Ennusteanimaatio: näin nelosluokan hurrikaani Florence vyöryy Yhdysvaltain itärannikolle – suurin vaara aiheutuu tulvista ja rankkasateista

Florencen odotetaan aiheuttavan muutamassa päivässä enemmän sadetta kuin Suomessa saadaan vuodessa.

Hirmumyrsky Florence
Hurrikaani Florence lähestyy Yhdysvaltoja
Hurrikaani Florence lähestyy Yhdysvaltoja

Florence-hurrikaani on parhaillaan Bahaman ja Bermudan puolivälissä noin tuhannen kilometrin päässä Yhdysvaltain itärannikosta.

Nelosluokan hurrikaanin odotetaan rantautuvan mantereelle perjantaina aamuyöllä Suomen aikaa.

– Tämänhetkisen ennustuksen mukaan Florence saapuu maihin Pohjois-Carolinan eteläosassa ja jatkaa siitä sisämaahan. Maan päällä se laantuu pian trooppiseksi myrskyksi ja siitä edelleen matalapaineen alueeksi, Ylen meteorologi Matti Huutonen sanoo.

Florencen reitissä on kuitenkin epävarmuutta.

– Toisen ennusteen mukaan Florence ei rantaudu vaan se alkaa liikkua rannikon suuntaisesti kohti etelää. Tällöin se voi aiheuttaa tuhoja vielä pitkään. Näin kävi esimerkiksi Harvey-hurrikaanin kanssa viime vuonna, Huutonen kertoo.

Hurrikaanien voimakkuus luokitellaan viisiportaisella asteikolla. Vuoden 1851 jälkeen ainoastaan neljä nelosluokan hurrikaania on rantautunut Yhdysvaltain itärannikon pohjoisempiin osiin.

– Florencen reitti on poikkeuksellinen. Yleensä Pohjois-Carolinan seudulle iskeytyy ensimmäisen tai toisen luokan hurrikaaneja.

Tulviva vesi suurin vaara

Voimakkaat tuulet, sateet ja tulvat tekevät hurrikaaneista vaarallisia.

Huutosen mukaan Florencen suurimmat riskit liittyvät sateisiin ja tulviin. Rannikolla merenpinta nousee voimakkaasti, kun myrskytuuli pakkaa vesimassoja kohti mannerta. Sisämaassa voimakkaat sateet koettelevat alueen infrastruktuuria.

Nelosluokan hurrikaaneissa tulvavesi voi nousta yli neljän metrin.

– Esimerkiksi New Orleansia koetelleessa Katrina-hurrikaanissa tuuli itsessään ei aiheuttanut merkittävää tuhoa rakennuskannalle. Taloudellisesti suurimmat tuhot syntyivät tulvista, Huutonen sanoo.

Tällä hetkellä Florencen odotetaan aiheuttavan 800 millimetrin sateet muutamassa päivässä. Suomessa sataa keskimäärin noin 700 –750 millimetriä vuodessa.

– Tuollainen vesimäärä aiheuttaa monenlaista tuhoa. Kaikki riippuu toki maaston muodoista, asutuksen määrästä ja infrastruktuurista, Huutonen arvioi.

Taifuuni matkalla kohti Filippiinejä

Maailman valtamerillä liikkuu tällä hetkellä kaksi hurrikaania, yksi taifuuni ja kolme trooppista hirmumyrskyä.

Voimakkain näistä on viitosluokan Mangkhut-taifuuni, jonka ennustetaan iskevän Filippiinien pohjoisosaan lauantaiyönä Suomen aikaa.

Huutosen mukaan tämä hirmumyrsky voi olla jopa tuhoisampi kuin Florence.

– Yhdysvalloissa ihmisiä on evakuoitu pois myrskyn alta ja rakennukset ovat verrattain kestäviä. Filippiineillä tilanne on täysin toinen. Viitosluokan taifuunissa pelkästään tuulet voivat tuhota heikosti rakennettuja asumuksia.

Filippiinien jälkeen Mangkhut-taifuunin ennustetaan jatkavan kohti Hongkongia ja Etelä-Kiinaa. Mikäli Mangkhutin kurssi pysyy ennallaan, siitä saattaa tulla voimakkain Hongkongiin koskaan iskenyt taifuuni, South China Morning Post kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Artikkelia muokattu 12.9.2018. klo 13:44. Korjattu Suomen ja Florence-hurrikaanin sademääriä. Lisätty tieto tulvaveden noususta neljään metriin.

Lisää aiheesta:

"Tuntuu älyttömältä ajatella, että meillä ei ehkä ole mitään, minkä luo palata" – Miljoona ihmistä pakenee jättihurrikaania Yhdysvaltain itärannikolta

Jättimäinen Florence-hurrikaani kasvaa ja lähestyy Yhdysvaltojen rannikkoa – Kansallisen hurrikaanikeskuksen johtaja: "Olen todella peloissani tästä"