Lahti laatii eettiset ohjeet korruption estämiseksi – tarkoituksena suitsia hyvä veli -verkostoja

Lahden kaupungin tavoitteena on avoin ja läpinäkyvä hallinto.

hyvä veli -verkosto
miehet kättelevät
Korruptio on valta-aseman väärinkäyttöä ja epäasiallista vaikuttamista.AOP

Lahden kaupunki laatii eettiset ohjeet rakenteellisen korruption estämiseksi. Tarkastuslautakunta on huomauttanut kaupunkia rakenteellisen korruption mahdollisuudesta. Lautakunnan mielestä eettiset ohjeet ovat tarpeen, ettei hyvä veli- verkostoja pääse syntymään.

Lahden valtuusto päätti maanantaina eettisten ohjeiden laatimisesta yksimielisesti. Tarkoituksena on saada hallinto toimimaan avoimesti ja läpinäkyvästi.

Tarkastuslautakunnan jäsenen, vasemmistoliiton Seppo Korhosen mukaan todisteita suoranaisesta korruptiosta Lahdessa ei ole.

– Kovasta korruptiosta, johon sisältyvät lahjukset, ei ole viitteitä. Mutta korruptio on paljon laajempi käsite. Siksi on tärkeää, että kaupungit ja kunnat laativat itse jonkinlaisen säännöstön, sanoo Korhonen.

Korhosen mukaan korruption vaaraa piilee siinä kenelle urakoita annetaan ja kenen kanssa kauppaa tehdään. Myös huonon hallinnon suojelu ja salailu luetaan rakenteelliseksi korruptioksi.

Toimitusjohtajan bonukset ja Vuohelan Herkun toimitilojen rakentaminen syynissä

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa tuodaan esille viime vuodelta muutama tapaus, joita voidaan tulkita rakenteelliseksi korruptioksi. Lautakunta kiinnitti huomiota muun muassa Lahden kaupungin tytäryhtiö Spatium Toimitilat Oy:n toimitusjohtajan tulospalkkioon ja saman yhtiön osallisuuteen Vuohelan Herkku Oy:n toimitilarakentamiseen.

Lautakunta toteaa arviointikertomuksessaan, että kaupungin konserniyhtiöt elävät pitkälti omaa elämäänsä, eikä kokonaisuus ole kaupunginjohdon hallinnassa.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Reijo Oksanen asettelee sanansa varovaisemmin.

– Lautakunta ei ole syyttänyt hallinnon mitään osaa korruptiosta. Sen sijaan se on esittänyt, että on mahdollisesti sen tapaisia viitteitä, että asiaa on syytä pelätä. Tarkastuslautakunnan tehtävä onkin varoittaa hallintoa ja saada se toimimaan paremmin kuin aikaisemmin, sanoo Oksanen.

Sekä Korhonen ja Oksanen peräävät nyt keskustelua siitä, mitä eettiset ohjeet pitävät sisällään, että niistä olisi hyötyä. Kaupungin toimintaa ohjataan nytkin jo monillla eri ohjeistuksilla.

Seppo Korhosen mielestä ilman keskustelua vaarana on, että ohjeista leivotaan sisällyksetön ja läsähtänyt pannukakku.

Oksanen ja Korhonen kertovat rakenteellisesta korruptiosta laajemmin haastattelussa, jonka voi kuunnella tästä.

Lue myös:

Toimitusjohtajalle lipsahti liian suuri tulospalkkio – tarkastuslautakunta haukkuu Lahtea löperöksi omistajaksi