Euroopan parlamentti kannattaa kurinpitotoimia Unkaria vastaan – Unkari suuttui ääntenlaskutavasta

Euroopan parlamentti on hyväksynyt esityksen, jolla se kannattaa kurinpitotoimien aloittamista Unkaria vastaan. Perussuomalaismepit vastustivat esitystä.

Unkari
Viktor Orban puhuu Euroopan parlamentissa 11. syyskuuta.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán puolusti maansa politiikkaa EU-parlamentissa tiistaina, päivää ennen parlamentin äänestystä.Patrick Seeger / EPA

StrasbourgEsitys meni läpi parlamentin äänestyksessä selvästi, luvuin 448 – 197. Tyhjää äänesti 48 edustajaa. Parlamentin selvityksen mukaan Unkari rikkoo toiminnallaan EU:n perusarvoja.

Suomalaisedustajista esitystä vastaan äänestivät ainoastaan perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja Pirkko Ruohonen-Lerner. Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ei ollut istunnossa paikalla. Kaikki muut suomalaiset kannattivat Unkarin sanktioimista.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto kutsui äänestystulosta pikkumaiseksi kostoksi. Hän uhkasi, että Unkari kyseenalaistaa ääntenlaskennan. Ministerin mielestä tyhjää äänestäneet 48 edustajaa olisi myös pitänyt ottaa huomioon. Hän päätteli, että näillä keinoin esitys ei olisi mennyt läpi vaadittavalla kahden-kolmasosan enemmistöllä.

EPP tuki kurinpitotoimia

Avainasemassa äänestyksessä oli parlamentin suurin ryhmä, keskustaoikeistolainen EPP, johon pääministeri Victor Orbánin Fidesz-puoluekin kuuluu. Ryhmään kuuluvat myös Suomen kokoomuslaiset euroedustajat. Suurin osa EPP-ryhmästä äänesti lopulta esityksen puolesta.

– Jos meillä on jäsenmaa jossa poljetaan median vapautta, kansalaisjärjestöjen vapautta, kansalaisoikeuksia, ei sellaista voi katsoa, sanoi EPP:n europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.).

Esitystä vastustanut perussuomalaisten Halla-aho sanoi äänestyksen jälkeen, että Unkaria haluttiin näpäyttää tiukan maahanmuuttolinjan takia.

– Tässä ei ole kysymys niistä asioista joista raportissa väitetään olevan kyse, vaan tässä on kyse yksinomaan maahanmuutosta, Halla-aho sanoi.

Vihreiden Heidi Hautala iloitsi äänestystuloksesta.

– Orbán menee sen taakse, että hänellä on valtava kansansuosio ja tuki joka on saatu vaalien kautta. Täytyy muistaa, että myös Hitler tuli valtaan vaalien kautta. Se ei ole mikään peruste, Hautala sanoi.

– Olimme odottaneet tätä päätöstä pitkään ja nyt se tuli, sanoi Nils Torvalds (rkp).

Kurinpitotoimiin tarvitaan neljä viidesosaa ministerineuvostosta

Seuraavaksi Unkarin kohtaloa käsitellään EU:n ministerineuvostossa, kaikkien jäsenmaiden kesken. Sen on hyväksyttävä rankaisutoimet neljän-viidesosan enemmistöllä.

Unkarista tuli Puolan jälkeen toinen EU:n jäsenvaltio, jota uhataan niin sanotulla artikla 7 -menettelyllä. Menettely johtaisi Unkarin äänivallan menettämiseen ministerineuvostossa, mikäli prosessi etenee loppuun saakka.

Puolan osalta artikla 7:n aktivoi viime joukuussa EU:n komissio.

Pääministeri Orbánin johdolla Unkari on vuosikausia sivuuttanut EU:n ja muun kansainvälisen yhteisön arvostelun. Ne toteavat, että Unkari on muuttanut vaalijärjestelmää hallitsevaa puoluetta suosivaksi, heikentänyt sananvapautta ja median asemaa, rajoittanut oikeuslaitoksen itsenäisyyttä ja polkenut turvapaikanhakijoiden asemaa ja oikeuksia. Lisäksi Unkari on rajoittanut kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP