1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Selvitys: Maailman ilmastopäästöt on mahdollista puolittaa vuoteen 2030 mennessä – onnistuminen vaatii tiukkoja toimia

Sitran päärahoituksella toteutetun selvityksen mukaan sähköntuotannon energiamurros voi tapahtua ennusteita nopeammin.

Kuva: AOP

Maailman ilmastopäästöt on mahdollista puolittaa vuoteen 2030 mennessä, ilmenee San Franciscon Global Climate Action Summit -ilmastohuippukokouksessa torstaina julkaistusta selvityksestä (siirryt toiseen palveluun).

Selvityksen mukaan tavoitteeseen pääseminen vaatii kuitenkin tiukkoja toimia, kuten "johdonmukaista politiikkaa, laaja-alaista ilmastojohtajuutta ja digitaalisen vallankumouksen valjastamista vähähiilisyyden ajuriksi".

Selvitystä on Suomesta ollut mukana rahoittamassa Sitra, yhteistyössä muun muassa ympäristöajatuspajojen verkoston Future Earthin kanssa.

Selvitys tutkii eri osa-alueilla tarvittavat toimet kasvihuonekaasupäästöjen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä. Osa-alueet ovat energia, maatalous ja ruuantuotanto, teollisuus, rakennukset ja liikenne.

Selvityksen mukaan sähköntuotannon energiamurros voi seuraavan vuosikymmenen aikana tapahtua huomattavasti ennusteita nopeammin, kun uusiutuvien halpa hinta työntää fossiiliset polttoaineet ulos markkinoilta.

Tähänkin vaaditaan tiukkoja poliittisia toimia.

Digitaalinen vallankumous saattaa olla ratkaisu vähähiiliseen maailmantalouteen siirtymisessä, raportti kertoo. Teknologiakehitys voi kattaa kolmanneksen Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavista päästövähennyksistä

– Jotta voisimme selättää ilmastokriisin, meidän on jatkuvasti ylitettävä nyt mahdolliseksi ajatellun rajat. Digitaalinen vallankumous on yksi tehokkaimmista työkaluistamme. Vallankumouksesta on saatava kaikki tehot irti, ja tähän tarvitsemme johtajuutta politiikoilta, yritysjohtajilta ja meiltä kaikilta, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen tiedotteessa.

Selvityksessä listataan 30 tapaa vähentää päästöjä. Näitä ovat muun muassa ruokahävikin vähentäminen, tuulivoima ja kiertotalous.

Lue myös:

Bensalle ja dieselille täyskielto jo vuonna 2045? Näillä keinoilla voitaisiin mullistaa koko Suomen liikenne ja päästöt

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Maailmanlopun kello näyttää kaksi minuuttia vaille keskiyön