Hyppää sisältöön

Vaihdevuodet kerryttävät kilon rasvaa vuodessa ja löysyttävät naisen lihakset – lihaslegenda Kike Elomaakin joutuu taistelemaan läskiä vastaan

Estrogeenitason laskulla on havaittu olevan laajempia vaikutuksia naisen hyvinvointiin kuin aiemmin on uskottu.

Kuva: Bo Strandén

Kehonrakentajana suomalaisten tietoisuuteen noussut kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa (ps.) on monien mielestä edelleen uskomattomassa kunnossa. 63-vuotias Elomaa treenaa salilla pari kertaa viikossa ja hoitaa kuntoaan myös lenkkeilemällä kahden koiransa kanssa.

Sen jälkeen kun Elomaa 70-luvulla aloitti kehonrakennuksen, kuntosaliharjoitteluun ei ole tullut edes parin viikon taukoa. Treenikerrat ja painojen määrät ovat toki laskeneet, mutta moni aikoinaan opittu tapa on säilynyt. Esimerkiksi terveellinen ruokavalio on Elomaalle lähes sisäänrakennettu asia.

Kehonrakentaja Ritva "Kike" Elomaa esittelee hauistaan Atlas Cupissa elokuussa 1981. Kuva: Pirkko Tanttu / Lehtikuva

Vanheneminen ei kuitenkaan ohita edes aktiivisesti harjoittelevaa bodarilegendaa.

– En nyt niin hoikka ole, jos otan vaatteet pois! Kyllä se nahka löystyy ja rasvaa tulee. Ihan tämmöistä luonnollista kehon rapistumista, vaikka sitä vastaan hieman taistelenkin, Elomaa kuittaa.

Kokemus on tuttu lähes kaikille vaihdevuosi-ikään ehtineelle naisille. On juostava kovaa pysyäkseen kuntonsa puolesta edes paikallaan.

Vaihdevuodet ovat kiihdytyskaista vanhenemiseen

Menopaussin eli vaihdevuosien tunnettuja oireita ovat kuumat aallot, mielialavaihtelut ja koko joukko muita yleisoireita. Munasarjojen estrogeenituotannon pysähtymisen seuraukset ovat kuitenkin laajemmat kuin aiemmin on tiedetty.

Jyväskylän yliopistossa on seurattu useamman vuoden ajan noin tuhatta vaihdevuosi-iässä olevaa naista. Tutkimuksen mukaan menopaussi kiihdyttää ikääntymiseen liittyvä ilmiöitä. Aiemmissa tutkimuksissa vaihdevuosien havaittu nopeuttavan esimerkiksi luuston haurastumista eli osteoporoosia. Nyt huomattiin estrogeenin vähenemisen edistävän myös vanhenemiseen kuuluvaa lihasten heikkenemistä ja rasvan kertymistä kehoon.

– Normaalistikin ikääntymisessä tapahtuu heikkenemistä, mutta naisilla tapahtuu noin viiden kympin iässä selvä notkahdus, toteaa akatemiatutkija Eija Laakkonen Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksesta.

Gerontologian tutkija Eija Laakkonen on havainnut, että estrogeenitason lasku on laukaiseva tekijä ikääntymismuutoksille. Kuva: Minna Matintupa, Yle

Menopaussi, eli viimeiset kuukautiset, ajoittuvat keskimäärin 51 vuoden ikään.

Vaihdevuosien aikana lihasten määrä kudosmassasta vähenee ja lihasten laatu heikkenee. Vastaavasti rasvan määrä kehossa kasvaa, ellei ryhdytä voimakkaisiin vastatoimiin. Käytännössä se tarkoittaa liikunnan määrän lisäämistä.

– Noin kilo vuodessa kertyy rasvaa koko kehon tasolla, jos ei tee mitään tai jopa vähentää liikunnan määrä, Laakkonen laskee.

Hän perustaa väitteensä tutkimukseen, jossa vaihdevuosi-ikäisten naisten painon todettiin kasvavan kolmen vuoden seurannan aikana keskimäärin reilut kaksi kiloa. Lihasmassan heikkeneminen samanaikaisesti merkitsee sitä, että tosiasiassa rasvakudoksen määrä kehossa on saattanut kasvaa enemmän kuin painon nousu osoittaa.

Miehillä hormonitason lasku ei tapahdu yhtä nopeasti kuin naisilla, eivätkä ikämuutoksetkaan ilmene yhtä vauhdikkaasti. Laakkonen onkin joutunut toteamaan, että estrogeenin määrän väheneminen vaikuttaa olevan pikatie ikääntymiseen. Alamäki onneksi hidastuu hormonitasapainon palauduttua vaihdevuosien jälkeen.

Into liikuntaan laskee juuri kun sitä pitäisi lisätä

Jyväskyläläisen Sirpa Saaren vaihdevuodet alkoivat viiden kympin vaiheilla. Ensimmäisiä oireita olivat yöhikoilut. Myös mieli oli aiempaa herkempi ja itku tuli helposti. Oireet eivät kuitenkaan tuntuneet mullistavan arkea.

Liikunta on aina kuulunut Saaren elämään enemmän tai vähemmän. Välillä sairaanhoitajan vuorotyötä tekevä nainen kuitenkin huomasi, että urheilemaan lähteminen oli tavallista työläämpää. Hän ei silti yhdistänyt asiaa vaihdevuosiin.

Tutkimusten mukaan Saaren tarina on tavallinen. Jyväskylän yliopistossa on huomattu, että naiset suhtautuvat vaihdevuosioireisiin yleensä melko neutraalisti. Kuumat aallot, mielialan vaihtelut ja esimerkiksi nivelkivut voivat kuitenkin heikentää intoa liikkumiseen.

– Se ei välttämättä ole pelkästään motivaatiokysymys, vaan ihan fysiologista. Kun liikkuminen ei ole enää niin kivaa, niin sitä ei tee, tutkija Eija Laakkonen ymmärtää.

Kuva: Niko Mannonen, Yle

Toisaalta liikuntaa voisi suositella jopa lääkkeenä vaihdevuosioireisiin. Hikoilua liikunta ei helpota, mutta erityisesti psyykkisiin ja somaattisiin oireisiin siitä voisi saada apua.

– Vielä ei voi sanoa voiko liikunnalla ehkäistä oireita, mutta sanoisin, että sillä voi vähentää joidenkin oireiden haittaavuutta, Laakkonen tiivistää.

Sirpa Saari allekirjoittaa väitteen omalla kokemuksellaan:

– Vaikka liikkuessa ehkä hikoaa enemmän kuin joku nuorempi siinä vieressä, niin onhan se inhottavaa itselle. Mutta vähempi niitä asioita miettii kun vaan tekee ja lähtee. Ja jälkeenpäin on aina pirteämpi olo.

"Pari kertaa tuli vähän kuuma"

Aiemmissa tutkimuksissa on myös havaittu liikunnallisten naisten kokevan ylipäätään vähemmän vaihdevuosioireita kuin naiset, joiden liikkuminen on vähäistä. Liikunnalla on siis selvästi vaikutusta vaihdevuosiin, mutta tutkimukset eivät vielä anna tarkkaa vastausta mihin oireisiin ja miksi. Yksittäisten naisten kokemuksia asiasta on kuitenkin paljon.

Esimerkiksi Kike Elomaan vaihdevuodet menivät ohi lähes huomaamatta.

– Vuoden tai kahden aikana pari kertaa tuli vähän kuuma. Se oli kaikki siinä, Elomaa iloitsee.

Hän arvelee, että säännöllinen liikunta on saattanut auttaa oireiden hillitsemisessä. Geeneilläkin on varmasti osuutta asiaan. Elomaan äiti ja sisarkin on päässeet vaihdevuosista vähällä. Hän haluaisi kuitenkin kannustaa liikunnan esille tuomista myös hoitomuotona.

– Ihmiset syö hormoneja ja kaikkea, mutta tämä liikuntapuoli on jäänyt vähäisemmäksi. Mutta se täytyisi aloittaa jo ennen kuin ne vaihdevuodet tulee, Elomaa painottaa.

Korvaushoito hidastaa kunnon repsahtamista

Monien arastelema estrogeenin korvaushoito (siirryt toiseen palveluun) (Terveyskirjasto) voi hidastaa lihasten heikkenemistä ja rasvan kertymistä.

Jyväskylän yliopiston aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että useita vuosia hormonikorvaushoitoa käyttäneillä naisilla oli suuremmat lihakset kuin ilman hoitoa olleilla. Myös lihasten koostumus oli heillä parempi ja rasvan määrä lihaksissa pienempi.

Estrogeenikorvaushoito voi hidastaa lihasten heikkenemistä ja rasvan lisääntymistä kehosssa. Kuva: AOP

Positiivisia vaikutuksia tiedetään olevan myös luuston kunnolle. Haittavaikutuksina pidetään esimerkiksi rintasyövän ja verenkiertohäiriöiden riskin kasvua. Viime vuosien tutkimukset ovat kuitenkin hälventäneet varjoa hormonikorvaushoidon yllä.

Nuoruuden lähteeksi hormonikorvaushoitoa ei voi kuitenkaan mainostaa. Vaikutus näkyy lähinnä kehonkoostumuksessa (siirryt toiseen palveluun) (Jyväskylän yliopisto).

Toisaalta yleisoireita hillitsevä lääkitys voisi laskea kynnystä myös liikuntaan ja edistää naisen hyvinvointia sitäkin kautta. Urheilun ilosanomaa kun on hankala julistaa kaikkein pahimman hormonimyllerryksen keskellä kiemurtelevalle keski-ikäiselle.

– En menisi sanomaan kun kaikki harmittaa ja on muutenkin hankalaa. Kyllä ensin pitää selvitä arjesta ja sitten kun oireista pääsee eroon, on helpompi jatkaa kuormittavammilla harjoituksilla, Eija Laakkonen naurahtaa.

Keski-ikäisen kuntokuuri ei ole pikainen projekti

Nyt 59-vuotias Sirpa Saari aloitti muutama vuosi sitten treenaamisen personal trainerin johdolla. Tavoitteena oli hyvinvoinnin lisääminen ja muutaman ylimääräisen kilon karistaminen. Toisin kuitenkin kävi.

