Tiedätkö mihin ravintolassa tarvitaan Hitlerin pierua? Huippukokki Pekka Terävän keittiössä sillä puhdistetaan kattiloita

Ravintoloiden keittiössä käytetään slangia, jota harva ulkopuolinen ymmärtää. Oma keittiöslangi nopeuttaa kommunikaatiota ja luo työpaikalle yhteishenkeä.

Puoli seitsemän
Mikä on Hitlerin pieru? Keittiömestari Pekka Terävä arvuuttelee keittiöslangin termejä.
Mikä on Hitlerin pieru? Keittiömestari Pekka Terävä arvuuttelee keittiöslangin termejä.

Keittiömestari Pekka Terävä johtaa Helsinkiläistä Olo -ravintolaa, joka on ansainnut arvostetun Michelin-tähden osaamisestaan. Olon keittiössä häärii monta tekijää yhtä aikaa ja työ on hektistä.

Keittiöslangi on nopea tapa kommunikoida nopeatempoisessa työssä. Kollega ymmärtää halutun toiminnon yhdestä sanasta.

– Misa on yleisesti ravintola-alalla käytetty termi, joka tarkoittaa esivalmistelua, esimerkiksi vihannesten pilkkomista, Terävä kertoo.

Esivalmisteluista voi myös käyttää sanaa renssata. Lihan renssaa­minen on kalvojen poistamista ja pihveiksi leik­kaamista.

– Splittaaminen on sen sijaan sitä, kun esimerkiksi kastikkeen ainekset eivät sekoitu keskenään ja kastike leikkaantuu. Minä käytän myös sanaa hörköttynyt, Terävä kertoo nauraen.

Puoli seitsemän (siirryt toiseen palveluun) -ohjelmassa vieraillut Terävä kertoo, että myös huippukokille sattuu toisinaan virheitä ja silloin keittiössä jynssätään aivan erityisellä harjalla.

– Jos kastike palaa pohjaan, tarvitaan Hitlerin pierua. Se on terässuti, jolla puhdistetaan kattiloita ja pannuja.

Suomalaisten hävikkiruoan määrä on häpeällinen

Hyväntuulinen keittiömestari vakavoituu, kun puhutaan hävikkiruoasta.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiruokaviikkoa. (siirryt toiseen palveluun) Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta eniten kotitalouksissa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain noin 120 – 160 miljoonaa kiloa, 20 – 25 kiloa henkilöä kohden.

Ravintolakeittiöt pyrkivät käyttämään raaka-aineista kaiken mahdollisen mutta ruokahävikkiä syntyy paljon silloin, kun asiakkaat saavat itse koota annoksensa.

Pekka Terävä huomauttaa, että esimerkiksi työpaikkojen lounaslinjastoissa syntyvän ruokajätteen määrä on häpeällinen.

– Seisova pöytä on pahin myrkky ja valtio tukee tätä päivittäin syntyvää suurta hävikkiruokamäärää lounassetelien kautta. Ihmiset ottavat lautasilleen isompia annoksia kuin jaksavat syödä ja ruokaa menee paljon hukkaan. Ensimmäinen pyhä teko olisi lounaslinjastojen muuttaminen yksittäisiksi annoksiksi, Terävä toteaa.

Katso Pekka Terävän vierailu Puoli seitsemän -ohjelmassa Yle Areenasta.