Pohjoisamerikkalainen täplärapu kotiutui kaupunkipuroon Helsingissä – se, kuka ravut toi puroon, on mysteeri

Rapuruttoa kantavan pohjoisamerikkalaisen täpläravun pääseminen vesistöihin voi johtaa jokirapujen joukkokuolemaan.

täplärapu
Haaganpuroon ilmestyi täplärapukanta.
Haaganpuroon ilmestyi täplärapukanta.Carolina Husu / Yle

Pikku-Huopalahden halkaisevasta Haaganpurosta on löytynyt yllättävä rapukanta, Svenska Yle uutisoi.

Puron seudulla asuvat ovat havainneet uomassa kymmeniä täplärapuja, kun aiemmin samassa paikassa on nähty vain joitakin yksilöjä. Vaikuttaisi siltä, että joku on siis tuonut rapuja puroon muualta.

– Me olemme niitä sieltä bongailleet, mutta emme yhtään tiedä, ketkä niitä ovat sinne istuttaneet, Vaelluskala ry:n toiminnanjohtaja Henrik Kettunen sanoo.

Haaganpuro on kotimaisen jokiravun suoja-aluetta, eikä sinne saisi istuttaa täplärapuja. Täpläravut voivat olla jokirapuja tappavan rapuruton kantajia.

Haaganpurossa ei esiinny jokirapuja, mutta Vaelluskala ry:n Kettusen mukaan jokirapuja olisi voinut istuttaa puroon.

Täplärapu on alkujaan peräisin Pohjois-Amerikasta. Sitä tuotiin Suomeen 1960-luvulla korvaamaan rapuruton tuhoamaa jokirapukantaa. Ruttoa kantavan täpläravun pääseminen jokirapuveteen voi kuitenkin johtaa jokirapujen joukkokuolemaan.

Haaganpuron tilanne aiheuttaa päänvaivaa sen aktiivisille suojelijoille.

11,6 kilometriä pitkästä Haaganpurosta löytyy myös esimerkiksi uhanalainen taimenkanta, jota Vaelluskala ry:n aktiivit pyrkivät suojelemaan.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY oli asentamassa Hämeenlinnanväylän sivulla kulkevan huonokuntoisen ruttuputken sisään muoviputkea, mutta ei puron kovan virtauksen takia onnistunut siinä.

Haaganpuron virtaama piti muoviputken kautta ohjata ruttuputken läpi samalla, kun huonokuntoista ruttuputkea olisi puhdistettu.

Haaganpuro-liikkeen kala-asiantuntijoita huolettaa, että mahdollinen puhdistus voisi häätää taimenia putkesta.

Korjaus 14.9.2018. kello 10.20. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että HSY olisi asentanut ruttuputken sisään muoviputkea. Muoviputkea yritettiin asentaa, mutta virtaus oli niin kova, ettei sitä saatu asennettua.