Hyppää sisältöön

Houkuttelimme miehet kertomaan migreenistään, joka mielletään naisten vaivaksi – pääkipuinen Kimmo Perkkiö närkästytti kokouksessa lippis silmillään

Rajuimmillaan migreenikohtaus on pakottanut Kimmo Perkkiön lojumaan pimeän vessan lattialle. Höntti olo piinaa vielä seuraavana päivänäkin.

Kimmo Perkkiö äänistudiossaan. Tila on hämärä, mutta näytöt kirkkaat. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Naisten sairaudeksi mielletty migreeni vaivaa miehiäkin. Kimmo Perkkiö, 43, pyörittää Kontiolahdella äänistudiota. Siellä ovat levyttäneet muun muassa Kotiteollisuus, Stam1na, Happoradio, Insomnium ja CMX. Perkkiö toimii myös kunnanvaltuutettuna vihreiden riveissä.

Monessa mukana olevalla miehellä on ikävä riesa. Migreeni on vaivannut jo yli 20 vuotta.

– Minulle posahtaa migreeni yleensä stressaavan tilanteen jälkeen. Samoin niska-hartiaseudun jumit voivat laukaista kohtauksen.

Perkkiö muistaa tilanteen kunnanvaltuuston kokouksessa, kun hammasta piti purra yhteen.

– Jouduin pitämään lippistä päässäni kovan päänsäryn ja loisteputkivalojen vuoksi. Lippikseni herätti osassa vanhoillisimpia valtuutettuja närkästystä. Mutta eivätpä minua nuo paheksuvat reaktiot kummemmin haitanneet.

Joskus pelkästään kännykän tai kannettavan tietokoneen kirkas valo saavat Perkkiölle migreenikohtauksen päälle. Kun ensimmäiset migreenit tulivat nuorena, oli kokemus musertava.

– Makasin vessan lattialla pimeässä. Kohtaukset olivat rajuja ja tulivat todella nopeasti. Nykyisin nappaan äkkiä kohtauslääkkeen.

Pitkät päällä liikenteessä myrkkyä

Miehen migreeni on vähemmän julkisuudessa käsitelty aihe, koska se mielletään naisten sairaudeksi. Toki naisilla migreeniä esiintyy kolme kertaa yleisemmin kuin miehillä muun muassa kuukautisiin liittyvistä hormonaalisista syistä. Silti migreeni vaivaa miehiäkin.

Yle pyysi migreeniä sairastavilta miehiltä kokemuksia, joita saatiinkin useita kymmeniä. Useimmiten kohtauksen laukaisivat muun muassa auringonvalo, stressi tai alkoholi. Estolääkitys joko auttoi tai ei. Vastaajat eivät pääsääntöisesti hävenneet migreeniään. Osa oli saanut ensimmäisen kohtauksensa jo lapsena tai teininä ja se oli säikäyttänyt.

"Olen nyt 29-vuotias. Minulla on ollut migreenikohtauksia kymmenvuotiaasta saakka. Kohtaukset ovat olleet hirvittäviä. Niihin liittyy oksentelua, päänsärkyä sekä valo- ja ääniyliherkkyyttä. Olen huomannut, että laukaiseva tekijä on auringonvalo tai kirkas lamppu. Tästä syystä vältän katsomasta kirkasta valoa kohti paljain silmin."

"Paljon autoilevana on harmillista, kun monet autoilijat ajavat pitkät päällä. Migreeni alkaa minulla usein juuri tuosta syystä, kun pitkät ajovalot ärsyttävät valoherkkiä silmiäni."

Migreenin laukaisee yksilöstä riippuen esimerkiksi alkoholi, huonosti nukuttu yö, kirkas auringonvalo, nälkä tai sopimattomat silmälasit, kerrotaan Terveyskirjastossa (siirryt toiseen palveluun). Migreeni johtuu useimmiten ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta reaktiivisesta häiriöstä aivorungossa.

Uudenlaisia migreenilääkkeitä kehitetään kaiken aikaa. Lääkkeet ovat esto- tai kohtauslääkkeitä. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Neurologi tutustui pyynnöstämme miesten vastauksiin, eikä yllättynyt.

– Miesten migreeni ei juurikaan eroa naisten migreenistä. Ainoastaan kuukautismigeeni jää miehiltä pois. Häpeää miehillä ei tunnu vastausten perusteella olevan. En kyllä ole potilastyössänikään törmännyt häpeilyyn niin miehillä kuin naisillakaan, sanoo dosentti ja neurologian erikoislääkäri Juha-Pekka Erälinna Mehiläisestä.

Suomen migreeniyhdistyksessä on kuitenkin tehty havaintoja miesten häpeästä. Yhdistyksen vertaistukiryhmissä ympäri Suomen on vain vähän miehiä ja useissa ei lainkaan.

– Miehet voivat jopa valehdella työnantajalle olevansa krapulassa, vaikka oikea syy olisi migreeni, paljastaa toiminnanjohtaja Sirpa Hietaranta.

"Esimieheni olettaa, että migreenin aiheuttama olotila menee pois Buranalla 30 minuutissa."

"Töitä hakiessani nykyisessä ammatissani terveydenhoitoalalla olen kokenut suoranaista syrjintää, jos olen erehtynyt mainitsemaan migreenistä. Olenkin jo pidemmän aikaa valehdellut työhaastattelutilanteessa."

"Olen nyt 53-vuotias, enkä ole koskaan hävennyt migreeniä. Olen avoimesti kertonut, mistä on kyse. Toisaalta kun nyt asiaa miettii, en muista kuulleeni muilta miehiltä heidän kokemuksistaan."

