Lieksan kaupunginvaltuuston ex-puheenjohtajan syyte hylättiin – käräjäoikeus ei tuominnut lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vapautti SDP:n puheenjohtajistoonkin ehdolla olleen Ari Marjetan syytteistä.

tuomiot
Asianajaja Emma-Lotta Kinnunen ja Ari Marjeta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa
Asianajaja Emma-Lotta Kinnunen ja syytetty Ari Marjeta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa käsittelyn alettua syyskuun alkupuolella.Marja-Liisa Kämppi / Yle

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vapautti lieksalaisen kunnallisvaikuttajan ja papin Ari Marjetan syytteistä, jotka koskivat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Käräjäoikeus katsoi, että Marjetan käytöksessä mökkireissulla ei ollut seksuaalista tarkoitusta, ja siksi se ei täyttänyt lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöä.

Asianomistajana on tapahtuman aikaan 17-vuotias tyttö, joka on kuulunut Marjetan lähipiiriin noin seitsemän vuoden ajan. Käräjäoikeus kuvaili heidän välejään varsin lämpimiksi ja luottamuksellisiksi ennen tapausta.

Syytökset koskivat Marjetan ja tytön yhteistä reissua Heinolaan ja Lahteen, kertoo oikeudenkäynnin julkinen seloste. Marjeta oli menomatkalla tarttunut tyttöä kädestä kiinni ja sanonut häntä kauniiksi ja seksikkääksi. Lisäksi hän oli kertonut oman parisuhteensa ongelmista.

Mökillä Heinolassa Marjeta oli sanonut rakastavansa tyttöä.

Käräjäoikeus: Normaalia kanssakäymistä

Marjeta ja tyttö osallistuivat samalla reissulla kokoukseen ja iltajuhlaan Lahdessa. Marjeta oli suuttunut tytölle, koska hän oli lähtenyt iltajuhlista nuoren miehen matkaan.

Paluumatkalla Marjeta oli halannut tyttöä ja antanut tälle kaksi poskisuukkoa. Lisäksi Marjeta oli sanonut, että tyttö voisi tulla matkailuautossa hänen viereensä sängylle lepäämään.

Käräjäoikeus katsoi tekojen olleen osa normaalia kanssakäymistä eikä niissä olleen seksuaalista tarkoitusta. Käräjäoikeus viittasi päätöksessään kaksikon lämpimiin väleihin. Tyttö ei ollut missään vaiheessa väittänyt, että Marjeta olisi kosketellut häntä sukupuolielimiin tai muihin seksuaalisesti erityisen herkkiin kohtiin.

Oikeudenkäynti alkoi syyskuun alussa ja se pidettiin suljetuin ovin. Valtio velvoitettiin maksamaan Marjetan oikeudenkäyntikulut.

Marjeta on ollut poliittinen vaikuttaja niin Lieksan kaupungissa, maakuntatasolla kuin puolueensa valtakunnallisissakin elimissä. Vuonna 2017 hän olki ehdolla SDP:n varapuheenjohtajaksi. Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana Marjeta oli viime vuoteen saakka.

Papin koulutuksen saanut mies on pääomistaja yhtiössä, joka pitää Lieksassa muun muassa perhekotia ja kehitysvammaisten nuorten palvelukotia. Yrityksestä kerrottiin keväällä julkisuuteen, että Marjeta on vetäytynyt pois palvelukodin päivittäisestä toiminnasta.

Lue lisää:

Yle Uutiset: SDP:n puheenjohtajistoon ehdolla olleen oikeudenkäynti alkoi – syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä