Yle seuraa: Hirmumyrsky Florence heikentynyt, mutta pysyy vaarallisena – katso videolta Ylen erikoislähetys hurrikaanista

Hirmumyrsky liikkuu torstain aikana lähemmäs Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikkoa. Erikoislähetyksessä hurrikaanin liikkeistä kertoivat mukana muun muassa kirjeenvaihtaja Mika Hentunen Pohjois-Carolinasta ja Ylen meteorologi Anne Borgström..

Hirmumyrsky Florence
Hurrikaani Florence sateliittikuvissa
Yle Uutisten verkkolähetyksessä kerrotaan hurrikaanin lähestymisestä. Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen raportoi paikan päältä.

Yhdysvaltojen itärannikkoa lähestyvä Florence-hurrikaani on heikentynyt. Yhdysvaltojen kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Florence luokitellaan nyt toisen kategorian hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla.

Hurrikaani Florencen ennustetaan kuitenkin edelleen aiheuttavan voimakkaita tulvia ja rankkasateita, jotka voivat aiheuttaa poikkeuksellisen pahoja tuhoja.

Lisäksi hurrikaanituulet puhaltavat poikkeuksellisen laajalla, puhaltavat halkaisijaltaan 260 kilometrin suuruisella alueella.

Hurrikaanin keskuksen odotetaan saapuvan Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikolle perjantaina Suomen aikaa.

Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että Florence on todennäköisesti voimakkain myrsky alueella 25 vuoteen. New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Florence saattaa katkoa sähköt jopa kolmelta miljoonalta asiakkaalta.

Presidentti Donald Trump vetosi kansalaisiin ja kehotti noudattamaan kaikkia evakuointiohjeita ja -neuvoja. Hän varoitti, että Florence voisi olla "yksi suurimmista koskaan itärannikolle osuneista hirmumyrskyistä".

Puhuessaan keskiviikkona Valkoisessa talossa Trump sanoi, että "elämän suojeleminen on ehdottomasti ensisijainen tavoite".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui hurrikaani Florenceen valmistautumisesta tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui hurrikaani Florenceen valmistautumisesta tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa.Tasos Katopodis / EPA

Valkoinen talo varoitti tulevasta hurrikaanista Twitterissä. Ihmisiä kehotettiin valmistautumaan ja hakeutumaan turvaan sekä noudattamaan viranomaisten ohjeita.

Wrightsvillen ranta on autiona Pohjois-Carolinassa ennen hirmumyrskyn iskeytymistä.
Wrightsvillen ranta on autiona Pohjois-Carolinassa ennen hirmumyrskyn iskeytymistä.Jim Lo Scalzo / EPA

Ihmiset pakenivat myrskyn alta

Osavaltioiden tiet täyttyivät keskiviikkona myrskyä pakenevista asukkaista. Jopa 1,7 miljoonaa ihmistä on kehotettu jättämään kotinsa.

Koko Yhdysvaltain itärannikon alueella yli 10 miljoonaa ihmistä on saanut hirmumyrskyvaroituksen. Useisiin osavaltioihin on julistettu hätätila, muun muassa Etelä- ja Pohjois-Carolinaan, Georgiaan, Virginiaan ja Marylandiin, joissa rannikkoalueet ovat yhä toipumassa kesän myrskyistä.

Talon ikkunat on peitetty levyillä, johon on kirjattu eri hurrikaanit ajankohtineen.
Talon ikkunat on peitetty levyillä, johon on kirjattu eri hurrikaanit ajankohtineen.Caitlin Penna / EPA

Viranomaiset painottivat keskiviikkona, että on viimeinen hyvä ajankohta lähteä pakoon hirmumyrskyä. Varoituksia on noudatettu ja ennen lähtöä on tehty suojauksia, muun muassa rakennusten ikkunoita on peitetty levyillä, siltoja ja huoltoasemia on suljettu.

Artikkelia päivitetään uusilla, hurrikaania koskevilla tiedoilla pitkin päivää.

Lue myös:

Ylen toimittaja Pohjois-Carolinassa: Kauppojen hyllyt tyhjinä, sähköt voivat katketa kolmelta miljoonalta taloudelta

Hurrikaaniin valmistautuvassa Etelä-Carolinassa asuva suomalainen: Uhkarohkeus ei kannata, myrskyn voima on uskomaton

Ennusteanimaatio: näin nelosluokan hurrikaani Florence vyöryy Yhdysvaltain itärannikolle – suurin vaara aiheutuu tulvista ja rankkasateista

Florence voi nousta Katrinan, Ritan ja Wilman rinnalle: listasimme Amerikan 11+1 hurjinta hurrikaania – katso video vuoden 2005 tuhoista

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT