Hurrikaaneista ja tieteestä viis - Pohjois-Carolinassa rakennetaan rantaan, vaikka tiedeväki kuinka varoittaa vaaroista

Pohjois-Carolinassa rakennetaan rannoilla itsepintaisesti ja hirmumyrskyjä uhmaten.

Hirmumyrsky Florence
Rakennuksia rannalla.
Jim Lo Scalzo / EPA

Osa hurrikaani Florencen tuhosta Pohjois-Carolinassa olisi ollut vältettävissä kuuntelemalla tarkemmin ilmastotieteilijöitä. Tutkijoiden varoitukset nimittäin sivuutettiin kuusi vuotta sitten, kun osavaltion rantarakentamisesta päätettiin.

Osavaltion poliittiset päättäjät eivät kuunnelleet ilmastotieteilijöiden puhetta siitä, että merien lämpeneminen sulattaa jäätiköitä ja nostaa merenpintoja. Ja kaikki tämä johtuu ihmisen toiminnasta aiheutuneesta ilmastonmuutoksesta.

Tiedeväki muistuttii myös, että hurrikaanien nostamat tulvat ovat tulevaisuudessa entistä tuhoisampia.

Jopa metrin nousu sadassa vuodessa

Jo ABC Newsin (siirryt toiseen palveluun) kuuden vuoden takaisessa jutussa kerrottiin, kuinka ilmastonmuutoksen kieltäminen sulki Pohjois-Carolinan päättäjien silmät ja korvat varoituksilta.

Myös Huffington Post (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että ilmastotieteilijöiden ryhmä varoitti jo vuonna 2010 Pohjois-Carolinan päättäjiä siitä, että ilmastonmuutoksen seurauksena merenpinta voi nousta vuosisadan aikana 39 tuumaa eli lähes metrin.

Osavaltion lainsäätäjät eivät kuunnelleet tieteilijöitä, vaan pikemminkin rakennusyhtiöiden ja vakuutusyhtiöiden edunvalvojia. Siksi osavaltion rakennuslainsäädäntö ei ole muuttunut, ja rantarakentaminen on jatkunut normaalisti.

Ikkkonoita peitellään vanerilevyillä Pohjois Carolinassa.
Carolina Beachillä, Pohjois-Carolinassa suojattiin vanerilla ikkunoita ja ovia.Caitlin Penna / EPA

Tiede vaikeni, kun raha puhui

Merenpinnan nousu metrillä olisi tarkoittanut sitä, että 6 000 neliökilometriä rannasta pitäisi jättää rakentamatta tai rakennusmääräyksiä muuttaa merkittävästi.

Alueiden rakennukset, tiet ja kadut olisi pitänyt rakentaa korkeammalla sekä muun muassa muuttaa jätehuoltoa.

Koko rakentamisen muuttaminen uusien vaatimusten tasolle olisi lisännyt rakennuskustannuksia sadoilla miljoonilla dollareilla. Samalla kiinteistöjen vakuuttamisesta olisi tullut huomattavasti kalliimpaa.