1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Maahanmuuttovirasto muutti Afganistan-linjaustaan: Lapsiperheiden ei enää edellytetä pakenevan maan sisäisesti Kabuliin

Maahanmuuttovirasto kertoo jatkavansa päätösten tekemistä afganistanilaisten jättämiin turvapaikkahakemuksiin.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto eli Migri kertoo päivittäneensä päätöskäytäntöään afganistanilaisille turvapaikanhakijoille.

Viraston mukaan muutoksia tulee siihen, miten sisäisen paon mahdollisuutta Kabuliin arvioidaan.

Sisäinen pako tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijan katsotaan voivan asettua asumaan toiselle alueelle kotimaassaan, jos häntä uhkaa vaino tai vakava haittaa kotialueellaan.

Maahanmuuttovirasto katsoo, että Kabulin yleiset olosuhteet sisäisen paon kannalta ovat heikentyneet eikä lapsiperheiden enää edellytetä pakenevan maan sisäisesti Kabuliin.

– Siellä on enemmän sisäisiä pakolaisia. Heidän tilanteensa on sillä tavalla hankala ja elannon hankkimisen mahdollisuudet ovat rajoitetut, Maahanmuuttoviraston yljohtaja Jaana Vuorio selittää.

Vuorio huomauttaa, että uusi linjaus ei muuta Kabulista kotoisin olevien lapsiperheiden arviota.

Sisäistä pakoa harkitaan yhä miehille ja lapsettomille pareille

Sisäisen paon mahdollisuutta Kabuliin voidaan harkita tapauskohtaisesti vain kahden ryhmän kohdalla. Migrin mukaan nämä ryhmät ovat:

1. Terveet, työkykyiset naimattomat miehet, joilla ei ole erityisiä haavoittuvia ominaisuuksia.

2. Työikäiset, terveet ja lapsettomat avioparit, joilla ei ole erityisiä haavoittuvia ominaisuuksia ja joilla on turvaverkko Kabulissa.

Näihin ryhmiin kuuluminen ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että sisäisen paon katsottaisiin olevan heille mahdollista.

– Kaikissa tapauksissa tehdään aina kokonaisarvio ja sisäisen paon mahdollisuus arvioidaan yksilöllisesti, Migrin tiedotteessa todetaan.

Päätöksenteko keskeytettiin viime viikolla

Maahanmuuttovirasto keskeytti päätöksenteon afganistanilaisille turvapaikanhakijoille viime viikolla väliaikaisesti siksi aikaa, kun se arvioi päätöskäytäntöään.

Päätöksentekoa arvioitiin YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tuoreen Afganistan-linjauksen (siirryt toiseen palveluun) takia.

Migri kertoo tämän päivän tiedotteessaan jatkavansa nyt päätöksentekoa.

Maahanmuuttovirasto korostaa, että sen aikaisempi linja ei muutu. Kansainvälistä suojelua ei myönnetä sillä perusteella, että henkilö on kotoisin Afganistanista, vaan sille on oltava henkilökohtaiset perusteet.

Muokattu otsikkoa klo 11.00: Tarkennettu otsikkoon, että Maahanmuuttoviraston Afganistan-linjauksen muutos koskee nimenomaan sisäistä pakoa.

Lue myös:

Maahanmuuttovirasto tarkistaa linjauksiaan – päätökset afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista keskeytetty