Moporallia, autoilua ja uimista pohjavesilammilla – juomavesi huolestuttaa Paimiossa: "Pienikin määrä öljyä voi pilata veden"

Suomen pohjavedet ovat pääosin hyvässä kunnossa, mutta ne voivat pilaantua helposti. Saari-Nummensuon pohjavesialue on ollut murheena vuosikausia.

pohjavesi
Saari-Nummensuon pohjavesialue
Paula Collin / Yle

PaimioPitkä hiekkaranta ja kirkasvetinen lampi kutsuvat uimaan. Kaunis paikka on selvästi houkutellut myös grillaajia, sillä lampea ympäröivät lukuisat, kivistä kasatut nuotiopaikat.

Pehmeässä hiekassa näkyy renkaan jälkiä – joku on ajanut täällä autolla.

Mitään yllä mainituista asioista ei kuitenkaan saisi tehdä, sillä alueelta otetaan kolmasosa paimiolaisten juomavedestä.

Saari-Nummensuon pohjavesialue Paimiossa on ollut murheena vuosikausia. Alue on tärkeä paimiolaisten juomaveden kannalta, mutta asiaa ei oteta tosissaan. Suurimmat sisääntuloväylät on suljettu portein, jotta alueelle eivät pääsisi autolla muut kuin siellä kiinteistöjä omistavat. Porttien lukot kuitenkin rikotaan vähintään kerran vuodessa.

Kun pohjavesialueella kävelee, näkee joka puolella valtavasti roskia. Makkarapakettien ja mehupurkkien lisäksi rannoilta ja vedestä löytyy autonrenkaita, öljykanistereja, metalliroskaa, vaatteita ja mitä ikinä vain voi kuvitella.

– Käyn täällä usein lenkillä ja ongella. Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että vesirajassa ja vedessä on paljon roskaa. Täältä on löytynyt metalligrillejä, ja mopoilla ja mönkijöillä on ajettu rallia, kertoo paimiolainen Jouni Kiviharju, joka on tullut vapaapäivänään keräämään roskia pohjavesialueelta.

Saari-Nummensuon pohjavesialue
Paimiolaiset Jouni Kiviharju ja Terhi Saari keräsivät pohjavesialueelta muun muassa autonrenkaita ja metalliroskaa.Paula Collin / Yle

Alueen roskaisuuteen ja ihmisten piittaamattomuuteen on kiinnittänyt huomiota myös Paimiossa asuva Terhi Saari. Hänkin kantoi kortensa kekoon ja kävi vapaaehtoisesti siivoamassa pohjavesialuetta.

– Jos tulet tänne virkistymään, otat pussin mukaan ja viet roskat mennessäsi. On välinpitämättömyyttä ja laiskuutta, jos roskia ei viedä pois, sanoo Saari.

Pohjavesi pilaantuu herkästi

Suomen Ympäristökeskuksen mukaan maassamme on noin 3 800 vedenhankintaa varten tärkeää ja siihen soveltuvaa pohjavesialuetta. Suurimman osan tila on hyvä, vain noin sata pohjavesialuetta on huonossa kunnossa.

Pohjavesi voi kuitenkin pilaantua nopeasti, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ylitarkastaja Maria Mäkinen. Paimiossa suurimman riskin aiheuttaa autoilla ajo.

– Pienikin määrä polttoainetta tai öljyä voi pilata suuren määrän pohjavettä, Mäkinen sanoo.

Suomen pohjavesialueista noin 350 on nimetty riskialueeksi. Tila on vaarantunut erityisesti Etelä-Suomen ja taajamien pohjavesialueilla, joilla on runsaasti ihmistoimintaa.

Saari-Nummensuon pohjavesialue
Paimion Saari-Nummensuon pohjavesialueella kävelemällä saa hetkessä kerättyä kottikärryt täyteen roskaa.Paula Collin / Yle

Ulkoilu sallittu, uiminen ja autoilu ei

Paimion kaupunki katselee tilannetta huolestuneena. Tänä kesänä meno hiekkakuopilla on tuntunut poikkeuksellisen vilkkaalta. Viheraluemestari Kaisa Salonen epäilee, että syy on lämpimässä kesässä.

– Ihmiset halusivat mennä kirkkaisiin, puhtaisiin vesiin uimaan, mutta se ei ole sallittua tuolla. Tilanne on todella huolestuttava. Autolla ajossa on monia riskejä: alueen tiet ovat huonokuntoisia, joten auton pohjasta hajoaa helposti jotain ja öljyä tai muuta nestettä valuu maastoon, Salonen sanoo.

Elokuussa Saari-Nummensuon pohjavesialueella tapahtuvasta kielletystä toiminnasta tehtiin ilmoitus poliisille (siirryt toiseen palveluun). Yhdyskuntainsinööri Kati Timonen kertoo, että alueelle on tänä kesänä tuotu yksi uusi valvontakamera, ja niitä aiotaan lisätä ensi vuonna. Lisäksi sisääntuloväyliä suljetaan paremmin, jotta ajoneuvot eivät pääse pohjavesialueelle.

Viheraluemestari Kaisa Salonen muistuttaa, että ulkoilu ja rentoutuminen on pohjavesialueella sallittua.

– Sehän on hieno alue, joten kyllä siellä voi piknikin pitää, mutta roskat täytyy viedä pois. Eikä saa uida tai uittaa koiria.

Saari-Nummensuon pohjavesialue
Paula Collin / Yle

Paimiolainen Jouni Kiviharju toivoo lisää kylttejä sisäänmenoväylille. Nykyiset kyltit ovat monin paikoin niin vanhoja ja kuluneita tai vaihtoehtoisesti sotkettuja, että tekstejä on enää mahdoton erottaa. Osa kielletystä toiminnasta voisi loppua, jos tietoisuus lisääntyisi.

– Jokaisen ihmisen pitäisi tietää, että pohjavesialueella ei voi ajaa rallia ja roskat pitää ottaa mukaan.

Kartta
Kuva pohjavesialueen rajoista on suuntaa-antava.Yle