Rautalammin kirkkoherraksi ei hyväksytty ainoaa hakijaa – suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin yksi syy

Hakija kertoo uskovansa eheytymiseen, eikä suostu esimerkiksi vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Rautalampi
Valkoinen risti kirkon katolla sinitaivasta vasten
AOP

Rautalammin seurakunta haluaa kirkkoherran viran uudelleen hakuun, vaikka tehtävään oli pätevä hakija. Ainoan hakijan mielestä valinnan esti hänen suhtautumisensa seksuaalivähemmistöihin.

Rautalammin seurakunta laittoi alkuvuodesta kirkkoherran paikan hakuun. Ainoa hakija oli ekonomi ja pastori Anssi Massinen. Hän kävi tuomiokapitulin haastattelussa. Tuomiokapitulin lausunnon mukaan Massisella on hyvät edellytykset hoitaa Rautalammin kirkkoherran virkaa.

Massinen kävi saarnaamassa Rautalammilla. Kirkonmenojen jälkeen vuorossa olivat kirkkokahvit ja paneelikeskustelu, jossa seurakuntalaiset saivat esittää kysymyksiä Massiselle. Kirkkovaltuuston jäsenet tapasivat ehdokkaan ja pääsivät jututtamaan häntä. Paikallislehti Sisä-Savo teki ehdokkaasta sivun jutun. Näillä tavoin seurakuntalaiset saivat näkemyksen, millainen kirkkoherra Massinen olisi.

Kirkkovaltuusto päätti maanantaina yksimielisesti hylätä ainoan hakijan. Päätöksen mukaan valtuusto toivoo tuomiokapitulin julistavan kirkkoherran paikan uudelleen hakuun.

Valtuuston puheenjohtaja Olli Markkanen ja nykyinen kirkkoherra Pekka Tuovinen kertovat päätöksen taustalla olevan kokonaisvaikutelman.

– Massinen antoi vaikutelman, että erilaisten ihmisten kohtaamisessa ja yhteistyössä heidän kanssaan voisi tulla ongelmia, Tuovinen summaa.

Toiseksi syyksi valtuusto on katsonut sen, että Massisen pitämä saarna oli pitkä, monipolvinen ja kirjoittamaton. Saarnan ydin jäi valtuutettujen mielestä avoimeksi, kirkkoherra sanoo.

Hakija: Homoseksuaalisuudesta voi eheytyä

Massinen itse sanoo, että kynnyskysymykseksi tuli hänen suhtautumisensa samaa sukupuolta olevien vihkimiseen.

– Minulla on varsin perinteiset arvot. En tule vihkimään samaa sukupuolta olevia.

Massinen näkee, että Jumala eheyttää rikkinäisen ja hänen mukaansa homoseksuaalisuus ei ole Jumalan vaan synnin luomaa.

– Olen nähnyt, että Jumala voi muuttaa suuntautumista, kun siihen antaa mahdollisuuden. Ketään ei tietenkään voi siihen pakottaa.

Massisen mukaan kysymys seksuaalivähemmistöistä nousi esille paneelissa ja se nostettiin hänen mukaansa tikun nokkaan.

– Olen hieman yllättynyt asenteesta, koska kyseessä on kuitenkin pieni maalaispitäjä.

Kirkkoherra: Kaikkia kohdeltava tasavertaisesti

Kirkkoherra Pekka Tuovinen sanoo, että kysymys oli kokonaiskuvasta, mutta kyse on myös seksuaalivähemmistöihin suhtautumisesta.

– Jos seurakunnassa on homoseksuaali, hänen kanssaan on tehtävä yhteistyötä eikä häntä saa torjua. Kaikilla on sama ihmisarvo ja ketään ei saa määrätietoisesti muuttaa.

Massinen sanoo, että yhteistyö erilaisten ihmisten kanssa ei ole ongelma, mutta jumalanpalveluksen toimittaminen esimerkiksi seksuaalivähemmistön edustajan kanssa on eri asia.

Tuovinen muistuttaa, että Massinen on siinä oikeassa, että kirkon kanta on kieltää samaa sukupuolta olevien vihkiminen. Kirkkoherroilla on kuitenkin pastoraalinen kohtaamisen ohje, jonka mukaan kaikkia on kohdeltava tasavertaisesti.

Nykyinen kirkkoherra jää vuodenvaihteessa eläkkeelle.

Rautalammin seurakunta haluaa, että Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli julistaa kirkkoherran viran uudestaan haettavaksi. Seurakunnan toiveena on, että hakijoita tulisi nyt useampia.

Massinen voi halutessaan hakea virkaa uudelleen.

– Se on sen ajan kysymys. Voihan olla, että hakijoita on runsaasti, pastori Anssi Massinen kommentoi.