Hyppää sisältöön

Herätys: Hirmumyrsky iskeytymässä USA:n itärannikolle, kunnat empivät valokuitua, sateinen sää jatkuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Hurrikaani Florence nähtynä lentokoneesta 13. syyskuuta. Kuva: Chris Hibben / AOP

Hirmumyrsky Florence iskeytymässä Yhdysvaltojen itärannikolle

Hurrikaani Florence lähestyy Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioita Yhdysvalloissa. Koko Yhdysvaltain itärannikon alueella yli 10 miljoonaa ihmistä on saanut hirmumyrskyvaroituksen. Hirmumyrskyn ensimmäinen hönkäys on tuonut mukanaan vedenpinnan nousuja. Ylen on seurannut koko yön tilanteen kehittymistä.

Bostonin lähistöllä räjähdyksiä ja tulipaloja – asukkaita evakuoidaan

Yhdysvaltojen itärannikolla, Bostonin pohjoispuolella on tapahtunut kymmeniä räjähdyksiä lähes samanaikaisesti. Alueella on havaittu voimakasta kaasun hajua. Massachusettsin osavaltion poliisi ei arvioi toistaiseksi räjähdysten syitä, mutta kehottaa Columbia Gas -kaasuyhtiön asiakkaita lähtemään kodeistaan.

Sammutusyksiköt sammuttavat epäillyn kaasuräjähdyksen aiheuttamaa rakennuspaloa Lawrencessa, Massachusettsissa 13.9. 2018. Kuva: Epa-Efe/CJ Gunther

Kunnat epäilevät, että lähelle maanpintaa jäävä valokuitu ei kestä Suomen talvea

Pientaloalueella ei välttämättä tarvitse repiä koko katua auki nopean nettiliittymän vuoksi. Uusi asennustapa, eli mikro-ojitus, nopeuttaa töitä, mutta miksi sitä ei kaikkialla oteta ilolla vastaan? Vastaus: kunnat empivät uuden tekniikan etuja, hintakin voi arveluttaa.

Valokuitukaapelia vedetään mikro-ojituksella Kirkkonummella. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Lahti laati tiukat säännöt koulujen rakentamiselle: Ei muovimattoja kouluihin

Lahden kaupunki on laatinut tiukat säännöt koulurakentamiselle sisäilmaongelmien torjumiseksi. Uusiin kouluihin ei saa asentaa liimattavia muovimattoja, vaan ne korvataan hiotulla betonilla. Myös valvontaa on tiukennettu. Esimerkiksi Launeen uuden koulun työmaalla on paikalla kokopäiväinen rakennusvalvoja.

Launeen uutta monitoimitaloa ja koulua on alusta lähtien tehty aiempaa tiukemmalla ohjeistuksella. Kuva: Tuija Veirto/Yle

Perjantain sää on kuurosateiden sävyttämä

Viikonloppua vietetään sateisissa merkeissä. Perjantaina sataa kuuroissa suurimmassa osassa maata ja myös ukkoset ovat mahdollisia. Lauantaina lännestä saapuu yhtenäisiä sateita ja vettä tulee pääosin maan etelä- ja länsiosissa. Sunnuntaina sateet siirtyvät pohjoiseen, etelässä sää poutantuu. Idässä voi tipotella lyhyitä kuuroja. Lämpötilat liikkuvat pääosin 10:n ja 15 asteen välillä. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääennuste perjantaille 14. syyskuuta. Kuva: Yle
.
.