Hurrikaaniin valmistautuvassa Etelä-Carolinassa asuva suomalainen: Uhkarohkeus ei kannata, myrskyn voima on uskomaton

Kiinteistövälittäjä Minna French ja hänen puolisonsa seuraavat viime hetken säätietoja ennen kuin päättävät, lähtevätkö kodistaan muualle.

Hirmumyrsky Florence
lastulevytetty talo.
Myrtle Beachissa naapuruston väki on yhdessä laittanut vanerilevyt talojen ikkunoihin suojaksi myrskyltä. Yksi Minna Frenchin naapureista aikoo jäädä kotiinsa yhdessä tyttärensä kanssa.Minna French

– Kun naapuri otti esille ikkunoiden eteen laitettavat levyt, ymmärsi, että tosi on kyseessä. Levyt olivat viimeksi käytössä lähes 20 vuotta sitten, kertoo kiinteistönvälittäjä Minna French, joka asuu Myrtle Beachissa Etelä-Carolinan rannikolla.

Naapuri oli leikannut levyt ennen kuin hurrikaani Floyd iski alueelle vuonna 1999. Nyt tulossa on hurrikaani Florence, jonka odotetaan saapuvan rannikolle aikaisin perjantaina.

Kun Minna French vastaa puhelimeen, naapurustossa käy kova ruuvaaminen. Asukkaat laittavat yhdessä talojen ikkunoihin levyjä suojaksi tuulta ja irrallaan lentäviä esineitä vastaan.

Kukkapurkit, puutarhahuonekalut muut irtotavarat viedään sisälle, koska muuten niistä tulee kovassa tuulessa ohjuksia, jotka saattavat mennä minne sattuu.

Tulva voi tehdä pahaa jälkeä

Frenchien talossa nostetaan kodin sisällä olevat irtotavarat huonekalujen päälle, koska luvassa on rankkasateita, jotka voivat nostaa tulvia.

Minna Frenchin ja hänen puolisonsa Troyn talo sijaitsee noin kilometri rannalta ja vajaan seitsemän metrin korkeudessa merenpinnasta, joten talon pitäisi olla suojassa tulva-aallolta.

– Jos käy hyvin, vesi ei tule sisälle asti. Pidetään sormet ristissä.

Minna French ja Troy French
Minna French ja hänen miehensä Troy ottivat eilen selfien kesken hikisen urakan, jossa talojen ikkunoiden eteen laitettiin levyjä ja lautoja.Minna French

Suuri osa naapuritalojen asukkaista on jo lähtenyt evakkoon.

Minna French ja hänen puolisonsa odottivat keskiviikkona vielä viimeisiä säätietoja ennen kuin päättävät mitä tehdä.

– Odotetaan vielä muutama tunti ja katsotaan minne myrsky on menossa, hän sanoi iltapäivällä Suomen aikaa.

Frenchit suunnittelevat lähtevänsä etelään, jos näyttää siltä, että myrsky osuu suoraan kohdalle. Suuntana voisi olla sisämaassa sijaitseva Atlantan seutu.

"Mennään lomalle kissojen kanssa"

– Laitetaan kissat kantokoriin, pakataan auto täyteen vaatteita, ja otetaan tärkeät paperit mukaan. Mennään tavallaan lomalle kissojen kanssa, Minna French kuvailee.

Mitään riskejä ei oteta, koska myrskyn voima on valtava.

– Sitä ei usko miten voimakas myrsky on ennen kuin sen näkee. On aivan uskomatonta mikä voima luonnolla voi olla, kun hurrikaani iskee.

Naapurin Mary aikoo jäädä

Muutama naapuri suunnittelee jäävänsä kotiin.

– Naapurin rouva Mary ja hänen tyttärensä aikovat jäädä. Kaikki naapurit, jotka vielä ovat täällä, kävivät yhdessä laittamassa levyt heidän talonsa ikkunoihin. Täällä kaikki kyllä auttavat toisiaan, Minna French kertoo.

Alueelta johtavat päätiet ovat jo yksisuuntaisia. Evakkoon voi lähteä, mutta takaisin on tuleminen vasta kun viranomaiset avaavat tiet.

Lue lisää:

Florence voi nousta Katrinan, Ritan ja Wilman rinnalle: listasimme Amerikan 11+1 hurjinta hurrikaania – katso video vuoden 2005 tuhoista

Ennusteanimaatio: näin nelosluokan hurrikaani Florence vyöryy Yhdysvaltain itärannikolle – suurin vaara aiheutuu tulvista ja rankkasateista

Florence voi nousta Katrinan, Ritan ja Wilman rinnalle: listasimme Amerikan 11+1 hurjinta hurrikaania – katso video vuoden 2005 tuhoista

"Tuntuu älyttömältä ajatella, että meillä ei ehkä ole mitään, minkä luo palata" – Miljoona ihmistä pakenee jättihurrikaania Yhdysvaltain itärannikolta