Kaupunginjohtaja: Venatorin lopettaminen ei pakota Poria säästöihin

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan valtiolta ei ole odotettavissa konkreettisia tukitoimia Porin seudulle ennen Venatorin yt-neuvottelujen loppumista.

Pori
Venator tehdas Pori pigmenttitehdas
Venator lopettaa Meri-Porin pigmenttitehtaan.Katja Halinen / Yle

Meri-Porin pigmenttitehtaan lakkautus ei ainakaan välittömästä vaikuta Porin kaupungin ensi vuoden talousarvion valmisteluun.

– Emme varmasti rupea budjetissa pullistelemaan, mutta tämän takia ei tarvitse ryhtyä erityisiin säästötoimiin, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen linjaa.

Venator ilmoitti keskiviikkona lopettavansa omistamansa titaanidioksiditehtaan vuoteen 2021 mennessä. Ilman työtä jää suoraan noin 450 ihmistä.

Kerrannaisvaikutukset alueella ovat Satakunnan kauppakamarin arvion mukaan huomattavasti isommat.

Uutta työtä tilalle

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo, että ensisijaista on löytää Venatorin tilalle uutta yritystoimintaa ja saada työttömäksi jääville töitä.

Luukkonen ei vielä osaa arvioida, miten pahasti tehtaan lopettaminen iskee kaupungin tuloihin. Hän on kuitenkin toiveikas.

Tämän takia ei tarvitse ryhtyä erityisiin säästötoimiin.

Aino-Maija Luukkonen

– Venator ei ole maksanut yhteisöveroa Porille. Kiinteistöveroa he eivät voi välttää. Ansiotuloverojen putoaminen riippuu siitä, kuinka paljon väkeä tehtaalle vielä jää vuoteen 2021 saakka ja kuinka nopeasti irtisanotut löytävät töitä, Luukkonen korostaa.

Kaupunginjohtaja toivoo, että nousukausi helpottaa työntekijöiden sijoittumista uusille aloille. Kaupunki on valmis auttamaan uudelleenkoulutuksessa.

Valtiolla valmius tukea

Aino-Maija Luukkonen neuvotteli torstaina Helsingissä elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.), virkamiesten ja Venatorin johdon kanssa tilanteen aiheuttamista toimista.

Kaupunginjohtajan mukaan valtiolla on valmius antaa tukea, mutta sen tarkasta sisällöstä ei vielä ole keskusteltu. Ensin odotetaan maanantaina alkavien Venatorin yt-neuvottelujen lopputulosta.

Pori pitää tärkeänä, että valtio ottaa huomioon kaupungin toiveet tie- ja rautatieverkoston kehittämisestä ja lentoreitin avaamisesta uudestaan Porin ja Helsingin välille. Infrastruktuurin parantaminen olisi tärkeää alueelle jäävälle teollisuudelle.

Venatorilla taas säilyy vastuu tehdasalueen ympäristövaikutusten minimoimisesta.