1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muuntohuumeet

Näin rankkoja ovat uudet huumeet: Poliisit joutuvat suojautumaan hengityssuojaimilla – "10 000 kertaa vahvempaa kuin morfiini"

Suomen markkinoille on tullut hengenvaarallisia aineita. Jo niitä tutkiessa pitää varoa, etteivät ne kulkeudu hengitysteihin.

Tullin havainnekuva tappavasta määrästä karfentaniilia. Kuva: Tulli

Uudet huumeet ovat niin vahvoja, että poliisi joutuu itsekin suojautumaan niiltä tutkiessaan aineita.

Rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että uudet ohjeet suojautumisesta ovat havahduttaneet kokeneenkin huumepoliisin siihen, millaisia aineita tulvii Suomen markkinoille.

– Hiukkaspitoisuudet ovat tietyissä huumeissa niin vaarallisia, että on pakko suojautua itse. On pakko käyttää hengityssuojaimia, suojavaatteita ja käsineitä, Luoto kertoo.

Suojautumista vaativat esimerkiksi fentanyylit eli täyssynteettiset opioidit. Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio kertoo ohjeistaneensa suojautumisesta poliiseja.

Poliisin takavarikoima fariinisokerilla jatkettu huumausaine sisältää karfentaniiliä. Erittäin vaarallisen huumeen voi sekoittaa heroiiniin. Kuva: Poliisi

Laboratorionjohtaja Erkki Sippola sanoo, että jos on pienikin epäily esimerkiksi fentanyyleistä, pitää käyttää suojaimia. Tämä johtuu siitä, että jo hyvin pieni määrä jauhemaista huumetta voi vaikuttaa hengitysteihin. Aine imeytyy myös ihokosketuksen kautta.

Potilaan lääkärilehti (siirryt toiseen palveluun) on kirjoittanut vasta tarkemmin ohjeista. Asiantuntijakirjoituksen mukaan vakavien oireiden aiheutuminen nimenomaan ihokontaktista on työssä epätodennäköistä, mutta pitkähihaista vaatetusta ja käsineitä suositellaan.

Muuntohuumeet ovat aiheuttaneet Euroopassa aikaisempaa enemmän myrkytyksiä ja kuolemia. Erityisen vaarallisia ovat fentanyylijohdannaiset kuten karfentaniili.

– Jauhemainen pöly voi joutua hengitykseen ja voi olla oikeasti vaarallista. Karfentaniili on 10 000 kertaa morfiinia vahvempaa ja 1 000 kertaa heroiiniakin vahvempaa, Sippola kuvaa.

Aikuisen ihmisen tappava annos karfentaniilia on noin 0,03 milligrammaa. Esimerkiksi aikuisen tappava annos heroiinia on 30 milligrammaa.

Hyvin pieni määrä vaikuttaa

Yliannostuskuolemien määrä on noussut neljättä vuotta peräkkäin Euroopassa. Kuolemia aiheuttavat pääosin heroiini ja lääkeopioidit, kuten metadoni, buprenorfiini ja fentanyylit. Tiedot käyvät ilmi Euroopan huumeseurantakeskuksen uudesta vuosiraportista (siirryt toiseen palveluun).

– Kauhukuva on se, että useita ihmisiä menehtyy näihin huumeisiin ja tulee paljon vainajia, Jari Luoto sanoo.

Voi vain epäillä, mitä tabua tai mömmöä on otettu ennen laboratorion tulosta.

Erkki Sippola

Sekä Luoto että Sippola kertovat, että maallikon on vaikea käsittää, kuinka pienet ainemäärät vaikuttavat joissakin huumeissa. Jauhe on vaarallinen, vaikka sitä määrällisesti ei ole juuri nähtävissä.

– Sama haaste on pelastusviranomaisilla ja terveydenhuollossa. Tuupertuneella ihmisellä voi olla taskussa vaarallista huumetta, Sippola sanoo.

Krp:n laboratorionjohtaja muistuttaa, että erittäin voimakkaat huumeet ovat edelleen harvinaisia Suomessa. Ne kuitenkin yleistyvät koko ajan.

Poliisin tietoon on elokuun loppuun mennessä tullut yli 12 500 huumeiden käyttörikosta. Se on yhtä paljon kuin koko vuonna 2013. Tiedot selviävät Poliisiammattikorkeakoulun tilastopalvelusta.

Aineita tilataan Kiinasta

Huumemarkkinat toimivat yhä enemmän verkossa sekä sosiaalisessa mediassa että salatussa verkossa. Verkossa myydään erityisesti muuntohuumeita ja huumaavia lääkkeitä. Muuntohuumeet valmistetaan Euroopan huumeseurantakeskuksen mukaan pääasiassa Kiinassa, mutta jonkin verran tuotantoa on havaittu myös Euroopassa.

Jari Luoto sanoo, että aina aineet eivät ole sitä, mitä tilaaja on luullut.

– Kiinasta tulee erilaisia aineita kuin ihminen luulee tilanneensa. On iso riski, jos katukuvaan pääsee tällaisia aineita. Käyttöannokset voivat olla jotain ihan muuta kuin siinä aineessa, mitä luulee ostavansa.

Tilaaja ei tiedä, mitä lopulta saa

Poliisikaan ei aina erota, mistä aineesta on kysymys.

– Kukaan ei nyt pysty sanomaan, mitä jokin aine sisältää, ennen kuin laboratorio antaa siitä lausunnon, Luoto kuvaa.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio testasi viime vuonna 17 500 näytettä tai näyte-erää. Viidessä vuodessa määrä on kasvanut 50 prosentilla.

Tämä kuvaa huumeiden käytön moninaistumista. Kun ennen huumeidenkäyttäjät yleensä polttivat kannabista tai pistivät heroiinia tai amfetamiinia, nyt huume otetaan usein nieltynä lääkkeennäköisenä valmisteena.

– Voi vain epäillä, mitä tabua tai mömmöä on otettu ennen laboratorion tulosta, Sippola kuvaa.

Huumepoliisin mukaan työ on juoksemista sen perässä, mitä uusia muuntohuumeita on tullut markkinoille. Kaikkia ei heti luokitella huumausaineeksi.

– Lähes taivas on rajana, mitä voi syntetisoida, keskusrikospoliisin Erkki Sippola vahvistaa.

Lisäys 17.9. klo 18.13 lisätty Potilaan lääkärilehden artikkeli aiheesta, jonka mukaan ihoaltistus epätodennäköistä mutta suositellaan suojausta.

Lue lisää:

Fariinisokerilla jatkettu tappava huume leviää Suomessa – voi imeytyä ihon läpi

Neuloja ja verijälkiä yleisissä wc-tiloissa – lisääntynyt huumeiden käyttö on entistä näkyvämpää

Tulli on takavarikoinut erittäin vaarallista lääkeainetta – pelkkä karfentaniilin käsittely voi tappaa

Entinen narkomaani riippuvuudesta: "Siihen liittyy pelko kohdata omia tunteita"