Yli 5 000 pirkanmaalaislasta käy koulua väistötiloissa – ensi vuonna vielä 500 enemmän

koulut
Koulun käytävä
Tamperelainen Etelä-Hervannan koulu on väistötiloissa Tampereen teknillisellä yliopistolla.Marjut Suomi / Yle

Yli 5 000 pirkanmaalaista lasta käy tällä hetkellä koulua väistötiloissa. Määrä on 10 prosenttia maakunnan peruskoululaisista eli saman verran kuin koko maassa keskimäärin. Luvut selviävät Ylen kunnille tekemästä kyselystä.

Tilanne ei ole ihan heti korjaantumassa, sillä ensi vuonna väistötiloissa opiskelevia arvioidaan olevan Pirkanmaalla yli 500 enemmän. Määrällisesti maakunta on valtakunnallisessa vertailussa toisena. Eniten väistötiloissa opiskelevia koululaisia on Uudellamaalla.

Lähes poikkeuksetta väliaikaisiin tiloihin on jouduttu sisäilmaongelmien vuoksi. Pahin tilanne on Pirkkalassa ja Akaassa, jossa vakavien sisäilmaongelmien kanssa on kamppailtu jo vuosia. Kummankin kaupungin parista tuhannesta peruskoululaisesta lähes puolet, 43 prosenttia, opiskelee väistötiloissa.

Tampereella väliaikaisissa tiloissa on tänä vuonna 1 400 eli kahdeksan prosenttia kaupungin peruskoululaisista. Evakossa on tällä lukukaudella Liisanpuiston, Etelä-Hervannan, Olkahisten, Lentävänniemen, Messukylän, Lielahden ja Sammon koulun oppilaita. Tamperetta enemmän väistötiloissa olevia koululaisia on vain viidessä Suomen kunnassa.

Monessa Pirkanmaan kunnassa tilanne on kuitenkin hyvä. Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Juupajoella, Kihniössä, Mänttä-Vilppulassa, Orivedellä, Punkalaitumella, Ruovedellä, Sastamalassa, Urjalassa, Vesilahdella ja Ylöjärvellä ei tarvita tänä lukuvuonna väistötiloja.

Lue myös:

48 000 suomalaista lasta käy koulua väistötilassa: "Hyvää tässä on se, että nyt koulu ei ole homeessa" – Katso oman kuntasi tilanne

Professori toivoo tiukempaa ilmanvaihdon ohjeistusta: Pari letkua ja mittari voivat pelastaa koulut sisäilmaongelmilta

Viides muutto toden sanoo? Neljäsluokkalaiset saivat vihdoin oman luokan Akaassa

13 evakkovuoden jälkeen uusi koulu on "sikasiisti" – Hämeenkyrö pisti kouluverkkonsa uusiksi 7 vuodessa, nyt kukaan ei joudu opiskelemaan parakissa