Komissio haluaa EU:lle 10 000 uutta rajavalvojaa

Esityksen mukaan rajavalvontavirasto voisi auttaa EU-jäsenmaita siirtolaisten palauttamisessa.

rajavalvonta
Siirtolaiset rukoilivat odottaessaan laivan kannella.
Siirtolaiset rukoilivat odottaessaan laivan kannella Italian rannikkovartioston lupaa astua maihin.Orietta Scardino / EPA

EU-komissio haluaa vahvistaa Euroopan unionin yhteistä rajavalvontaa runsaalla kädellä vuoteen 2020 mennessä.

Komission puheenjohtaja ilmoitti Jean-Claude Juncker ilmoitti esityksestä Euroopan unionin tilaa käsittelevässä puheessaan keskiviikkona.

Tarkoitus on myös laajentaa EU:n raja- ja merivartioston valtuuksia.

Komissio esittää (siirryt toiseen palveluun), että vuoteen 2020 mennessä rajavalvonnan henkilökuntaa kasvatetaan 10 000:lla.

EU:n omalla rajavartiostolla olisi oikeus tarkistaa ihmisten henkilötietoja ja matkustusasiakirjoja sekä pidättää ilman asiakirjoja saapuvia ihmisiä.

Rajavalvontavirasto voisi myös auttaa paperittomien siirtolaisten palautuksissa sen jälkeen kun EU-maa on itse päättänyt palautuksesta. Käytännössä virasto voisi esimerkiksi hoitaa palautuksen vaatimaa raskasta paperityötä.

Rajatyöntekijöitä voitaisiin lähettää myös EU-rajojen ulkopuolelle.

Uudistukset vaatisivat komission mukaan raja- ja merivartioston kahden vuoden budjetin kasvattamista 1,3 miljardiin euroon.

Italian laivasto pelasti eri Afrikan maista tulleita siirtolaisia 2014.
Italian merivoimat

Siirtolaisjärjestöt huolissaan pidätysten lisääntymisestä

Uudistus vaatii vielä jäsenmaiden hyväksynnän. Ennakkoon moni jäsenmaa on ilmaissut huolensa siitä, että uudistus toisi niiden alueille vierasmaalaisia rajatyöntekijöitä.

Komission mukaan rajavartiosto kuitenkin toimisi sen jäsenvaltion valvonnassa, jonka alueelle se kulloinkin olisi.

Siirtolaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että komission esitys lisää säilöönotettujen ihmisten määrää ja kasvattaa odotusaikoja.

– Ei ole todisteita siitä, että lisääntyneet pidätykset vähentävät saapuvien siirtolaisten määrää. Sen sijaan on paljon todisteita siitä, että ne aiheuttavat inhimillistä kärsimystä, sanoi Michel LeVoy paperittomiiin siirtolaisiin keskittyvästä järjestöstä uutistoimisto AP:lle.

Lue myös:

EU-johtajien reseptit Euroopan "kohtalonkysymykseen": Käsittelykeskukset ja palautussopimukset