EU-komissio antoi esityksensä kesäajasta: kellojen siirtely voi loppua jo ensi vuonna

Jäsenmaat saavat esityksen mukaan itse päättää, jäävätkö ne kesä- vai talviaikaan.

Talvi- ja kesäaika
Kellotaulu.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Euroopan komissio on odotetusti antanut esityksensä kesäaikajärjestelystä luopumisesta. Komission mukaan kellojen siirtämisestä luovuttaisiin EU-maissa vuonna 2019.

Jäsenmaat saavat esityksen mukaan itse päättää jäävätkö ne pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Ilmoitus asiasta pitää tehdä komissiolle huhtikuuhun 2019 mennessä.

Kesäaikaan siirryttäisiin EU:n alueella viimeisen kerran sunnuntaina 31. maaliskuuta 2019. Sen jälkeen jäsenmaat joko jäisivät kesäaikaan tai siirtyisivät takaisin talviaikaan sunnuntaina 27. lokakuuta 2019.

Komission tavoitteena on, että naapurimaat koordinoivat muutoksen keskenään niin, ettei unionin sisämarkkinoiden toiminta häiriinny. Sen mielestä ei ole toivottavaa, että osa jäsenmaista jatkaisi kellojen siirtelyä ja osa luopuisi siitä.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi Euroopan parlamentille pitämässään puheessa, että kellojen siirtely ei ole ollut suosittua kansalaisten keskuudessa.

– Kun EU määrää eurooppalaisia siirtämään kelloja kahdesti vuodessa, kukaan ei osoita suosiota. Kellojen siirtelyn täytyy loppua, Juncker sanoi.

Esitys menee seuraavaksi sekä EU-parlamentin että jäsenmaiden käsiteltäväksi.

Aiheesta aiemmin:

Nyt se varmistui: Komissio ehdottaa, että kesäaikajärjestelystä luovuttava

EU-komissiolta esitys kellojen siirtelystä luopumista – "Kansa haluaa tätä, me teemme sen"