1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Venator sulkee tulipalossa pahoin vaurioituneen Porin titaanidioksiditehtaan – yt-neuvottelut alkavat maanantaina, 450 ihmistä menettää työpaikkansa

Venator ilmoittaa ajavansa tuotannon alas vuoteen 2021 mennessä. Työntekijöille kerrottiin asiasta keskiviikkona.

Pori
Venatorin tehdas Porissa
Katja Halinen / Yle

Titaanidioksidia tuottava Venator aikoo sulkea Porin tehtaansa.

Yhtiö piti Porissa tiedotustilaisuuden keskiviikkona iltapäivällä. Tehtaan tuotanto jatkuu tällä hetkellä noin 20 prosentin teholla. Kokonaan tuotanto loppuu vuonna 2021.

Yt-neuvottelut on tarkoitus aloittaa maanantaina ja ne kestävät 60 päivää. Porin tehtaalla työskentelee noin 450 henkilöä. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, irtisanotaanko tai lomautetaanko ketään heti. Osa työntekijöistä on ollut lomautettuna keväisten yt-neuvottelujen seurauksena.

Venatorin varatoimitusjohtaja Antje Gerber kertoi tiedotustilaisuudessa yhtiön olevan pahoillaan työntekijöiden ja Porin kaupungin puolesta.

– Suurin huolenaiheemme on se, että henkilöstöstä pidetään huolta. Siihen keskitymme seuraavien viikkojen aikana. Kaikki tehdään Suomen lakien ja määräysten mukaisesti, Gerber sanoi.

Kuvaus kiellettiin

Tiedotustilaisuus alkoi erikoisissa merkeissä, kun paikalla ollut tehtaanjohto kielsi toimittajilta kuvaamisen, eikä tilaisuutta suostuttu aloittamaan ennen kuin kamerat suljettiin. Paikalla oli Venatorin varatoimitusjohtaja Antje Gerberja Porin tehtaanjohtaja Pasi Vartiainen, joka ei saanut kommentoida tilannetta medialle.

Kuvaamisen kieltäminen julkisessa tiedotustilaisuudessa on erittäin poikkeuksellista.

Suurin huolenaiheemme on se, että henkilöstöstä pidetään huolta.

Antje Gerber

Yleisradion mediasäätelyn päällikkö Kirsi-Marja Okkonen pitää Venatorin menettelyä erikoisena.

– Kuvaaminen on tiedotusvälineiden omaa tiedonvälitystoimintaa. Vaikka Venatorilla onkin oikeus omassa tiedotustilaisuudessaan kieltää kuvaaminen, menettely ei edistä tiedonvälitystä. Kun tiedotustilaisuuden tavoitteena on tiedon levittäminen, ei ole tarkoituksenmukaista tällä tavoin rajoittaa tiedotusvälineiden normaalia toimintaa.

Viime vuoden tulipalo pysäytti tuotannon

Porin tehdas paloi pahasti tammikuussa 2017. Tuotantoa ei ole saatu tulipalon jälkeen takaisin samalle tasolle, jolla se aiemmin oli. Uudelleenrakentamistyöt keskeytyivät viimeksi heinäkuun alussa, kun työmaalla sattui kolmen ihmisen loukkaantumisen aiheuttanut onnettomuus.

Venator kertoo tiedotteessaan, että uudelleenrakennustöiden kustannukset ovat olleet yllättävät ja nousseet liian suuriksi. Yhtiö pahoittelee uutista työntekijöille.

Ylen tietojen mukaan työntekijät saivat tietää tehtaan lopettamisesta tänään kello 13 aikoihin. Saatuaan tiedon työntekijät ovat poistuneet työpaikalta.

"Pelkkiä juhlapuheita"

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kertoo uutisen olevan todellinen pommi.

– Aiemmin he ovat puhuneet yhteiskuntavastuusta ja sanoneet pitävänsä henkilökunnasta huolta. Nämä ovat nyt osoittautuneet juhlapuheiksi, jotka eivät todellisuudessa päde.

Vastaavia työpaikkoja ei maakunnasta löydy. Vaadimme tässä asiassa myös valtiovallalta toimenpiteitä.

Aino-Maija Luukkonen

Luukkonen on ymmärrettävästi huolissaan yli 400 työpaikasta, jotka katoavat tehtaan sulkemisen myötä.

– Vastaavia työpaikkoja ei maakunnasta löydy. Vaadimme tässä asiassa myös valtiovallalta toimenpiteitä. Tämä uutinen on myös henkilökohtaisella tasolla suuri pettymys, koska puheet jatkosta ovat olleet aivan toista.

Tunnelma tehtaalla järkyttynyt

Porin tehtaan pääluottamusmies Ari Dahlberg sanoo, että ihmiset ovat tehtaalla uutisen saatuaan järkyttyneitä ja pettyneitä.

– Vituttaa kuin pientä oravaa. Tämä tuli todellakin yllätyksenä, Dahlberg puuskahtaa.

Työntekijöiden keskuudessa on vielä tähän päivään saakka odotettu, että tehdas korjataan siihen kuntoon, missä se oli ennen tulipaloa.

– Lupauksia on tullut sieltä täältä, välillä työt ovat seisseet ja välillä lasketaan dollareita. Kustannukset ovat karanneet käsistä.

Uudelleentyöllistyminen tulee Dahlbergin mukaan olemaan vaikeaa.

– Titaanidioksidin tekijöitä ei löydy Suomessa muita. Mahdollisuudet työllistyä tulevat olemaan hyvin heikot.

Lue lisää:

Pori vaatii valtiolta nopeita tukitoimia pigmenttitehtaan sulkemisen takia

Venatorin tehtaan rakennustyömaa Porissa tyhjillään kolmatta viikkoa – omistaja pohtii korjausten jatkamista

Porin suuren tehdaspalon kustannukset kymmeniä miljoonia euroja

Venator lomauttaa sata ihmistä – uhattuna oli yli puolet Meri-Porin pigmenttitehtaan työpaikoista