Espanja perui päätöksensä lopettaa lentopommien vienti Saudi-Arabiaan – telakoiden työpaikat ratkaisivat

Espanja päätti perua pommikaupat saudeille lapsia tappaneiden iskujen jälkeen, mutta muutti mielensä.

Jemeniläiset osoittavat mieltä koululaisia surmannutta ilmaiskua vastaan. Kuva: Yahya Arhab / EPA-EFE

Espanjan sosialistihallitus ilmoitti viime viikon tiistaina, että se peruu 400 laserohjatun täsmäpommin myynnin Saudi-Arabialle. Saudi-Arabia oli jo maksanut pommit, mutta Espanja sanoi palauttavansa rahat, noin 9,2 miljoonaa euroa.

Kaupan perumisen syynä oli, että pommeja todennäköisesti käytettäisiin Jemenin sodassa. Saudi-Arabia on käynyt sotaa Jemenissä yli kolme vuotta, ja sen ilmaiskuissa on kuollut runsaasti siviilejä.

Pahimmasta päästä oli elokuun 9. päivänä tehty isku, jossa saudikoneesta laukaistu laserohjattu täsmäpommi osui koulubussiin, ja 40 lasta kuoli. Pommi oli Yhdysvaltain toimittama.

Pääministeri Pedro Sanchezin hallitus oli samoin elokuussa sanonut, ettei se myy aseita, joita voitaisiin käyttää siviilejä vastaan. Se myös lupasi perata jo solmitut kaupat.

Telakkaväki hermostui

Heti hallituksen ilmoituksen jälkeen Espanjan tiedotusvälineissä alkoi arvailu siitä, kostaako Saudi-Arabia kaupan perumisen perumalla puolestaan suuren sotalaivatilauksen espanjalaiselta valtion omistamalta Navantia-telakalta.

Viiden korvetin rakentamisesta saudeille oli sovittu kesäkuussa, ja se kauppa oli toista luokkaa pommeihin verrattuna - kaikkiaan arviolta 1,8 miljardia euroa. Kyseessä oli 6 000 työpaikkaa.

Saudi-Arabia ei missään vaiheessa julkisesti uhannut perua laivatilausta. Se vain ilmoitti, että pommikauppojen peruminen vaikuttaisi maiden suhteisiin yleensä.

Joka tapauksessa Navantian telakoilta painostettiin Espanjan hallitusta perumaan pommikauppojen purkaminen.

Suurimpia saudien asetoimittajia

Torstaina sitten Espanjan ulkoministeri Josep Borrell ilmoitti, että täsmäpommit toimitetaan Saudi-Arabialle alkuperäisen sopimuksen mukaisesti. Borrellin mukaan viranomaiset ovat selvittäneet asiaa viikon, eikä kaupan perumiselle löydetty syytä.

Epäilyihin siitä, että pommeja käytettäisiin siviilejä vastaan, ulkoministeri Borrell pystyi vain sanomaan että pommit ovat äärimmäisen tarkkoja. Se ei tietenkään estä sitä, että niistä koituu siviiliuhreja.

Espanja on ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan neljänneksi suurin aseviejä Saudi-Arabiaan. Suurimmat ovat Yhdysvallat ja Britannia.

Myös Suomi on vienyt aseita Saudi-Arabiaan ja Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin, joka sekin on mukana Jemenin sodassa.