Oluet eivät testaamalla lopu – Rauli Alaruikka on maistanut kolmessa vuodessa lähes 3900 eri olutta

Nuoret aikuiset muuttavat olutkulttuuria, sillä heitä kiinnostavat uudet kokemukset ja maku. Tärkeää on myös oluiden jakaminen ja arvosteleminen.

olut
Rauli Alaruikka juo olutta
Rauli Alaruikka juo mieluummin pieniä maisteluannoksia kuin isoja tuoppeja.Timo Nykyri / Yle

Ensin nuuhkaisu ja sen jälkeen siemaus pienikokoisesta lasista. Oululainen Rauli Alaruikka on harrastuksensa äärellä.

– Tämä on sellainen juoma, että mikäli olueeseen valveutumaton ihminen tätä maistaisi, ei tunnistaisi tätä olueksi. Tämä on hyvin kirpeä ja hapan eli kyseessä on hapanolut.

Juoma on Alaruikalle uusi, kuten on suurin osa hänen nauttimistaan oluista. Mies on maistanut haastatteluun tullessaan 3880 eri olutta. Nyt edessä on kolme uutta tuotetta kokeiltavaksi. Niitä hän ei ole vielä maistanut oululaisen Pub Roosterin noin sadan oluen vaihtuvasta valikoimasta.

Alaruikalle kyse on nimenomaan maistelusta. Hänen edessään olevalla maistelulautasella olevissa laseissa olutta on kussakin noin desin verran. Juotavaa on vähemmän kuin tuopillisessa.

– Toiset tykkäävät juoda isomman määrän, itse tykkään maistella uusia. Siksi keskityn näihin pieniin, koska silloin pääsen maistamaan niitä enemmän.

Alaruikka pitää maistelemaansa olutmäärää isona, mutta litroissa mitattuna hän juo vähemmän kuin opiskeluaikanaan. Silloin keskityttiin nimenomaan määrään.

Rauli Alaruikka
Rauli Alaruikalle oluiden maistelu on harrastus, josta hän on myös valmis maksamaan.Timo Nykyri / Yle

Kun Alaruikka lähtee oluelle, hän varmistaa aina, että saatavilla on uusia tuotteita. Kännykkään ladattu sovellus toimii tässä hyvänä apuna. Sekä ravintolat että muut harrastajat merkitsevät uutuuksia sovellukseen.

Pub Roosterin baarimestari Aki Saarenpää sanoo, että Alaruikan kaltaiset tosiharrastajat saavat myös ravintolat tilaamaan aina uusia oluita. Roosterin valikoimasta jopa 90 prosenttia on vaihtuvia tuotteita. Se näkyy myös asiakaskunnan tilauksissa.

– Yleisimmin pyydetään jotain uutta, jotain ipaa. Eli annetaan meillekin tiskin takana mahdollisuus vaikuttaa.

IPA eli India Pale Ale olut on voimakkaasti humaloitu ja yleensä alkoholipitoisuudeltaan vahva.

Olut voi jäädä maistamatta jos ei ole nopea

Erikoisoluiden kiertokulku ravintoloissa on nopea. Saarenpään mukaan yleensä vaihtuvia juomia on saatavilla parin viikon ajan, mutta toisinaan pieni erä voi mennä jo yhdessä illassa.

– Pienin meidän saamamme juomaerä oli 12 tölkkiä skottilaisen panimon olutta. Se meni tuotetta ennakkoon varanneille ja tosiharrastajille.

Aki Saarenpää
Baarimestari Aki Saarenpää tietää, että olutharrastaja haluaa maisteltavaksi jotain uutta.Timo Nykyri / Yle

Juomien rajallinen saatavuus pitää myös olutharrastajat hereillä. Mikäli mielii päästä maistamaan kaikkea, täytyy olla vikkelä.

Uutuuksia on mennyt ohi myös Alaruikalta ja osa niistä on jäänyt kaivelemaan mieltä.

– Kyllä siellä on sellaisiakin, jotka harmittavat, ettei ole ehtinyt tai ei ole ollut tietoinen tai ei ole ollut paikan päällä, kun tuote on tullut markkinoille.

Yksi Alaruikalta väliin jäänyt tuote on Bar Roosterin kaikkien aikojen kallein olut, joka maksoi sata euroa pullolta. Kyseessä oli maailman vahvimmaksi olueksi mainittu neljäkymmentäyksiprosenttinen Brewdogin Sink the Bismarck. Sitä oli saatavilla pieni erä vuonna 2015, kun Alaruikka aloitteli harrastustaan.