Vaikka neurologi Juha-Pekka Erälinna ei henkilökohtaisesti ole juurikaan törmännyt migreeniä häpeileviin miehiin, hän kuitenkin myöntää, että migreeni voi olla nimenomaan miehillä alidiagnosoitu sairaus.

Kuin puukkoa väännettäisiin silmässä

On olemassa migreenityyppi, joka riivaa miehiä hieman naisia enemmän. Se on tuskallisen kivulias sarjoittainen päänsärky, joka tunnetaan nimellä Hortonin neuralgia. Vaivaan liittyy neurologi Juha-Pekka Erälinnan mukaan erittäin kova kipu silmässä tai silmän takana.

– Silmä voi punoittaa ja vuotaa kyyneleitä, luomi saattaa roikkua ja pupilli olla pieni. Myös sierain voi olla tukossa. Tuntuu kuin silmässä olisi puukko, jota käännetään. Sitä kuulee joskus voimakkuutensa takia kutsuttavan itsemurhapäänsäryksi. Tämä erittäin voimakas päänsärky iskee usein öisin ja voi tulla sarjoissa.

Sarjoittainen Hortonin päänsärky vaivaa kolmea henkilöä tuhannesta. Tauti saattaa tuntua harvinaiselta, mutta Suomessa potilaita on noin 15 000, kerrotaan Terveyskirjastossa (siirryt toiseen palveluun).

"Minulla on todettu Hortonin päänsärky. Ennen diagnoosia, jota sain odottaa 15 vuotta, oli yleistä, että kohtauksia ja kipua vähäteltiin ympärilläni. En varsinaisesti peitellyt kohtauksiani, mutta monesti jätin kertomatta niistä. Sain nimittäin kertoessani kohtauksistani kuulla paremmin tietäviä ohjeita. Yksi ohje oli, että oksenna niin helpottaa."

Kun neurologi Juha-Pekka Erälinna luki Ylen keräämiä miesten migreenikokemuksia, heräsi hänelle ajatuksia hyvän hoidon tärkeydestä.

– Miesten kirjoittamista kokemuksista jäi tunne, että suhtautuminen migreenin aiheuttamiin oireisiin ja niiden hoitomahdollisuuksiin vaihtelee terveydenhuollon eri toimijoiden keskuudessa. Ehkä tämän takia apua ei aina onnistuta antamaan riittävän tehokkaasti.

Estolääkitystä käytetään määräaikaisesti (esimerkiksi kuusi kuukautta) ja säännöllisesti estämään kohtausten tuloa ja vähentämään niiden esiintymistä. Kohtauslääke puolestaan otetaan heti, kun kohtaus alkaa ja mennään lepäämään.

Erälinna korostaa, että nykyiset migreenin estolääkkeet toimivat useimmiten hyvin ja uusista estolääkkeistä on odotettavissa lisää apua. Hänen mielestään migreenipotilaiden ei pitäisi sinnitellä liian pitkään pelkillä särkylääkkeillä, jos ne eivät tepsi levon kanssa kunnolla.

– Jos migreeniin ei puututa, seuraava kohtaus voi tulla aiempaa helpommin. Kohtaus saattaa myös olla rajumpi.

"Sairauteeni yritettiin erilaisia lääkityksiä, mutta ne eivät oikein tehonneet, jos kohtaus oli jo päässyt alkamaan. Pistoksena annettavan lääkityksen piti normaalisti auttaa, mutta yleensä se vain siirsi kohtausta seuraavaan päivään."

Migreenin jälkeinen toipuminen vie Perkkiöltä helposti päivänkin. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Ennaltaehkäisyn kulmakivet ovat Erälinnan mukaan riittävä yöuni ja säännölliset ateriointivälit. Jos kohtaus on jo tullut, oireita helpottavat viileä, pimeä ja hiljainen ympäristö, lepo ja nukkuminen sekä kylmä kääre.

"Millään mitä tekee, ei ole vaikutusta kipuun. Silti sitä kaikenlaista koettaa eli suihkua, Buranaa, vessassa käyntiä, saunaa ja seksiä. Kylmä suihku ja pimeä hiljainen huone helpottavat, mutta eivät paranna."

Kun migreenikohtaus ilmoittaa tulostaan, kontiolahtelainen Kimmo Perkkiö ei aikaile.

– Kun pääkipu alkaa, kaikenlainen tekeminen on lopetettava välittömästi. Aivan kuin olisi pampulla lyöty päähän. Joskus näkökentässäni on palloja. Silloin otan välittömästi kohtauslääkkeen, joka taittaa migreenin tunnissa, kahdessa.

Lääkkeen ottamisen jälkeen Perkkiö joutuu menemään unille.

– Migreenin jälkeinen höntti olo kestää yleensä päivän.

Lue myös:

Alakoulun oppilas ei saanut särkylääkettä kouluterveydenhoitajalta kipuunsa, lääke piti hakea omin avuin kotoa – kuntien ohjeissa on isoja eroja

Migreeni periytyy tuhansien geenien välityksellä, selviää uraauurtavasta suomalaistutkimuksesta – ”Pelkään kuollakseni, että tyttäreni saa sen”

Migreenikkomiesten estrogeenitasot koholla – saattaa selittää oireilua

Migreenistä kärsivä abi joutui kirjoituksista kahdesti sairaalaan, koska lautakunta ei joustanut – Hallinto-oikeus: koe on saatava tehdä paperisena

WHO luokitteli kroonisen kivun sairaudeksi – Suomessa kipudiagnoosi ei ole vielä käytössä

Migreenin perussyy löytyy genomeista ja uudelta lääkkeeltä odotetaan paljon – Kysyimme 10 kysymystä migreenistä