1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

13 evakkovuoden jälkeen uusi koulu on "sikasiisti" – Hämeenkyrö pisti kouluverkkonsa uusiksi 7 vuodessa, nyt kukaan ei joudu opiskelemaan parakissa

Ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen yksikään Hämeenkyrön peruskoululuokista ei ole väistötiloissa.

Mahnalan uusi ja vanha koulurakennus sopivat hienosti samaan pihapiiriin. Se päätettiin jo suunnitteluvaiheessa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Navigaattori näyttää, että aletaan olla perillä Mahnalan uudella ympäristökoululla, mutta Hämeenkyrön Maisematien varressa näkyy punakeltainen, selvästi vanha hirsirakennus. Kun ajaa lähemmäs, huoli harhaan ajamisesta poistuu. Uusi moderni koulurakennus sulautuu niin hienosti yli 100-vuotiaan vanhan koulun viereen, että sitä ei vaan heti huomaa.

Mahnalassa tämä lukuvuosi on aloitettu upouudessa koulurakennuksessa. Rakennusprojekti käynnistyi syksyllä 2016 parinkymmenen vuoden odotuksen jälkeen. Viimeiset 13 vuotta koulua käytiin väistötiloissa.

– Kyllä se on liian pitkä aika ja aika raskas prosessi. Mutta nyt loppua kohti motivaatio kasvoi koko ajan, kun nähtiin, mitä on tulossa, rehtori Annukka Alppi sanoo.

Ylen selvityksen mukaan samassa raskaassa prosessissa eli väistötiloissa on tällä hetkellä 48 000 suomalaista koululaista. Yleisin syy väistötiloihin muuttamiselle on sisäilmaongelmat. Toiseksi yleisin syy on tilanahtaus.

Hämeenkyrön Mahnalassa parakkikouluun turvauduttiin alun perin tilanahtauden vuoksi – oppilaita oli enemmän kuin vanhaan puurakennukseen mahtui. Vuonna 2012 lisätilakin kävi liian pieneksi. Tuli ilmanvaihto-ongelmia ja hiilidioksidia oli liikaa. Kun väistötila ei ollut enää käyttökelpoinen ja terve, se vaihdettiin uuteen parakkiin.

Annukka Alppi ihailee ikkunasta avautuvaa kansallismaisemaa. Mahnalan ympäristökoulu on rakennettu ekologisesti. Kuva: Jani Aarnio / Yle

– Eiväthän ne parakit kauniita olleet, mutta kohtuullisen toimivia. Tosin erikoisluokat puuttuivat kaikki. Käsityötilat olivat todella pienet, kuvataide- ja musiikkitiloja ei ollut lainakaan ja kaikki liikuntatunnit pidettiin vuosikausia ulkona. Vessojakin oli vain muutama, Annukka Alppi kertoo.

– Uusi koulu on viihtyisä, käytännöllinen ja monipuolisia mahdollisuuksia antava. Saimme vaikuttaa itse paljon ratkaisuihin ja se tuntuu tietysti hyvältä.

Oppilaatkin ovat tyytyväisiä uuteen kouluun. Värit ja kalusteet saavat kiitosta, samoin uusi liikuntasali, joka on viidettä luokkaa käyvän Siiri Metsähonkalan mielestä "sikasiisti".

Helmi Ahlgren, Siiri Metsähonkala ja Iida Nyman ovat käyneet tähän saakka parakkikoulu. 5.-luokan he pääsivät aloittamaan uudessa koulussa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

– Uudessa koulussa on parasta se, että tämä on niin iso, Siirin luokkakaveri Helmi Ahlgren sanoo.

– Se on vähän outoakin, kun on oltu monta vuotta tuossa pienessä. Mutta nyt saatiin Pinsiöstä uusia oppilaita meidän luokalle ja ne on kivoja. Se on parasta, saman luokan Iida Nyman jatkaa.

Kahdeksasta alakoulusta neljän alakoulun malliin

Kun kunnanjohtaja Antero Alenius aloitti tehtävässään vuonna 2011, Hämeenkyrössä oli jo tiedostettu, että kouluverkolle on tehtävä jotain. Vaihtoehdot olivat kuitenkin vielä auki.

– Tilanne oli ajautumassa silloin jo hyvinkin kriittiseksi, Alenius muistelee.

Seuraavana vuonna tunnustettiin, että kaikkia kouluja ei pystytä enää kunnostamaan nykyisten vaatimusten mukaisiksi. Päätettiin valita kehitettävät kohteet ja luopua muista.

Kunnanjohtaja Antero Alenius on tyytyväinen. Mahnalan koulun valmistuttua parakkikoulut ovat Hämeenkyrössä historiaa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Mahnalan koulun valmistuttua Hämeenkyrön uudistettu kouluverkko on vihdoin valmis. Ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen yksikään kunnan peruskoululuokista ei ole väistötiloissa.

– Kahdeksan alakoulun sijaan meillä on neljä alakoulua. Kyllähän tässä luopumisen tuskaakin on, Alenius sanoo.

– Mutta toisaalta nyt on saatu kaikki lapset saman tasoisten oppimisympäristöjen ääreen, tasa-arvoiseen asemaan. Hajautettu verkko ei olisi mahdollistanut tätä.

Uuden Mahnalan koulun lisäksi Hämeenkyrön keskustaan on rakennettu monitoimikeskus Silta, jossa on kirjasto, päiväkoti ja yli 300 oppilaan koulu. Yhteensä nämä kaksi rakennusta maksoivat 24 miljoonaa euroa.

Mahnalan uuteen kouluun mahtuu 240 oppilasta. Myös yli 100-vuotiaan hirsikoulun (oik.) tilat jäävät koulun käyttöön. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Koulujen rakentamisen ja muiden investointien jälkeen velkamäärä Hämeenkyrössä on 4 500 euroa asukasta kohti. Aleniuksen mielestä valittu linja on kuitenkin hintansa arvoinen.

– Olen aivan varma, että tuon eurovelan kanssa on loppujen lopuksi helpompi elää, kuin kasvavan korjausvelan kanssa. Rakennushankkeet on pystytty toteuttamaan mahdollisimman paljon samaan aikaan, tehokkaasti ja järkevinä kokonaisuuksina. Jos näitä olisi tehty ripotellen – yksi sinne, toinen tänne – se olisi varmasti tullut kalliimmaksi, hän sanoo.

– Nyt on kuitenkin hyvät edellytykset jatkuvuudelle ja kasvulle.

Lue myös:

48 000 suomalaista lasta käy koulua väistötilassa: "Hyvää tässä on se, että nyt koulu ei ole homeessa" – Katso oman kuntasi tilanne

Yli 5 000 pirkanmaalaislasta käy koulua väistötiloissa – ensi vuonna vielä 500 enemmän

Professori toivoo tiukempaa ilmanvaihdon ohjeistusta: Pari letkua ja mittari voivat pelastaa koulut sisäilmaongelmilta