Lapissakin metsässä liikkujien kiusana nyt runsaasti hirvikärpäsiä – "Siellä missä on hirviä, on reilusti hirvikärpäsiä"

Ihmiselle hirvikärpänen voi aiheuttaa kutisevia pistokohtia, mutta tauteja ne harvoin levittävät.

hirvikärpänen
Hirvikärpänen
HirvikärpänenTurun yliopiston eläinmuseo

Hirvikärpäsistä on voinut tänä syksynä tehdä havaintoja tavallista useammin. Hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan runsasluminen edellistalvi oli suotuisa niiden talvehtimiselle kaikkialla Suomessa.

Kesän helteet saivat hirvikärpäset kuoriutumaan lähes yhtäaikaisesti, joten paikoitellen niitä on esiintynyt runsaasti. Varsinkin alueilla, jossa liikkuu hirviä (siirryt toiseen palveluun). Lapissa hirvenkaatolupia myönnettiin tälle vuodelle neljänneksen enemmän kuin viime vuonna ja esimerkiksi Tervolassa lupamäärä kasvoi yli sadalla edelliseen vuoteen verrattuna.

– Siellä missä on hirviä, on reilusti hirvikärpäsiä, toteaa Leinonen.

Paras suojautumiskeino on vaatetus

Tauteja kavahtavalle helpotus löytyy hirvikärpäsen ominaisuuksista.

– Ne pudottavat siipensä ensimmäisen piston jälkeen eli ne eivät pysty siirtymään eläimestä ihmiseen tai ihmisestä eläimeen, vaan veri imetään yhdestä ainoasta isännästä.

Hyönteistutkija Reima Leinonen kehottaa metsässä liikkuvan suojaamaan itsensä lähinnä vaatetuksella ja esimerkiksi hyttyshatulla.

– Jonkin verran olen kuullut ihmisten käyttävän vaatteissaan lisäksi kaksipuolista teippiä tai rullalle käärittyä ilmastointiteippiä, joihin hirvikärpäset sitten tarttuvat.

Hirvikärpäsen irrottamiseen iholta ei Leinosen mukaan tarvitse erityisiä apuvälineitä, vaikka se olisi jo siipensäkin pudottanut.

– Kyllä sen pitäisi irrota ihan paljain käsin, sillä se ei kaivaudu kiinni kuten punkki.