Euroopan parlamentti haluaa kansainvälisen kiellon tappajaroboteille

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona päätöslauselman, jossa vaaditaan itsenäisesti toimivien autonomisten aseiden kieltämistä.

Autonomiset asejärjestelmät
iso lentokone eurohawk
Saksalainen versio Global Hawk -tiedustelukoneesta. Kone pystyy suunnistamaan itse sille ohjelmoidun reitin mukaan.Armin Weigel / EPA

Euroopan parlamentti vaatii, että autonomisten aseiden kehittäminen, valmistus ja käyttö kielletään. Autonomisilla aseilla tarkoitetaan asejärjestelmiä, joita ohjelmoidaan toimimaan itsenäisesti ja valitsemaan kohteensa ilman ihmisen tekemiä päätöksiä.

Parlamentin mukaan autonomiset aseet voivat rikkoa ihmisoikeuksia ja sodan oikeussääntöjä. Vaarana on myös, että aseiden ohjelmat hakkeroidaan tai ohjelmoinnissa on tehty virheitä.

Monimutkaisissa ympäristöissä aseet eivät välttämättä pysty erottelemaan sotilaallisia kohteita siviilikohteista tai päättelemään, aikooko ihminen toimia vihamielisesti vai ei.

Venäjä ja Yhdysvallat vastustavat kieltoa

YK:ssa on tarkoitus neuvotella autonomisista aseista marraskuussa. 26 maan hallitukset ovat vaatineet tekoälyä käyttävien aseiden kieltämistä. Venäjä ja Yhdysvallat ja joukko muita maita vastustavat kieltoa.

Useissa maissa kehitellään robottiaseita, ja Yhdysvallat on asettanut robotiikan ja autonomisten aseiden kehittämisen keskeiseksi tavoitteeksi.

Viime vuonna venäläinen uutistoimisto TASS kertoi, (siirryt toiseen palveluun) että asevalmistaja Kalashnikov on kehittänyt aseen, joka voi tunnistaa kohteita ja tehdä päätöksiä.

Lue myös:

Tulevaisuuden Rokka voi olla robotti – Kauko-ohjattavat aseet ovat jo sotakentillä ja älyaseet ovat tulossa