Puolen vuoden jälkeen tehty kehonkoostumusmittaus osoitti, että lihasmassa ei ollut kasvanut eikä rasvan määrä vähentynyt – melkeinpä päin vastoin.

– Meni varmaan vuosi, että kävin salilla ja mielestäni söin terveellisesti ja vähän. Siitä huolimatta en saanut tuloksia. Kyllä se vähän masensi, Saari harmittelee.

Motivaatio liikunnan jatkamiseen löytyi muista muutoksista. Aiemmin vaivanneet polvivaivat olivat vähentyneet ja jaksaminen oli parantunut. Kuntovalmentaja sai Saaren vakuuttumaan, että ruokavaliota, unirytmiä ja muita yksittäisiä asioita korjaamalla tuloksiakin saataisiin. Niiden syntymistä vain pitäisi malttaa odottaa pidempään kuin nuorena.

Vaihdevuosioireet saattavat syödä liikunnan iloa. Kuva: AOP

Moni syyttää keski-iän lihomisestaan hidastunutta aineenvaihduntaa. Vaihdevuosien aikana kehon ydinlämpötila laskee jopa kokonaisen asteen verran ja lepoaineenvaihdunnan toiminnot muuttuvat verkkaisemmiksi. Jyväskylän yliopistossa tutkitaan nyt, onko ilmiö pysyvä vai meneekö se ohitse vaihdevuosien jälkeen.

– Lisäksi tutkitaan, mitä tapahtuu liikunnan aikaiselle aineenvaihdunnalle. Saadaanko siihen samanalainen buusti kuin aikaisemminkin vai hidastuuko kehon reagointi liikuntaan, Laakkonen listaa.

Myös kuntosaliohjaajana toiminut Kike Elomaa on huomannut, että keski-ikäisen naisen treenissä ja painon pudotuksessa näkyvää tulosta ei tule nopeasti. Kunnon kohoamisen voi kuitenkin huomata muilla tavoilla, eikä painon kanssa kannata Elomaan mielestä nipottaa.

– Jos vanhempi ihminen on ihan laiha luikku ja treenaa jumalattomasti, ulkomuoto kärsii. Vaikka olisi pikkuisen ylipainoa, mutta olet hyvässä kunnossa, niin ole huoleta, Elomaa julistaa.

Vaihdevuodet on harvalle kriisin paikka

Suurin osa naisista kokee jonkinlaisia vaihdevuosioireita. Yleisimpiä ovat kuumat aallot, joita ilmenee jopa kahdeksalla kymmenestä.

Hormoniheilahtelusta huolimatta moni kokee vaihdevuodet luonnollisena asiana, eivätkä ne aiheuta naisille suurta stressiä. Päin vastoin, moni nainen kokee keski-ikäisenä elävänsä elämänsä huippuaikaa (siirryt toiseen palveluun) (Yhteishyvä).

– Naiset ehkä tutkiskelevat tässä iässä itseään ja löytävät omia tapojaan elää elämäänsä. Totta kai löytyy heitäkin, jotka ottavat vaihdevuodet todella raskaasti, mutta sanoisin että se on vähemmistö, akatemiatutkija Eija Laakkonen arvelee.

Vaikka vaihdevuodet eivät olisikaan ikäkriisin paikka tai vanhuuden virstanpylväs, naisen lisääntymiskyvylle ne ovat päätepysäkki. Kike Elomaan asia pääsi lähes yllättämään.

– Koko ajan oli jotain tekemistä ja sitten kun kuukautiset rupesi hiipumaan niin huomasin, että nyt se homma meni ohi. Se on vähän kaduttanutkin jälkikäteen.

Jyväskyläläinen Sirpa Saari on huomannut, että vaihdevuosien jälkeen liikunnan näkyviä tuloksia saa odottaa pidempään. Kuva: Niko Mannonen, Yle

Eikä vanheneminen muutenkaan ole yhtä juhlaa julkisuudessa esiintyvälle kansanedustajalle. Kuvia otetaan jatkuvasti ja on hyväksyttävä, että jossain kuvassa näyttää paremmalta kuin toisessa. Elomaa sanoo olevansa sujut vanhenemisen kanssa, vaikka rypyt harmittavatkin.

– Monesti sanotaan, että kun irvistelee, niin ei tule ryppyjä. Ei kyllä pidä paikkansa! Minäkin olen niin jumalattomasti irvistellyt ja nostanut isoa rautaa.

Jyväskyläläinen Sirpa Saari myöntää, että iän myötä peilikuvaa on alkanut tarkastella kriittisemmin, vaikka Saari pitääkin itseään ikäisekseen hyväkuntoisena. Ajatukset täytyisi osata siirtää selluliitista suurempaan kuvaan, hyvinvointiin ja jaksamiseen. Elämä on juuri nyt varsin onnellista.

– Minulla on hyvä mies ja hyvä työ, lapset ja lapsenlapset. Nyt kun vielä pidän itseni kunnossa, niin toivottavasti elän pitkään ja saan olla terveenä, Saari toivoo.

.
.