Helvetin enkelien kerhotilan ammuskelun syynä oli viha kerhoa kohtaan

Lappeenrannan teollisuusalueella toukokuussa tapahtuneen Hells Angels MC Carelian kerhotila-ammuskelun taustalla oli ampujien kauna kerhon jäseniä kohtaan. Etelä-Karjalan käräjäoikeus on aloittanut laajan rikosjutun käsittelyn.

moottoripyöräkerhot
Poliisit laittavat käsirautoja pidätetyn käsiin.
Tiina Jutila / Yle

Lappeenrannan Hyrymäen teollisuusalueella sijaitsevaa kerhotilaa ammuttiin ohikulkeneesta henkilöautosta. Kaikkiaan yhdestätoista laukauksesta kuusi lävisti seinän. Syyttäjän mukaan ampujien tarkoituksena oli tappaa.

Haastehakemuksen mukaan ampujien oli täytynyt ymmärtää rakennuksessa todennäköisesti oleskelevan henkilöitä, ja ampumisen aiheuttavan vakavaa hengen tai terveyden vaaraa. Yksikään laukauksista ei osunut rakennuksessa olleisiin ihmisiin.

Ammuskeluun osallistui kolme henkilöä, joista yksi oli hankkinut rynnäkkökiväärin kesällä 2015. Sittemmin ase oli ollut vuorotellen muidenkin vastaajien hallussa. Poliisi ei ole löytänyt asetta, vaan se on kateissa.

Kauna Hells Angels MC:tä kohtaan

Ampumisen taustalla oli haastehakemuksen mukaan kahden ampujan osalta halu kostaa aiemmin Imatralla tapahtunut väkivallanteko, jossa kaksi henkilöä oli yrittänyt estää yhtä ampumisesta epäiltyä puhumasta poliisikuulusteluissa. Kuulustelu koski kaupungissa kadonnutta henkilöä. Pahoinpitely tapahtui Rajapatsaan kaupunginosassa sijaitsevan ravintolan pihalla.

Kolmannella ampujalla oli henkilökohtaista kaunaa moottoripyöräkerhon puheenjohtajaa kohtaan.

Syyttäjä vaatii tekijöille vankeusrangaistusta

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden aloittamassa juttuvyyhdissä on yhteensä 11 syytekohtaa, kuten kaksi murhan yritystä, törkeä pahoinpitely, ampuma-aserikoksia, huumausainerikos, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja kuultavan uhkaaminen oikeudenkäytössä. Jutussa on yhteensä kuusi syytettyä henkilöä, joista osa on myös asianomistajia.

Kerhotilan ammuskelusta syyttäjä vaatii kolmelle miehelle rangaistusta kahdesta murhan yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Toissijaisesti rangaistusvaatimus on vaaran aiheuttaminen.

Törkeästä pahoinpitelystä syyttäjä vaatii rangaistusta kahdelle tekijälle. Vastaajat olivat maaliskuussa suistaneet yhden syytettynä olevan auton tieltä valtatie kuudella, sen jälkeen rikkoneet ajoneuvon ikkunat ja pahoinpidelleet kuljettajaa.

Syyttäjä vaatii kaikkien kuuden syytetyn tuomitsemista vankeusrangaistukseen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn aikaa kaksi päivää. Juttua käsitellään poikkeuksellisesti Kouvolan oikeus- ja poliisitalolla Kymenlaakson käräjäoikeuden tiloissa.