kuvituskuva. Kouluterveydenhoitajat eivät kaikissa kouluissa anna särkylääkettä.Tiina Jutila / Yle

Kuutosluokkalaisen päätä alkoi särkeä tällä viikolla Lempäälässä kesken koulupäivän. Yllätys oli suuri perheelle, kun kouluterveydenhoitaja ei voinutkaan antaa särkylääkettä.

Oppilas kävi kesken koulupäivän hakemassa omin avuin särkylääkkeen kotoa kilometrin päästä.

Vastaavia esimerkkejä kuuluu myös muualta.

– Vain oppilaiden omat henkilökohtaiset, virallisissa pakkauksissa olevat lääkkeet saa antaa lääkeluvan omaava. Omilla lapsilla kulkee yhdet särkypillerit heidän omissa repuissaan, jottei peruspäänsäryn takia tarvitse lähteä kotiin, toinen äiti kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola sanoo, että mitään uutta valtakunnallista suositusta tai lakia aiheesta ei ole annettu. Ylilääkäri uskoo, että kunnat ja terveyskeskukset ovat alkaneet tarkentaa kouluterveydenhoitajien roolia lääkkeiden antajina.

– Eri alueilla on ollut eri tapoja. Monissa paikoissa kouluterveydenhuollosta ei ole jaettu lääkkeitä aikaisemminkaan muuten kuin ensiaputilanteissa, Hietanen-Peltola sanoo.

Kuntien erilaiset käytännöt

Esimerkiksi Lempäälässä ja Sastamalassa ohjeita on tarkennettu. Lempäälässä vielä viime lukukaudella kouluterveydenhoitajat antoivat särkylääkettä.

– Nyt on tullut uudet ohjeet, että lääkettä annetaan ainoastaan, jos on lääkärin kirjoittama lääkemääräys, Lempäälän kouluterveydenhuollosta sanotaan.

Koulu kuvitus kello
Yle / Patrik Skön

Tampereella kouluterveydenhoitaja voi sen sijaan antaa särkylääkettä ensiapuna. Sekä parasetamoli että ibuprofeeni ovat Tampereen kaupungin ylilääkärin Tuire Sanniston mukaan valikoimassa.

– Pirkanmaan alueella on kunnissa erilaisia käytäntöjä, lääkehoitosuunnitelmat ovat kuntakohtaisia, Sannisto sanoo.

THL: Kuukautiskipuihin omat lääkkeet

Ylilääkäri Hietanen-Peltola arvioi, että kunnat ovat alkaneet miettiä vastuukysymyksiä entistä tarkemmin. Siksi pyritään siihen, että vanhemmat vastaavat koululaisten lääkkeistä tai lääkkeiden annosta sovitaan koulussa kirjallisesti.

Yläkouluikäisillä tytöillä on usein kuukautiskipuja. Olisi hyvä, että oppilaalla itsellään olisi varalla lääke tähän.

Marke Hietanen-Peltola

Myös sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa vahvistaa, että kunnat ovat alkaneet tarkentaa ohjeitaan ja käytäntöjään. Särkylääkkeen antamista ei ole Kolimaan mukaan kielletty.

– Kouluterveydenhuollossa ovat erilaiset resurssit eri kunnissa, hän sanoo.

THL:n ylilääkäri Hietanen-Peltola muistuttaa, että useilla kouluilla kouluterveydenhoitajaa ei edes ole joka päivä.

Periaatteessa lain mukaan kouluterveydenhoidon pitää antaa lääkkeitä vain ensiaputilanteissa. Kouluterveydenhoito on Hietanen-Peltolan mukaan terveyskeskuksen toimintaa ja lääkekäytännöt ja kouluterveydenhuollon lääkevalikoima sovitaan alueellisesti.

Parasetamol-tabletteja.
AOP

Ylilääkärin mielestä kunnissa pitäisi tiedottaa vanhemmille, jos käytännöt muuttuvat.

– Sairaanhoito ei lainsäädännössä kuulu kouluterveydenhoitoon ollenkaan, vaikka tiedän, että sitä tehdään. Sitä vastoin ensiapu ja äkilliset tilanteet kuuluvat, THL:n Hietanen-Peltola sanoo.

Särkylääkkeen voi ylilääkärin mukaan antaa ensiapuna migreeniin, mutta toistuvat päänsäryt tai kuukautiskivut ovat eri asia.

– Yläkouluikäisillä tytöillä on usein kuukautiskipuja. Olisi hyvä, että oppilaalla itsellään olisi varalla lääke tähän.

Voiko johtaa lääkkeiden väärinkäyttöön?

Esimerkiksi diabeetikkojen, vaikeasti allergisten tai astmaa sairastavien lasten hoidosta on usein sovittu esimerkiksi kouluavustajan kanssa. Tässäkin on sama periaate. Lääke tulee kotoa ja joko oppilas itse tai yhteistyössä koulun aikuisen kanssa huolehtii lääkityksestä.

Esimerkiksi Ylöjärvellä annetaan akuuttitilanteessa särkylääkettä, mutta migreenipotilaalla tulee olla omat kohtauksen hoitolääkkeet mukanaan.

– Ketään opettajaa tai terveydenhuoltoon kuulumatonta ei voi velvoittaa antamaan lääkettä, vaan se pitää sopia ja ohjeistaa erikseen, Hietanen-Peltola sanoo.

Onko ongelma, jos särkylääkkeitä alkaa löytyä oppilaiden repuista? Voiko se johtaa väärinkäytöksiin?

– Varsin pienen osan lapsista pitää varautua ottamalla särkylääkkeitä mukaan. Vanhempien pitää suhteuttaa asia lapsen ikään ja miettiä, pystyvätkö he arvioimaan, koska lääke pitää ottaa, THL:n ylilääkäri sanoo.

Lue seuraavaksi