1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottoripyöräkerhot

Helvetin enkelien kerhotilan seinään ammuttiin rynnäkkökiväärillä – Puolustus: kyse oli pelottelusta

Ampujat halusivat pelotella Hells Angels MC Carelian jäseniä ampumalla kerhotilan seinään rynnäkkökiväärillä. Etelä-Karjalan käräjäoikeus on käsitellyt laajaa rikosjuttua koko päivän.

moottoripyöräkerhot
kouvola käräjäoikeus istuntosali 5
Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli laajaa rikosvyyhtiä turvallisuussyistä Kouvolassa.Yle

Lappeenrannan teollisuusalueella toukokuussa tapahtuneessa ammuskelussa moottoripyöräkerhon kerhotilan seinään tuli yksitoista luodinreikää.

– Oli rauhallinen perjantai-ilta, ja yhtäkkiä huomasimme, että tilaa on ammuttu. Aiemmin seinissä ei ollut luodinreikiä, kuvasi oikeudenkäynnissä todistajana puhunut kerhon jäsen.

Poliisin teknistä tutkintaa tapahtumapaikalla tehnyt poliisi kertoi oikeudessa, että laukaukset on ammuttu yhdellä kertaa ohikulkeneesta autosta kohtisuoraan aitaa kohti. Aseen tehokuudesta kertoo se, että luoti läpäisi pellitetyn oven ja teki lopulta reiän tallissa säilytyksessä olleen moottoripyörän tankkiin. Luoteja löytyi lisäksi kerhotilan keittiöstä ja olohuoneesta.

Syyttäjä vaati kolmelle ampumisesta epäillylle miehelle rangaistusta murhan yrityksestä.

Ampumisesta epäillyt kiistivät syytteet. Rynnäkkökiväärillä ampunut henkilö myönsi ampuneensa viisi laukausta, mutta ei osannut selittää, mistä loput laukaukset oli ammuttu. Ampuja piti tekoa lähinnä vaaran aiheuttamisena.

Ampujan puolustuksen mukaan kyseessä ei ollut murhan yritys vaan pikaistuksissa tehty teko, jonka tarkoituksena ei ollut tappaa ketään vaan lähinnä pelotella. Ampumisen taustalla oli paria tuntia aiemmin Imatralla pubin pihalla sattunut väkivallanteko, jonka kohteena ampuja itse oli.

Muut kaksi syytettyä kiistivät syytteet kaikilta osin. Puolustuksen mukaan heillä ei ollut ennakkoon tietoa ampumisesta, vaikka olivatkin autossa, josta laukaukset ammuttiin.

Tapahtumien rekonstruktio videolla

Oikeudessa nähtiin torstaina valvontakameroiden tallenteita sekä poliisin tekemä rekonstruktiovideo. Puolustuksen mielestä video osoitti, että tien ja rakennuksen välissä oleva korkea lauta-aita esti tähdätyn ampumisen kerhorakennusta päin.

Syyttäjä vaati kaikille kolmelle syytetyille yli yhdeksän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ja heidän pitämistään edelleen vangittuina. Käräjäoikeus ei kuitenkaan katsonut tähän olevan enää tarvetta vaan vapautti syytetyt odottamaan lokakuun puolivälissä annettavaa kansliatuomiota.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli kaikkiaan 11 syytekohtaa sisältävää juttuvyyhtiä kahden päivän ajan. Oikeudenkäynti järjestettiin turvallisuussyistä poikkeuksellisesti Kouvolassa.

Lue seuraavaksi