1. yle.fi
  2. Uutiset

Kärsämäen kunnanjohtaja huolissaan rehtorin asenteesta, rehtorin mukaan kunnanjohto ei ymmärrä koulujen arkea

Kärsämäkeläisen Frosteruksen koulun rehtorin työn jatko tai loppu selviää maanantaina. Rehtori kertoo käyttäneensä epäonnistuneita sanavalintoja haastattelussa, jossa hänen tulkittiin vähättelevän koulussa esiintyvää seksuaalista häirintää.

Koulutus ja kasvatus
Liitutaulu
Tapio Rissanen / Yle

Kärsämäellä sijaitsevan Frosteruksen koulun rehtori on hyllytettynä tehtävästään maanantaihin saakka.

Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussilan mukaan rehtori Tuomo Pesosen jatko selviää maanantaina kunnanhallituksen kokouksessa.

Hyllytyspäätös johtuu rehtorin kommenteista, jotka julkaistiin tiistaina Ylen MOT:n artikkelissa. Artikkelissa rehtori vähättelee seksuaalista häirintää, jota hänen johtamassaan koulussa ilmenee THL:n kyselyn perusteella.

Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussilan mukaan hyllytyspäätöksen taustalla on erityisesti Pesosen vähättelevä asenne seksuaalisen häirinnän kitkemistä kohtaan.

– Vanhemmilla pitää olla täysi luottamus siihen, että koskemattomuus turvataan kouluissa. Tämän hetkisten tietojen valossa täyttä luottamusta Pesosen tapauksessa ei ole.

"Asenne on se, mikä huolestuttaa"

Jussilan mukaan Pesonen antoi kommenteissaan ymmärtää, että seksuaalista häirintää kouluissa tulisi jopa sietää.

– Väheksyvä asenne on se, mikä meitä huolestuttaa. Lasten tulee voida kääntyä opettajien puoleen, mikäli seksuaalista häirintää ilmenee.

Pesonen itse kiistää asenneongelman ja selittää hyllytyspäätöstä epäonnistuneilla sanavalinnoilla.

– En ole asennevammainen enkä vähättelijä. Olen erittäin jyrkästi sitä mieltä, että seksuaalista häirintää ei sallita ja tehdään siihen kaikki voitava niillä keinoilla, mitä käytettävisssä on. Realismia kuitenkin on se, että kaikkeen ei voida puuttua, vaikka haluttaisiin.

Pesonen sanoo, että halusi kommenteilla tuoda esille sitä, kuinka vaikeaa häirintään puuttuminen on.

– Koulumaailma on aika kovaa nykyään. Kyllä me nollatoleranssiin pyrimme eikä mitään lähtökohtaisesti katsota läpi sormien. Se, miten asiat arjessa hoituvat, on eri juttu.

Pesosen mukaan seksuaaliseen häirintään puututaan myös Frosteruksen koulussa.

– Asiasta on pidetty oppitunteja ja on tehty tarkempia kyselyitä aiheesta. Mikäli itse sattuisin tilanteeseen paikalle, niin totta kai veisin asian eteenpäin ja siitä keskusteltaisiin kaikkien osapuolten ja huoltajien kesken.

Jatko selviää maanantaina

Kunnanjohtaja Esa Jussilan mukaan Pesosen lausunnot tulivat Jussilalle osittain yllätyksenä.

– Hänen retorinen ilmiasunsa ja värikäs kielenkäyttönsä ovat sangen tuttuja, nyt esiin tullut asenne tuli yllätyksenä.

Tuomo Pesonen on saanut aikaisemmin suullisia sekä kirjallisia varoituksia eri asioista. Jussila ei kerro tarkemmin millaisista asioista on kyse.

– On annettu sekä suullisia että kirjallisia valituksia.

Parempi jos olisin vain sanonut, että en kommentoi.

Tuomo Pesonen

Jussila ei halua arvioida, voiko Pesonen jatkaa tehtävässään.

– Asiaa selvitetään, ja kunnanhallitus tekee päätöksensä maanantaina.

Pesosen mukaan kuntajohdon hyllytyspäätös on ymmärrettävä. Hänen mukaansa kuntajohdolla ei kuitenkaan ole täysin realistista käsitystä koulumaailmasta.

– Kaikki oppilaat eivät opi. Koulujen arki ei täysin ole kuntajohdon tiedossa.

Pesonen kommentoi MOT:n artikkelissa, että "kun pillua tekkee mieli miespuolisella. Niin eihän sitä osaa aina kauniisti sanoa. Onhan sitä kaikennäköistä porsastelijaa baarimaailmassakin."

Tuomo Pesonen, oletteko sitä mieltä, että seksuaalisen häirinnän taustalla on se, että "miespuolisilla tekee mieli pillua"?

– Siinä kommentissa kiteytyy karkealla tavalla se, mitä kouluissa lopulta tapahtuu. Hormonit hyrräävät ja on erilaisia aistiärsykkeitä. En sitä kaikkein tärkeimmäksi tekijäksi nostaisi.

Pesonen kertoo, ettei antaisi enää vastaavanlaisia lausuntoja.

– Olivathan ne raflaavia sanoja virkamiehen suuhun. Tässä tuli nyt tämmönen työtapaturma. Parempi, jos olisin vain sanonut, että en kommentoi.

Lue lisää:

Kärsämäen kunta hyllyttää rehtorin – Vähätteli seksuaalista häirintää koulussaan

MOT kokosi tiedot yläkouluista – pahimmillaan joka viides oppilas kokee seksuaalista häirintää: "Ei oteta ongelmaa tosissaan"

Lue seuraavaksi