Yle avasi uutisjutut keskustelulle – käyttäjät innostuivat toden teolla uudesta mahdollisuudesta

Ylen uutis- ja ajankohtaissisältöjä voi kommentoida Yle Tunnuksella. Tervetuloa jakamaan oma näkemyksesi!

Luo Yle Tunnus
Luo Yle Tunnus

Yle avasi verkossa julkaistuihin uutis- ja ajankohtaisjuttuihin loppukeväästä kommentoinnin mahdollisuuden. Viimeisten neljän kuukauden aikana kommenttien määrä on lisääntynyt uutisten keskusteluosiossa reippaasti.

– Keskustelu oli alkuun hiljaista, mutta ihmiset löysivät sen pariin nopeasti. Nyt kommentteja tulee kuukausitasolla kymmeniätuhansia ja osallistujia on jo yli 5 000, kertoo keskustelua moderoiva toimittaja Tuomo Björksten Yle News Labista.

– Kaiken kaikkiaan projekti on lähtenyt hyvin käyntiin.

Keskustelu avattiin toukokuussa vaiheittain: kaikkia juttuja ei avattu kerralla. Björksten on tyytyväinen siihen, kuinka nopeasti käyttäjät ovat löytäneet keskustelun pariin.

Viime päivinä keskustelu on käynyt vilkkaana esimerkiksi jutuissa, joissa käsitellään työssäkäyviä köyhiä ja itsemurhan ehkäisemistä Suomessa.

Tavoitteena saada keskustelu kaikille alustoille

Keskustelua voi käydä tällä hetkellä Yle Uutisten selainversiossa sekä Yle.fi-sovelluksessa. Tavoitteena on, että keskustelu olisi pian käytössä kaikilla Ylen alustoilla – myös Ylen Uutisvahdissa ja Yle Urheilun puolella.

Sisältöjä voi kommentoida Yle Tunnuksella. Tunnuksia on tällä hetkellä rekisteröitynä 978 500.

Keskustelua valvoo nykyisellään pääasiassa tekoäly. Se yrittää parhaansa mukaan tunnistaa, mitkä kommentit sopivat julkaistavaksi. Koska kone voi tehdä virheitä, keskusteluja seuraavat ammattitoimittajat.

Tavoitteena on, että toimittajat voisivat käyttää aikaa syvälliseen keskusteluun yleisön kanssa juttuaiheista jo ennen kuin riviäkään on kirjoitettu tai välittömästi jutun julkaisun jälkeen. Kone hoitaa käytännön moderointityötä, ja ihminen keskittyy olennaiseen.

Keskustelut ovat kulkeneet pääasiassa asiallisilla poluilla ja sivistyneessä hengessä. Björksten kertoo yllättyneensä siitä, että keskustelu Ylen uutissivustoilla on pääosin tasokkaampaa kuin Ylen Facebook-sivulla, vaikka Ylen omilla sivuilla keskustella voi anonyymisti.

– Lukijat jakavat asiantuntemustaan ja välillä tulee vastaan sen tyyppisiä kirjoituksia, mitä tekisi mieli nostaa enemmänkin esille, Björksten sanoo.

Päätoimittaja Räisänen: Yleisö on löytänyt keskustelut

Yle Uutisten ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Räisäsen mukaan keskustelujen avaaminen on lähtenyt liikkeelle lupaavasti: yleisö on löytänyt keskustelujen äärelle.

– Toimittajamme opettivat kevään ajan keinoälyä moderoimaan keskusteluja niin, että ne pysyvät asiallisina, vaikka väittely olisi kipakkaakin.

– Yllättävän hyvin keinoäly on hommassaan pärjännyt. Sisällöllisesti antoisimpia ovat olleet sellaiset keskustelut, joihin jutun kirjoittanut toimittaja on osallistunut itse, tai mukaan on pyydetty aiheeesta hyvin perillä olevia asiantuntijoita.

Räisäsen mukaan keskustelu ja vuorovaikutus yleisön kanssa ovat koko ajan tärkeämpi osa journalismia. Yksisuuntainen "norsunluutornista päivää" -toimitustyö ei ole enää tätä päivää, Räisänen sanoo.

– Toimittajat voivat saada keskustelusta parempia juttuideoita ja näkökulmia aiheisiin kuin olisivat konsanaan itse keksineet.

– Uskomme, että aktiivinen vuorovaikutus yleisön kanssa kaiken kaikkiaan parantaa journalismin laatua. Lisäksi haluamme tarjota yleisölle mahdollisuuden keskustella ajankohtaisista teemoista keskenään.

Sosiaalisessa mediassa keskustelu helposti kärjistyy: monella on kokemuksia tahallisesta väärinymmärtämisestä ja asiakeskustelun muuttumisesta henkilöön meneväksi solvaamiseksi.

– Me pyrimme rakentamaan sellaista keskustelualustaa, jossa pysytään asiassa ja erimieliset voivat keskustella ja väitellä tiukastikin, mutta toisiaan kunnioittaen. Parhaassa tapauksessa eri tavoin ajattelevat voivat alkaa ymmärtää toisiaan paremmin, Räisänen sanoo.

Mikäli haluat osallistua keskusteluun Ylen palveluissa, tarvitset siihen Yle Tunnuksen (siirryt toiseen palveluun). Tämä video opastaa Yle tunnuksen tekemisessä. Kommentointi onnistuu Yle Uutisten selainversiossa ja Yle.fi-sovelluksessa (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää: