1. yle.fi
  2. Uutiset

Teollisuusliitto ja Pro päättivät vastatoimista irtisanomissuojan heikennystä vastaan: Aloittavat ensi maanantaina ylityökiellon

Kyseessä ovat ensimmäiset konkreettiset vastatoimet hallituksen kaavailemalle irtisanomissuojan heikennykselle.

työtaistelut
Taollisuusliiton logo talon seinässä
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Teollisuuden työntekijät ja toimihenkilöt aloittavat ylityökiellon ensi viikon maanantaina vastatoimena hallituksen suunnitelmille heikentää irtisanomissuojaa alle 20 työntekijän yrityksissä.

Teollisuuden työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja teollisuudessa työskenteleviä toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro tiedottivat asiasta tänään keskiviikkona.

Teollisuusliitto sanoo haluavansa, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia "työelämää kurjistavia esityksiä" eduskunnalle.

– Näin ei ole tapahtunut, joten Teollisuusliitto päätti aloittaa painostustoimien ensimmäisen osan, liiton tänään keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa sanotaan.

Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron julistamat ylityökiellot ovat voimassa toistaiseksi.

SAK:hon kuuluva Teollisuusliitto on Suomen suurin teollisuuden ammattiliitto, jossa on noin 220 000 jäsentä. STTK:hon kuuluvassa Prossa on noin 110 000 jäsentä.

Työnantajat harmissaan

Työnantajia edustavat järjestöt arvioivat, että ylityökiellot aiheuttavat vakavaa haittaa etenkin tuotannossa. ja syövät pohjaa hyvään vauhtiin päässeeltä talouskasvulta.

– Yritysten tilauskirjat ovat täynnä ja lukuisilla yrityksillä on työvoimapula, joten ylityökielto vaikuttaa tavallistakin enemmän yritystoimintaan ja tilausten toimitusvarmuuteen, työnantajajärjestöjen yhteisessä tiedotteessa sanotaan.

Teknologiateollisuus ry, Kemianteollisuus ry ja Metsäteollisuus ry toivovat, että painostustoimia valmistelevat liitot peruvat suunnitelmansa.

– Työtaistelutoimien käyttäminen ei ole kenenkään etu. Toimet kohdistuvat yrityksiin ja niiden asiakkaisiin. Viime kädessä ne heikentävät yritysten työllistämismahdollisuuksia ja osuvat siten työntekijöihin itseensä, järjestöjen yhteisessä tiedotteessa huomautetaan.

Moni liitto kertonut valmistelevansa "vastatoimia"

Viime viikolla palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti aloittavansa toimet hallituksen suunnittelemalle irtisanomissuojan heikennykselle.

Myös SAK:n suurimpiin liittoihin kuuluvat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT ovat kertoneet valmistelevansa vastatoimia hallituksen suunnitelmille.

STTK:n liitoista Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä Akavan liitoista, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja sosiaalialan Talentia ovat myös kertoneet valmistelevansa järjestöllisiä vastatoimia. Tehy on kertonut harkitsevansa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa.

Lue seuraavaksi