Vanhat, emaliset katukyltit poistettiin seinistä yhden välilyönnin takia – "Pikkuisen pelisilmää olisi toivonut kaupungilta"

Kokkola korjasi kolmen kadun nimen väärän kirjoitusasun, koska kielikeskus on huomauttanut asiasta. Vastustajien olisi pitänyt olla liikkeellä silloin, kun päätöstä tehtiin, kaupunki muistuttaa.

tiennimet
Talon seinä, josta on poistettu kadunnimikyltti. Tilalla on pelkkä tumma jälki.
Vanhojen kylttien tilalla on nyt pelkkä tummentuma talon seinässä.Päivi Seeskorpi / Yle

Jutta Piispasen kotitalon seinässä Kokkolassa on ruma tyhjä kohta. Vielä muutama päivä sitten paikalla oli vanha, emalinen kyltti, joka kertoi Piispasen asuvan Antti Chydeniuksenkadulla. Ongelma onkin se, ettei hän asu.

Nimistötoimikunnan päätöksellä kolmen kadun nimet muutetaan vastaamaan oikeinkirjoituksen vaatimuksia. Piispanen asuu siis Antti Chydeniuksen kadulla. Samoin Herman Renlundin katu ja Kustaa Aadolfin katu saivat yhden välilyönnin lisää.

Kokkolan kaupungille se tarkoittaa 77 nimikyltin ruuvaamista irti. Tilalle tulee tavalliset metallikyltit, joiden kirjasintyyppi on nykyaikainen. Kahden kadun kyltit saadaan vaihdettua tällä viikolla ja viimeisenkin ensi viikolla.

Uudessa kyltissä Antti Chydeniuksen kadussa on tarpeeksi välilyöntejä.
Uudessa kyltissä oikeinkirjoitus on kohdallaan.Päivi Seeskorpi / Yle

Tarkoituksena on muuttaa nimien kirjoitusasu oikeaksi eli samanlaiseksi kuin muualla Suomessa. Esimerkiksi Helsingissä ja Jyväskylässä on vastaavia kadunnimiä, jotka on kirjoitettu kolmeen osaan. Kokkolan kaavoitusarkkitehdin Jenny Jungarin mukaan Kotimaisten kielten keskus Kotus on huomauttanut Kokkolaa asiasta.

Muutoksessa on kyse jo vanhoista päätöksistä, jotka kuulutettiin vielä keväällä, kun nimistötoimikunnasta tuli päättävä toimielin. Aiemmin vastaavat asiat ovat menneet vielä kaupunginhallituksen kautta.

Asiasta olisi siis pitänyt halutessaan jättää kirjallinen valitus kuulutusaikana, mutta yhtään valitusta ei tullut ja päätös sai lainvoiman. Jungar muistuttaakin, että vastustus kannattaa tuoda esiin oikeaan aikaan.

Jutta Piispanen seisoo kodissaan ja esittelee pelastamaansa vanhaa katukylttiä.
Jutta Piispanen sattui olemaan kotona, kun vanhaa kylttiä irrotettiin talon seinästä. Hän sai kyltin pelastettua.Päivi Seeskorpi / Yle

Jutta Piispanen ei lämpene muutokselle. Heidän talonsa on rakennettu vuonna 1929 Keskon paikalliskonttorin johtajan asunnoksi. Perhe on asunut talossa neljä vuotta ja remontoi sitä perinteisin menetelmin saadakseen alkuperäiset pinnat loistoonsa. Vanhaan asuun sopi vanha emalikyltti.

– Kyllä harmittaa. Meillä on ollut periaatteena entistää taloa sisäpuolelta ja myös ulkopuolesta on pidetty hyvää huolta. Nyt siinä on tuollainen tyhjä kohta.

Piispanen vietti sattumalta lomapäivää kotona ja kuuli, että joku rupesi poraamaan talon ulkopuolella. Hän säntäsi paikalle ja sai pyytämällä kyltin itselleen. Kaupungilla kyltit menevät poistoihin.

Kuvassa vanha, emalinen katukyltti, jossa Antti Chydeniuksenkatu on kirjoitettu yhteen.
Vanhoissa, emalisissa katukylteissä Antti Chydeniuksenkatu kirjoitettiin vielä yhteen.Päivi Seeskorpi / Yle

Jutta Piispanen harmittelee, että yhden välilyönnin tarve sai kaupungin muuttamaan valtakunnallisesti tunnustettua kulttuuriympäristöä.

– Tosi kurjaa, että näinkin paljon katukuvaan vaikuttava asia otetaan pois. Pikkuisen pelisilmää olisi toivonut kaupungilta.

Seinään jääneen tyhjän läntin Piispanen aikoo ensi alkuun pestä. Jos kaupunki tuo paikalle "susiruman", lähes metrin pitkän peltikyltin, se vaihtunee kaikessa hiljaisuudessa kauniimpaan. Suunnitelmissa on teettää ehkä itse tilalle emalinen.

– Me niin kovasti rakastettiin noita emalikilpiä.

Oman kyltin saa kaavoitusarkkitehti Jenny Jungarin mukaan mieluusti teettää, jos haluaa ulkoasun säilyvän ennallaan – kunhan kirjoitusasu on oikea. Kokkolan kaupungilla ei ole mahdollisuuksia erityiskylttien kustantamiseen.

Työpäällikkö Visa Wennström toivoo, että vaihtamista suunnittelevat ottavat etukäteen yhteyttä tiemestariin, jotta asennus hoituu oikein.