Hyppää sisältöön

Putin: Venäjä tietää Salisburyn myrkyttäjiksi epäiltyjen henkilöllisyyden

Venäjän presidentin mukaan Britannian nimeämät venäläismiehet ovat siviilejä, eikä tapauksessa ole mitään erikoista tai rikollista.

Vladimir Putin Kuva: Pavel Golovkin / EPA

Presidentti Vladimir Putin sanoo Venäjän tietävän Salisburyn myrkytystapauksista epäiltyjen venäläismiesten henkilöllisyyden.

Britannian viranomaiset nostivat viime viikolla syytteet kahta venäläismiestä vastaan, joita epäillään entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julian murhayrityksestä maaliskuussa.

Brittiviranomaiset antoivat miesten nimet julkisuuteen ja sanoivat heidän olevan Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseereita.

Putin sanoo nyt, että Venäjän viranomaiset tietävät keitä he ovat. Hänen mukaansa miehet ovat siviilejä, eivät sotilastiedustelun palveluksessa.

Venäjän presidentin mielestä tapauksessa ei ole mitään erikoista tai rikollista. Hän sanoo toivovansa, että miehet tulevat julkisuuteen kertomaan oman versionsa tapahtuneesta.

Putin puhui Vladivostokissa talousfoorumin kokouksessa. Tilaisuudessa olivat paikalla myös Kiinan presidentti Xi Jinping sekä Japanin pääministeri Shinzo Abe.

Julkisuuteen ensi viikolla?

Britannian viranomaiset nimesivät epäillyt venäläismiehet Aleksandr Petroviksi ja Ruslan Boširoviksi, ja on julkaissut heidän kuvansa. Brittipoliisin mukaan he todennäköisesti liikkuivat Britanniassa väärillä nimillä.

Miehistä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Venäjän valtion television mukaan toinen miehistä saattaa kommentoida tapausta julkisuudessa ensi viikolla.

Rossija 24 -kanava kertoo olleensa yhteydessä Aleksandr Petroviin, joka oli sanonut työskentelevänsä lääkealan yrityksen palveluksessa Tomskin kaupungissa Siperiassa.

Britannia: Epämääräisyyksiä ja valheita

Britannian hallitus pitää kiinni siitä, että murhayrityksestä epäillyt ovat Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n upseereita.

Pääministeri Theresa Mayn tiedottaja toteaa Britannian vaatineen Venäjältä selitystä Salisburyn tapahtumista toistuvasti, mutta Venäjä on vastannut epämääräisyyksillä ja valheilla.

Sergei ja Julia Skripal löydettiin 4. maaliskuuta puistonpenkille lyyhistyneinä eteläenglantilaisesta Salisburysta. Brittiviranomaiset ovat todenneet heidän altistuneen novitšok-hermomyrkylle.

Skripalit selvisivät myrkytyksestä. Sen sijaan läheisessä Amesburyssä paljastui kesäkuun lopussa toinen myrkytysyritys, jota brittipoliisi on tutkinut osana Skripalien murhayrityksen tutkintaa.

Amesburyssa myrkytyksen uhreiksi joutuivat mies ja nainen, joilla ei ole yhteyksiä tiedustelumaailmaan. Mies selvisi myrkytyksestä, mutta nainen kuoli.

Korjattu otsikkoa kello 11:36, lisätty, että miehet myrkyttäjiksi epäiltyjä

Päivitetty kello 16:29 venäläisen televisiokanavan tiedoilla ja brittihallituksen edustajan kommenteilla

Aiheesta aiemmin: