PTT: Suomen talouden kasvu jatkuu, mutta hidastuu

Pellervon taloustutkimuksen mukaan pahin uhka maailmantaloudelle on Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppakiista.

Suomen talous
Rakennusmies
Työllisten määrä kasvanee ensi vuonna noin 30 000:lla henkilöllä.Henrietta Hassinen / Yle

Suomen talouden noususuhdanne jatkuu tänä ja ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus eli PTT.

PTT ennustaa tämän vuoden talouskasvuksi 2,6 prosenttia. Ensi vuonna tahti hiipuu hieman ja talouden kasvu asettuu 2,4 prosenttiin.

Tutkimuslaitoksen mukaan työllisyys on kasvanut aidosti. Esimerkiksi heinäkuussa työllisiä oli noin 75 000 enemmän kuin vuosi sitten. PTT katsoo, että muutos johtuu työvoiman kysynnän lisääntymisestä.

PTT ennustaa, että työllisyyden kasvu hidastuu ensi vuonna. Silloin työllisten määrä kasvaa noin 30 000:lla. Samalla työttömyysaste laskee ensi vuonna 7 prosenttiin. PTT:n mukaan vaikeimmin työllistyvien pitkäaikaistyöttömien joukko kuitenkin pienenee hitaasti.

Suomessa tutkimus- ja kehitysinvestoinnit ovat vähentyneet useita vuosia. PTT:n mielestä tämä kehitys pitäisi katkaista kasvun turvaamiseksi.

– Nykyisellä investointirakenteella työn tuottavuuden kasvattaminen on haastavaa ja aiheuttaa huolta lisäarvon tuottamisesta jo lähitulevaisuudessa, sanoo PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari tiedotteessa.

PTT arvioi, että nykyisen nousuhdanteen voi katkaista maailmantalouden riskit. Maailmantalouden kasvun hiipuminen vähentää suomalaisten vientituotteiden kysyntää. Tutkimuslaitos pitää pahimpana uhkana maailmantaloudelle Kiinan ja Yhdysvaltojen kärjistyvää kauppakiistaa.