Analyysi: Junckerin vaisut jäähyväiset eivät tarjonneet vastausta laitaoikeiston unionille muodostamaan haasteeseen

Komission puheenjohtajan viimeinen puhe unionin tilasta tarjosi niukasti vastauksia kansallismielisyyden kasvuun. Viisarien siirtelyn lopettaminen ei taida riittää, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Jean-Claude Juncker
Jean Claude Juncker
Jean Claude JunckerOlivier Hoslet / EPA

StrasbourgKaksi päivää, kaksi puhetta. Eilen tiistaina Viktor Orbán puolusti Euroopan parlamentin edessä kiivaasti toimintaansa Unkarin pääministerinä.

Hän maalasi populismin oppikirjan mukaisesti kuvan tilanteesta, jossa EU kääntyy Unkarin kansaa vastaan muka oikeusvaltion puolustamisen nimissä.

Tänään aamulla samassa salissa puhui Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Pitkä, polveileva ja monotoninen puhe kertasi istuvan komission saavutuksia ja esitteli muutaman uuden avauksen, kuten aloitteen kellojen siirtämisen lopettamiseksi jo ensi keväänä ja EU:n oman rajavartioston perustamisen.

Komissio haluaisi, että ensi keväänä kellot siirrettäisiin kesäaikaan viimeisen kerran. Viesti on, että jäsenmaat päättäkööt itse ajastaan. Viimeisestä siirrosta kahden kuukauden kuluttua pidetään eurovaalit.

Unkaria Juncker ei maininnut sanallakaan, tyytyi vain toteamaan, että EU:n sanktiomenettelyä on käytettävä tilanteissa, joissa oikeusvaltio on uhattuna. Parlamentti äänestää Unkaria vastaan käynnistettävästä menettelystä iltapäivällä.

– Isänmaallisuus on hyve. Pidäkkeetön kansallismielisyys on myrkkyä ja petosta, Juncker sanoi.

Viesti lienee suunnattu yhtä lailla Orbánille kuin eurooppalaisille äänestäjille ennen vaaleja. Laitaoikeistolle odotetaan vaalivoittoa europarlamenttiin samalla kun perinteinen keskustaoikeisto ja -vasemmisto ovat monessa jäsenmaassa ahtaalla.

Junckerin puhetta markkinoitiin Yhdysvalloista lainatulla "Unionin tila" -nimellä. Unionin tilasta Junckerin puhe kertoi lopulta vähemmän kuin Orbánin tiistainen puhe.

Orbánilaisella retoriikalla on voitettu vaaleja paitsi Unkarissa, myös Puolassa, Tshekissä ja vaikkapa Italiassa. Junckerilaisella retoriikalla voittaminen on vaikeampaa, vaikka kansalaiset ovatkin keskimäärin suhteellisen tyytyväisiä unioniin.

Tämä on unionin tila ja unionin ongelma. Junckerilla ei ollut tarjota avaimia siihen, miten hän sen ratkaisisi. Viisarien siirtelyn lopettaminen ei taida riittää, kun vaikeisiin kysymyksiin ei ole helppoja vastauksia.

Lue lisää:

Seuraa suorana Areenasta klo 9.50 alkaen: Komission puheenjohtaja kohtaa Euroopan parlamentin viimeistä kertaa – odotettavissa eurojargonia ja tulikiveä

Orbán puolustautui Euroopan parlamentissa: "Ette voi puuttua demokraattisen maan sisäisiin päätöksiin"