Seksuaalinen häirintä, Harkimon kirja, Kelan taksikyydit – mikä puhuttaa tänään kyselytunnilla? Katso suora lähetys klo 16

Politiikan puheenaiheiksi ovat kuluvalla viikolla nousseet muun muassa eduskunnan seksuaalinen häirintä ja kansanedustaja Harry Harkimon kirja.

Kyselytunti (Eduskunta)
Eduskunnan istuntosali.
Eduskunnan istuntosali.

Eduskunnassa on tänään torstaina vuorossa syksyn toinen kyselytunti.

Viime viikolla kyselytunnin hallitsevaksi puheenaiheeksi nousi irtisanomissuojan heikentäminen pienissä yrityksissä. Vasemmisto-oppositio ja perussuomalaiset hiillostivat hallitusta sen aikeista heikentää irtisanomissuojaa alle 20 työntekijän yrityksissä.

Sen jälkeen ainakin Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet aloittavansa ensi maanantaista lähtien ylityökiellon vastatoimena irtisanomissuojan heikentämiselle.

Yksi tämän viikon kuumista politiikan puheenaiheista on ollut kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimon (Liike Nyt) julkaisema kirja, jossa entinen kokoomuspoliitikko muun muassa väittää perussuomalaisen puolueen kahtiajaon ja sinisen eduskuntaryhmän muodostamisen kesäkuussa 2017 olleen etukäteen suunniteltu ja sovittu manööveri.

Eilen keskiviikkona eduskunnassa kuohutti myös kansanedustajille tehty tasa-arvotutkimus, jonka mukaan 17 mieskansanedustajaa ja 12 naiskansanedustajaa on kokenut seksuaalista häirintää. Tutkimuksen luotettavuus tosin ehdittiin jo kyseenalaistaa sen käytännön toteutuksessa olleiden puutteiden takia.

Myös Kelan korvaamat taksikyydit saattavat puhuttaa kansanedustajia. Muutama viikko sitten Kela ilmoitti vaativansa sopimussakkoja kolmelta taksikeskukselta eri puolilta Suomea, koska niiden välittämät kyydit eivät ole täyttäneet vaatimuksia. Ongelmia on ollut niin puhelinpalveluiden ruuhkautumisessa kuin kyytien toteutumisessakin.

Tämänpäiväisen kyselytunnin painoarvoa vähentää ehkä hieman se, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei osallistu tämän päivän kyselytunnille. Pääministerin kerrottiin eilen jäävän kahden päivän pituiselle sairauslomalle. Pääministerin sijaisena kyselytunnilla toimii valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Kyselytuntia voit seurata Yle Areenasta tai yllä olevaa kuva klikkaamalla kello 16–17.