Hyppää sisältöön

Juankosken, Riistaveden ja Vehmersalmen kouluverkko menossa uusiksi – Kuopion kaupunki pohtii kolmen vaihtoehdon väliltä

Koulukysymys on puhuttanut paljon esimerkiksi Riistavedellä, jossa on jouduttu turvautumaan väistötiloihin.

Arkistokuva. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Kuopion koillisen maaseutualueen tulevaisuuden kouluverkostosta on valmistunut kolme vaihtoehtoa. Tarkastelussa on käyty läpi Riistaveden, Juankosken ja Vehmersalmen alueen kouluverkkoa.

Kuopio aloitti kouluverkostonsa tarkastelun koilliselta alueelta, koska se on katsottu kiireellisimmäksi. Riistavedellä Melalahden koulu on tällä hetkellä pois käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi. Osa opetuksesta on siirretty Riistaveden koululle ja neljä opetusryhmää on väistötiloissa erillisessä viipalerakennuksessa.

Tarkastelussa ovat mukana Riistavedeltä Melalahden (luokat 1–6), Vehkalammin (1–6) ja Riistaveden koulu (7–9), Juankoskelta Juantehtaan (1–6), Muuruveden (1–6) ja Juankosken koulu (7–9) sekä Vehmersalmelta Vehmersalmen yhtenäiskoulu (1–9). Tarkastelu sivuaa lukio-opetuksen osalta myös Nilsiää.

Nykyisin tarkastelualueella on siis neljä alakoulua, kaksi yläkoulua ja yksi yhtenäiskoulu. Oppilaita on nyt noin 830 ja ennusteen mukaan oppilasmäärä laskee vuoden 2024 syksyyn mennessä noin 680:een.

Koillisen maaseutualueen oppilaaksiottoalueita ei ole tarkasteltu uudelleen kuntaliitosten jälkeen. Alue on laaja ja oppilaat ovat suurelta osin koulukuljetusten piirissä.

Vaihtoehto 1

Alueelle jäisi kolme alakoulua (luokat 1–6) ja yksi yläkoulu (luokat 7–9).

Melalahden ja Vehkalammin koulut yhdistettäisiin yhdeksi alakouluksi, samoin Juantehtaan ja Muuruveden koulut. Vehmersalmella olisi oma alakoulu. Yläasteikäisten opetus järjestettäisiin yhdessä yksikössä, mutta se muodostaisi yhtenäiskoulun alakoulun kanssa. Alustava ajatus tarkastelun perusteella on, että yläkoulu sijoittuisi Riistavedelle.

Vaihtoehto 2

Alueelle jäisi kolme alakoulua (luokat 1–6) ja kaksi yläkoulua (luokat 7–9).

Melalahden ja Vehkalammin koulut yhdistettäisiin yhdeksi alakouluksi, samoin Juantehtaan ja Muuruveden koulut. Vehmersalmella olisi oma alakoulu.

Yläkoulujen osalta vaihtoehtoja on kaksi. Vaihtoehdossa 2a Riistaveden ja Juankosken yläkoulut yhdistettäisiin yhdeksi kouluksi niin, että koulu muodostaa yhtenäiskoulun alakoulun kanssa. Alustava ajatus tarkastelun perusteella on, että yläkoulu sijoittuisi Riistavedelle. Vehmersalmella olisi oma yläkoulu.

Vaihtoehdossa 2b Riistaveden ja Vehmersalmen yläkoulut yhdistetään yhdeksi kouluksi niin, että koulu muodostaa alakoulun kanssa yhtenäiskoulun. Alustava ajatus tarkastelun perusteella on, että yläkoulu sijoittuisi Riistavedelle. Juankoskella olisi oma yläkoulu.

Vaihtoehto 3

Alueella olisi kolme yhtenäiskoulua (luokat 1–9) eli Riistavedellä, Juankoskella ja Vehmersalmella olisi jatkossakin sekä ala- että yläkouluopetusta.

Melalalahden ja Vehkalammin koulut yhdistetään yhdeksi kouluksi Riistaveden koulun yhteyteen ja Juantehtaan ja Muuruveden koulut Juankosken koulun yhteyteen. Vehmersalmi jatkaa nykyisellään.

Lautakunta käsittelee tiistaina

Alueen tulevia tarpeita on käyty läpi erityisesti opetuksen ja toiminnan järjestämisen, oppilaiden saaman opetuksen ja tuen, koulumatkojen pituuden ja siihen käytettävän ajan sekä talouden ja kiinteistöjen kunnon näkökulmasta.

Oppilasmäärän vähenemisellä on tarkastelun mukaan vaikutusta myös alueen lukiokoulutuksen järjestämiseen. Kaupunki aikoo selvittää Juankosken ja Nilsiän lukioiden yhteistyön vahvistamista. Yksi keino on verkkovälitteinen opetus.

Kuopion kasvun ja oppimisen lautakunta linjaa koillisen maaseutualueen kouluverkkotarkastelun etenemistä kokouksessaan ensi viikon tiistaina. Eteenpäin vietävästä vaihtoehdosta lautakunta päättänee aikaisintaan lokakuussa.

Sen jälkeen asia menee vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn. Mahdollisten kouluverkkomuutosten aikataulua ei ole myöskään vielä päätetty.

Uutista korjattu kello 16:02: Uutisessa kerrottiin aluksi virheellisesti vain alueen alakoulujen oppilasmäärät ja ennusteet, nyt lukuihin on lisätty myös yläkoululaiset.

.
.