Liikenneturva: "On huono idea kuskata lasta autolla kouluun"

Koulujen lähiympäristössä lastaan autolla kuljettava vanhempi aiheuttaa turvattomuutta jalan tai pyörällä kulkeville koululaisille.

Kajaani
Koululaiset koulumatkalla Espoossa 8. elokuuta 2018. Tilanne on lavastettu.
Lapsia pitäisi kannustaa itsenäiseen liikkumiseen koulumatkalla.Lehtikuva

Syyskuussa vietettävän Liikenneturvallisuusviikon tavoitteena on huomioida tavat, joilla koululaiset kulkevat koulumatkansa.

– Lasta pitäisi kannustaa itsenäiseen liikkumiseen, näin lapsi oppii havainnoimaan ja kiinnittämään huomiota liikennesääntöihin. Lapsi ei opi niitä auton takapenkillä, sanoo liikenneturvan Oulun yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.

Itse jalan tai pyörällä liikkuva lapsi saa valmiuksia tutustua paremmin liikenteeseen. Autolla lapsiaan kouluun kuskaavat vanhemmat aiheuttavat turhaan liikennettä koulujen pihoihin ja lisäävät turvattomuuden tunnetta.

– Autolla lastaan kouluun tuovat eivät ymmärrä vaikuttavansa niihin lapsiin, jotka tulevat vaikka pyörällä kouluun. Mitä vähemmän koulujen läheisyydessä on autoliikennettä, sen parempi, painottaa Eero Kalmakoski.

– Eikä se ole kansanterveydellisestikään järkevää, jos lapset kuljetetaan autolla. Se ei ylläpidä lasten ja nuorten terveyttä, huomauttaa Kalmakoski.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista koulujen Liikenneturvallisuusviikkoa. Sen tavoitteena on innostaa opettajia, oppilaita ja opiskelijoita huoltajineen kaikilla kouluasteilla ottamaan syksyn teemaviikon aikana liikenneturvallisuusasiat käsittelyyn.

Teemana on turvallisesti kävellen ja pyörällä.