Vaasa ja Seinäjoki ovat menettämässä leikkauksia – lääkärit vaativat laadun korostamista: "Seinät eivät leikkaa, vaan osaavat urologit"

Useat syöpäleikkaukset ovat siirtymässä Pohjanmaalta ja Etelä-Pohjanmaalta yliopistosairaaloihin Tampereelle ja Turkuun.

Syöpäkirurgia
etrauhasleikkaus 3D-tekniikalla Seinäjoen keskussairaalassa
Anna Wikman / Yle

Vaasan ja Seinäjoen keskussairaaloissa pelätään urologian syöpäleikkausten loppumista. Kesällä voimaan tullut keskittämisasetus vaatii, että leikkauksia tehtäisiin vuosittain vähintään 70 tai ne siirretään jatkossa yliopistollisiin sairaaloihin.

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sairaaloissa ei ylletä vaadittuihin määriin eturauhas- ja munuaissyövän leikkauksissa. Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä kritisoidaan ministeriön asettamaa lukumäärävaatimusta. Alueilla toivottaisiin, että määrän sijasta keskityttäisiin laatuun.

– Lukumäärä ei perustu mihinkään. Jossakin sairaalassa neljä lääkäriä voi leikata yhteensä 70 potilasta, jolloin leikkauksia tulee lääkäriä kohden alle kaksikymmentä. Täytyisi pitää laaturekisteriä ja antaa tekemisen oikeus sen perusteella, sanoo urologian toimintayksikön johtaja dosentti Mika Raitanen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

– Numeroilla ei ole tieteellistä pohjaa. Seinät eivät leikkaa, vaan osaavat urologit, toteaa puolestaan urologian ylilääkäri Christian Palmberg Vaasan sairaanhoitopiiristä.

STM: Keskittäminen parantaa osaamista

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen perustelee linjausta sillä, että harvinaisia syöpäleikkauksia, kuten munuaissyöpäleikkauksia, tehdään keskikokoisissa sairaanhoitopiireissä melko vähän.

– Jos leikkauksia tehdään vaikka 1–2 kuukaudessa, on aivan selvä, että jos ne keskitetään niin että niitä on muutama viikossa, on hoitotiimin osaaminen parempi. Nyt ei ole kysymys pelkästään kirurgin osaamisesta, vaan hoidon kokonaisuuden suunnittelusta, Keistinen valottaa.

Munuaissyöpäleikkauksia tehdään Seinäjoella vuosittain 30–35. Vaasassa munuaissyöpiä leikattiin viime vuonna 22 ja tänä vuonna leikkauksia on tehty 23.

Sairaanhoitopiirit toivovat, että leikkauksia voitaisiin säilyttää alueilla sopimalla niistä erityisvastuualueiden kanssa eli Seinäjoen osalta Tampereen ja Vaasan osalta Turun yliopistollisen keskussairaalan kanssa. Palmberg ennakoi, että ongelmia saattaa tulla, koska päätökset ovat poliittisia. Jos urologit saisivat keskenään sopia, niin ongelmia tuskin olisi, sanoo Palmberg.

– Me osaamme järkeistää asioita ja tehdä ne niin kuin ne parhaiten menevät.

Heikkeneekö osaaminen päivystyksessä?

Mika Raitanen ihmettelee lisäksi, miten laajan päivystyksen sairaalan Seinäjoella tulee ylläpitää päivystysosaamistaan, jos siltä viedään leikkauksia.

– Jos meiltä edellytetään esimerkiksi munuaisvammojen osaamista, olisi järkevää, että munuaiskirurgiaa myös tehtäisiin virka-aikana.

Keistinen korostaa, että urologilla on paljon muutakin tekemistä kuin vaativien syöpien leikkaukset. Hän myös muistuttaa, että esimerkiksi tekonivelleikkaukset eivät katoa Seinäjoelta eikä Vaasasta.

– Molemmat pystyvät hoitamaan myös paksusuolisyövän ja rintasyövän leikkaushoitoja, ainakin jos ne katsotaan erityisvastuualueilla tarpeellisiksi. Ehkä isoin ryhmä, mikä on siirtymässä yliopistosairaaloihin, on peräsuolen syövän leikkaushoito, joka on hyvin vaativaa.