Aki Saarenpää sen sijaan pääsi maistamaan harvinaisuutta, kun eräs syntymäpäiviään viettänyt asiakas oli jättänyt ostamastaan pullosta hänelle maistiaisen.

– Olihan se kokemus ja rahansa arvoinen, Saarenpää muistelee.

Nuoret aikuiset kehittävät olutkulttuuria uuteen suuntaan

Uutuuksia on ravintoloille hyvin saatavilla, sillä kotimaiset pienpanimot ovat kovassa nosteessa.

Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen sanoo, että nykyisestä olutbuumista saa kiittää pienpanimoita. Esimerkiksi pelkästään Oulun seudulla on neljä pienpanimoa. Lehtisen mukaan niistä Sonnisaari ja Maistila tekevät varsin kokeilevia oluita.

– Uutuudet ovat tärkeitä, sillä ne pitävät yllä kiinnostusta tuoteryhmää kohtaan. Myös paikallisuus on tärkeää ja paikallisten panimoiden tuotteisiin luotetaan, Lehtinen sanoo.

Olutpullo
Pub Roosterin toistaiseksi kalleimmasta oluesta on jätetty muistoksi tyhjä pullo.Timo Nykyri / Yle

Lehtisen mukaan olutkulttuuri on mennyt Suomessa eteenpäin aimo harppauksin. Hän muistaa kuinka aloittaessaan tehtävässään panimomarkkinoinnissa vuonna 2001 hän pystyi maistamaan kaikki markkinoille tulleet uudet maut. Nykyisin se olisi mahdotonta, sillä tarjontaa on tullut lisää runsaasti.

Lehtinen kiittelee olutkulttuurin kehittämisestä uutta nuorten aikuisten sukupolvea. Heitä voi kiinnostaa juoman määrän sijaan enemmän oluen takana oleva tarina, jakaminen ja maisteleminen.

– He menevät maku edellä ja ovat myös valmiita maksamaan oluista enemmän kuin vanhemmat sukupolvet.

Rauli Alaruikka vahvistaa Lehtisen arvion rahankäytöstä.

– Ei se ole harrastus eikä mikään, jos se ei vie kaikkia rahoja, hän naurahtaa.

Arvostelu on yksi osa nautintoa

Oluiden jakaminen on nykyisin olennainen osa olutharrastusta. Varsinkin hintavampia pulloja voi olla jakamassa useampi juoja. Myös Alaruikka jakaa pullojen sisältöjä mielellään. Hän ostaa oluita paljon myös kaupoista sekä tuo niitä mukanaan ulkomailta.

– Jos löydät jonkun hienon oluen ollessasi yksin, niin eihän se tunnu samalta kuin jos ympärillä on ihmisiä, jotka myöskin ymmärtävät asian päälle ja joiden kanssa jakaa välittömästi oluen makumaailma.

Alaruikalle olut on elämys, jonka hän tahtoo jakaa toisten ihmisien kanssa, kuten mitkä tahansa muutkin elämykset.

Alaruikan mielestä makuasioista voi ja pitääkin kiistellä. Itse hän kertoo olevansa arvostelussaan tiukka.

– Olen antanut vain neljälle tuotteelle täydet viisi pistettä. Mutta niihin oluisiin olen palannut myös jälkikäteen ja juonut niitä useamman kerran.

Olutpuollo
Oluen maustamisessa vain mielikuvitus on rajana.Timo Nykyri / Yle

Suurin osa Alaruikan olutmaisteluista jää yhteen kertaan. Hän myös arvostelee jokaisen maistamansa oluen sovellukseen. Nyt maistellut oluet eivät yllä Alaruikan listan kärkeen. Korkeimman pistemäärän eli 3,75 saa hapan kurkkuolut.

Saarenpään mukaan hapanoluilla on kuitenkin ystävänsä ja niistä pitävät etenkin sellaiset, jotka eivät välttämättä välitä perinteisestä vaaleasta lagerista. Osa oluista muistuttaa makumaailmaltaan paljon esimerkiksi viiniä tai siideriä, Saarenpää kertoo.

Alaruikalle on tärkeää, että oluesta löytyy makumaailman taustalta perinteinen mallas, vaikka oluen maustamisessa tuntuukin vain taivas olevan rajana.

– Kerran join olutta, joka oli maustettu makean aamiaisen tapaa juustolla, croisantilla, kookoksella ja hillolla. Ne kaikki maut myös löytyivät oluesta.

Erikoisimmaksi maistamakseen olueksi Alaruikka mainitsee muinaisoluen, jonka maustamiseen oli käytetty mehiläisten pesää.