Yle paikalla hirmumyrskyä odottavassa Wilmingtonissa: ”Apua ei tuulen voimistuessa enää saa”

Pohjois-Carolinan ranta-alueet ovat tyhjentyneet asukkaista, mutta myrskyn silmään jäävässä satamakaupungissa moni kokee olevansa paremmassa turvassa kuin sisämaassa.

Hirmumyrsky Florence
Brian Di Giorgi aikoo jäädä Wilmingtonin kaupunkiin hurrikaanin ajaksi. Hän suojautuu baariin, jonka ikkunat on suojattu vanerilevyillä ja toivoo katsovansa suoratoistopalvelu Netflixiä niin kauan kuin internet-yhteys toimii.
Brian Di Giorgi aikoo jäädä Wilmingtonin kaupunkiin hurrikaanin ajaksi. Hän suojautuu baariin, jonka ikkunat on suojattu vanerilevyillä ja toivoo katsovansa suoratoistopalvelu Netflixiä niin kauan kuin internet-yhteys toimii.Nina Svahn / Yle

WILMINGTON Kaupungin keskustassa ei ole enää yhtään liikettä avoinna. Näyteikkunoita on peitetty vanerilevyillä, ovensuita hiekkasäkeillä.

– Bisnes kuukahti jo tiistaina, ei ollut enää asiakkaita, ravintoloitsija Brian Di Giorgi kertoo.

Hän on majoittunut omaan pieneen Crust-nimiseen ravintolaansa. Siellä hän aikoo ottaa myrskyn vastaan ystäviensä kanssa kokkaamalla ja korttia pelaamalla.

Ravintolalla on oma generaattori, mikä ei ole yleistä näillä seuduilla. Di Giorgio arveleekin, että oleskelu Crustin suojissa voi jatkua useamman päivän.

"Pray for Wilmington", lukee suojatussa kaupan ikkunassa.
Nina Svahn / Yle
Moni on jäänyt kaupunkiin evakuointikehoituksista huolimatta. Vielä tunteja ennen hurrikaanin saapumista tehtiin viimeisiä suojaamisia.
Moni on jäänyt kaupunkiin evakuointikehoituksista huolimatta. Vielä tunteja ennen hurrikaanin saapumista tehtiin viimeisiä suojaamisia.Nina Svahn / Yle

Jopa kolmen miljoonan Pohjois- ja Etelä-Carolinan asukkaan odotetaan menettävän sähkönsä vuorokauden aikana ja niiden takaisin saaminen saattaa kestää. Di Giorgi päätti jäädä kotikaupunkiinsa, mutta omassa asunnossaan hän ei uskalla myrskyä viettää.

– Puutaloni on yli sata vuotta vanha ja puiden ympäröimä. Pelkään niiden kaatuvan päälle, hän kertoo.

Poliisikin vetäytyy suojaan

Kaksi konstaapelia kävelee kaupungin ydinkeskustan Market Streetilla. Kadulla ajelee harvakseen autoja ohi.

– Yllättävän moni on päättänyt jäädä. Pitää vain toivoa, että he ovat turvassa, konstaapeli B.K. Campbell sanoo.

Poliisit Sanchez ja Campbell eivät ole mielissään siitä kuinka paljon ihmisiä on jäänyt kaupunkiin evakuointikehoituksista huolimatta. He muistuttavat, että kun tuuli yltyy riittävän kovaksi, jokainen on silloin omillaan.
Poliisit Sanchez ja Campbell eivät ole mielissään siitä kuinka paljon ihmisiä on jäänyt kaupunkiin evakuointikehoituksista huolimatta. He muistuttavat, että kun tuuli yltyy riittävän kovaksi, jokainen on silloin omillaan.Nina Svahn / Yle

Vajaan 120 000 asukkaan Wilmingtonin asukkaita on kehotettu lähtemään Suomen aikaa perjantaina rantautuvan Florencen jaloista turvaan. Evakuoinnit eivät kuitenkaan ole täällä pakollisia, niin kuin ympäröivillä rantapaikkakunnilla, koska kaupungin keskusta on mäen päällä. Vesi nousee lähes varmasti rantabulevardille.

Campbell painottaa, että kaupunkiin jäävät asukkaat ottavat tietoisen riskin.

– Me poliisit siirrymme itse sisätiloihin turvaan, kun tuulet voimistuvat hirmumyrskyn tasolle. Siinä vaiheessa, kun tuuli nousee huippulukemiin ja on 74 mailia tunnissa ( 120 km/h), kukaan ei tule enää hätänumerosta auttamaan, Campbell muistuttaa.

Lumimyrskyistä hirmumyrskyyn

Koiraansa ulkoiluttava Kathy Wells sanoo olevansa vaaroista tietoinen. Hän uskoo silti olevansa ydinkaupungin kerrostaloasunnossa paremmassa turvassa kuin kotiseudullaan Fayettevillessa, joka sijaitsee noin 150 kilometriä sisämaahan päin.

– Siellä tulee tasamaalla vakavia tulvia ja sähköt menevät heti poikki ties kuinka pitkäksi ajaksi, hän perustelee päätöstään jäädä.

Pohjoisesta Massachusettsista puoli vuotta sitten kaupunkiin muuttaneet Dan ja Sally Abugov viettävät myrskyn naapureidensa luona samasta syystä.

Sally ja Dan Abugov muuttivat Yhdysvaltojen pohjoisosasta vajaa vuosi sitten Wilmingtoniin, Pohjois-Carolinaan päästäkseen eroon lumimyrskyistä. Nyt he odottavat kotonaan hurrikaanin saapumista. He uskovat talonsa kestävän tuulet ja ovat varustautuneet iltaan kynttiöin ja aikovat viettää iltaa naapureidensa kanssa.
Sally ja Dan Abugov muuttivat Yhdysvaltojen pohjoisosasta vajaa vuosi sitten Wilmingtoniin, Pohjois-Carolinaan päästäkseen eroon lumimyrskyistä. Nyt he odottavat kotonaan hurrikaanin saapumista. He uskovat talonsa kestävän tuulet ja ovat varustautuneet iltaan kynttiöin ja aikovat viettää iltaa naapureidensa kanssa.Nina Svahn / Yle
Kathy Wells arvelee, että koko vuoden ajan säätila on ollut eriskummallinen eikä hurrikaani ole yllätys. Hän aikoo jäädä kotiinsa ja lähti kävelemään rantaan arvioidakseen kuinka paljon vedenpinnan yläpuolella hänen kotinsa on.
Kathy Wells arvelee, että koko vuoden ajan säätila on ollut eriskummallinen eikä hurrikaani ole yllätys. Hän aikoo jäädä kotiinsa ja lähti kävelemään rantaan arvioidakseen kuinka paljon vedenpinnan yläpuolella hänen kotinsa on.Nina Svahn / Yle

– Täällä olemme kaupungin hallintokorttelissa, joten ehkä sähkötkin saadaan nopeammin takaisin, Sally järkeilee.

– Muutimme tänne paetaksemme pohjoisen lumimyrskyjä ja tässä sitä ollaan, toisenlaisen myrskyn edessä, Abugovit naureskelevat.

He kertovat tuntemuksenaan, ettei Florence tunnu pelottavalta, ainakaan vielä.