Filippiinit valmistautuu supertaifuunin saapumiseen – Mangkhut iski jo Tyynenmeren saarille

Filippiineillä viranomaiset evakuoivat parhaillaan tuhansia ihmisiä voimakkaan taifuuni Mangkhutin alta.

Filippiinit
Filippiiniläiset varautuvat taifuunin tuloon vahvistamalla kattoja.
Filippiiniläiset varautuvat taifuunin tuloon vahvistamalla kattoja.Francis R. Malasig / EPA

Viitoskategorian hurrikaania vastaavan supertaifuunin odotetaan iskevän Filiippiinien suurimalle saarelle, Luzoniin lauantaina. Taifuunin pahimmalla vaikutusalueella asuu yli neljä miljoonaa ihmistä.

Luzonin koillisosassa sijaitsevan Cagayanin provinssin viranomaiset kertovat, että alueen rannikkokylien asukkaiden evakuoinnit ovat täydessä käynnissä.

Myrskyvaroituksia on annettu Luzonin ja läheisen, turistien suosimien Visayas-saarten 25 provinssiin. Hirmumyrskyn edellä kouluja on jo suljettu, rakennuksien ikkunoita peitetty ja raivaustraktoreita on asetettu valmiuteen maanvyörymien varalta. Lisäksi pelastustyöntekijät ja armeijan joukot ovat valmiustilassa.

Kaakkois- ja Itä-Aasiaa uhkaavan Mangkhutin tuulen nopeudeksi on mitattu puuskissa peräti 80 metriä sekunnissa. Taifuunin odotetaan liikkuvan ensin Pohjois-Filippiinien yli ja heikkenevän luokkaan neljä rantautuessaan Filippiineille perjantain kuluessa Suomen aikaa. Viikonvaihteessa ja alkuviikosta Mangkhut osuu Kaakkois-Kiinan ja Vietnamin pohjoisosien alueelle.

Mangkhut iski aiemmin tällä viikolla jo Tyynenmeren saarille, Guamiin ja Marshallinsaarille. Taifuuni tuhosi rakennuksia ja aiheutti laajalti tulvia sekä sähkökatkoksia, mutta suuremmilta tuhoilta on tiettävästi vältytty.

Filippiinien Punainen Risti arvioi, että suoraan tuhoisan taifuunin reitillä elää kolme miljoonaa ihmistä. Seitsemän miljoonaa muuta kansalaista ovat vaarassa, kun taifuunin ennakoidaan tuovan monsuunisateita ja aiheuttavan laajoja tulvia. Vahinkojen uskotaan olevan mittavia.

Lue myös:

Aasiassa voimakas supermyrsky uhkaa Filippiinejä ja Hongkongia

Lähteet: AP, AFP, STT