Urheilevien nuorten unelmakampus: Koti, treenipaikka ja lukio samassa paikassa – Helsingin hyväksymä kaavamuutos vie suunnitelmia eteenpäin

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaa Mäkelänrinteen urheilulukion alueen kehittämisen.

urheilu
Elina Arike
Koripalloa pelaava Elina Arike pitää isona etuna sitä, että koti on lähellä koulua. Urheilulukiossa päivät venyvät pitkiksi ja useisiin siirtymiin kodin ja treenien välillä väsyy helposti.Antti Kolppo / Yle

Aamulla sängystä treeneihin, sitten lounaan kautta kouluun ja iltapäiväksi toiselle puolelle kaupunkia uusiin harjoituksiin. Urheilulukiolaisen päivärytmissä vapaa-aika on kortilla, eikä sitä mielellään vietetä bussissa.

– Minä asun vähän kauempana, joten matkustamista tulee jonkun verran päivittäin. Esimerkiksi päivän toiset treenit on nykyään Malmilla, jonne matkustaminen koulupäivien jälkeen on välillä aika raskasta, sanoo Helsingin Mäkelänrinteen urheilulukiota käyvä Lotta Aarto.

Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikkona hyväksymä asemakaavamuutos onkin ilouutinen Mäkelänrinteen urheilulukiolle.

Se mahdollistaa muun muassa uuden asuntolarakennuksen ja urheiluhallin rakentamisen aivan urheilulukion läheisyyteen.

Lotta Aarto
Lotta Aarron mielestä uudet treenipaikat toisivat helpotusta Mäkelänrinteelle, jossa nykyiset tilat käyvät nyt ajoittain ahtaiksi.Antti Kolppo / Yle

Nykyisin Mäkelänrinteen lukion urheilijat jakaantuvat päivittäin treenaamaan yli 20:een eri paikkaan ympäri Helsinkiä.

Toteutuessaan uudet suunnitelmat helpottavat merkittävästi oppilaiden arkea, kun sekä koti että harjoitustilat voisivat tarvittaessa sijaita lähellä lukiota.

– Asuntola koulun vieressä houkuttelisi tänne enemmän potentiaalisia urheilijoita ympäri Suomea. Kun treenipaikka puolestaan on aivan koulun vieressä, jää aikaa enemmän itse treenaamiseen, kun aika ei kulu siirtymiin, sanoo lukiolainen Erik Sajantila.

Samaa lukiota käyvän Elina Ariken mukaan palveluiden keskittäminen säästäisi nuorten aikaa myös siten, ettei urheilijan tarvitsisi juosta ympäri kaupunkia esimerkiksi fysioterapiassa tai hieronnassa.

Erik Sajantila
Espoosta Mäkelänrinteen lukioon kulkeva Erik Sajantila uskoo alueelle suunnitellun asuntolan houkuttelevan urheilulukioon lisää lupaavia nuoria urheilijoita.Antti Kolppo / Yle

Paremmat tukipalvelut nuorille urheilijoille

Mäkelänrinteen lukion rehtorin Vesa Vihervän mukaan liikuntatilojen keskittäminen ja uusien treenipaikkojen rakentaminen tulee tarpeeseen.

– Käytännössä pienessä maassa resursseja pitää kohdentaa yhteen paikkaan. Tässähän on se idea, että keskittämällä asuminen ja harjoittelu yhteen, pystytään luomaan paremmat tukipalvelut nuorille urheilijoille.

Mäkelänrinteen opiskelijatalo tarjoaisi aikanaan kodin lähes 200 opiskelijalle. Uudet treenipaikat puolestaan vapauttaisivat muita urheilupaikkoja kuntalaisten ja urheiluseurojen käyttöön.

Vesa Vihervä, rehtori, Mäkelänrinteen urheilulukio
Mäkelänrinteen urheilulukion rehtori Vesa Vihervän mukaan urheiluun liittyvien toimintojen keskittäminen antaa nuorille lupauksille paremmat eväät tulevalle urheilu-uralle.Antti Kolppo / Yle

Vihervän mukaan olympiavalmennuskeskus keskellä kasvavaa Helsinkiä takaa urheilijoille myös hyvät opiskelumahdollisuudet treenaamisen ohella.

– Kaikille urheilijoille omasta lajista ei tule ammattilaisuraa, jolloin raha elämiseen pitää saada jostain muualta. Tällainen keskus mahdollistaa sen, että urheilija pystyy viemään myös omia opintojaan eteenpäin ja hakemaan sitä kautta varmuutta elämälleen.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Mäkelänrinteen urheilulukion tulevaisuuteen vaikuttavasta asemakaavamuutoksesta keskiviikkona.

Asemakaavan muutos perustuu laajempaan tarkasteluun, jolla pyritään tiivistämään Vallilan pohjoisosan kaupunkirakennetta. Tulevaisuudessa Vallilanlaaksoa halkoo myös uusi raitiotielinja, joka kulkee Kalasatamasta Pasilan rautatieasemalle.