Kauppa on piristymässä Norjan rajalla Ylä-Lapissa

Rajakauppojen myynti on jo hieman piristynyt Suomen puolella Ylä-Lapissa. Norjan kruunun kurssin arvioidaan lähtevän nousuun huonojen vuosien jälkeen.

rajakauppa
Kyljyksiä lihatiskillä
Huonoina aikoina kauppiaat ovat panostaneet palveluun. Karigasniemellä kauppias ja asiakkaat ovat kuin pieni yhteisö, Näätämössä taas kauppias kehuu hyvää lihatiskiään.Kari Kosonen / Yle

Norjan kruunun kurssi lähti laskuun muutama vuosi sitten, ja norjalaisille eurotuotteet siis kallistuivat. Suomen puolella Ylä-Lapissa, rajan pinnassa olevat kaupat kärsivät tästä liikevaihdon tai myyntikatteen laskuna.

Nyt näyttää, että kuluttajien raha liikkuu Norjasta Suomeen jo rivakammin. Esimerkiksi näätämöläisen Nord1Marketin kauppias Juha Kekäle kertoo myymälän liikevaihdon olevan tänä vuonna tähän mennessä edellistä parempi.

Utsjoen Karigasniemellä kauppias Seppo Härkönen uskoo, että pahimmat ajat ovat takanapäin. Härkönen on joutunut pienentämään itselleen jäävää myyntikatetta, etteivät hinnat nousisi asiakkaille liikaa.

– Näyttää siltä, että Norjan rahan heikkeneminen pysähtyy ja nyt kurssi alkaa paranemaan pientä vauhtia koko ajan, Härkönen miettii.

Kilpishalli
Kilpishalli on pystynyt pitämään liikevaihtonsa tasaisena huonoinankin vuosina.Minna Näkkäläjärvi / Yle

On eletty jo useita heikon kruunun vuosia, joten siitä on tullut normaalitila, sanoo Juha Kekäle. Normaalitila on nostanut tuontitavaroiden hintoja Norjankin puolella ja Suomen hinnat eivät ole norjalaisille enää niin kovia.

– Asiakkaita on joka vuosi käynyt enemmän ja enemmän, sanoo Enontekiön Kilpisjärveltä Kilpishallin kauppias Mikko Rousu.

Vaikka kokonaismyynti ei ole kasvanut, Kilpishalli on pystynyt pitämään liikevaihtonsa tasaisena huonoinakin vuosina.

Elintarvikkeita menee, rautakauppa hiljaisempaa

Norjalaiset ostavat pääosin lihaa, tupakkaa ja alkoholia, kauppiaat kertovat. Palvelevaa lihatiskiä ei löydy aina Norjan puolelta, joten sen perässä tullaan Suomeen. Karigasniemeltä saa jopa halal-lihaa.

Inarin elinkeinojohtajan Samuli Mikkolan mukaan Pohjois-Norjaan tulleet uudet palvelut ovat saattaneet syödä rajakauppaa Suomessa.

Inarin Näätämössä tämä ilmiö tunnistetaan: Kirkkoniemeen ilmestynyt Biltema on vähentänyt rautakauppaa. Myös Kilpishallissa rakennustarvikkeita myydään elintarvikkeita huonommin.

– Katteet ovat niissä pienet, emme ole pystyneet vastaamaan tarjouksiin, sanoo Mikko Rousu.

Nuorgamissa hiljaista, mutta toivoa

Utsjoen Nuorgamissa on suhteellisen uusi rajakauppakiinteistö. Jari-Pekka Suomenrinne on investoinut uuteen tilaan vuonna 2011.

– Investointi kannatti, kauppa kävi hyvin, Suomenrinne muistelee.

Tämän hetkisestä tilanteesta hän ei voi sanoa aivan samaa. Jari-Pekka Suomenrinne kuitenkin uskoo, että myynti pikku hiljaa paranee kruunun kurssin parantuessa. Tulevaisuudenuskoa on siis hänelläkin.