1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Salon kynttilätehtaan jälkisammutustyöt käynnissä – Aamulla kodistaan evakuoitu: "Savu oli sankka ja palo levisi todella nopeasti"

200 tonnia parafiinia paloi, mutta kukaan ei vahingoittunut. Pelastusviranomaiset ovat aloittaneet jälkisammutus- ja raivaustyöt. Vaaratiedote on purettu.

tulipalot
Kynttilätehdas palaa Salon Halikossa.
Kynttilä-Tuotteen tehdas paloi varhain perjantaiaamuna Salon Halikossa Kailinniituntiellä. Palosta syntyi erittäin runsasta ja myrkyllistä savua.

Salon kynttilätehtaan palopaikalla on aloitettu jälkisammutus ja -raivaustyöt. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan halikkolaisessa Kynttilä-Tuotteen tehtaan palossa tuhoutui 5 000 neliötä tuotanto- ja toimistotiloja. Noin 4 000 neliötä varastotiloja saatiin pelastettua.

Vaaratiedote tehdaspalosta purettiin kymmenen jälkeen aamulla. Ihmiset eivät joutuneet missään vaiheessa hengenvaaraan palon vuoksi. Aamulla alueelta evakuoidut 300 alueen asukasta saivat palata koteihinsa aamupäivällä. Viranomaisten mukaan alueella on edelleen vähäistä savunmuodostusta.

Tehdas savuaa vielä pitkälle iltaan, koska pelastuslaitos polttaa hallitusti jäljellä olevan parafiinin pois. Kontion mukaan näin vältytään mahdolliselta ympäristövahingolta.

– Palon sammuttamiseen ei keskitytä oikeastaan ollenkaan, vaan ennemminkin annetaan mahdollisuus palaa, jotta sammutusvesien kautta ei pääse mitään öljypohjaista Halikonlahteen tai viemäriverkostoon.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen Kynttilä-Tuotteen tehtaan tulipalosta perjantaiaamuna kello 4.20. Tehdas sijaitsee Salon Halikossa Kailinniituntiellä. Palosta syntyi erittäin runsasta ja myrkyllistä savua.

Salon tehdaspalo.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Kontio kertoi kello 9:n jälkeen, että palo oli saatu rajattua, mutta ei vielä hallintaan. Sammuttaminen tapahtui pääsääntöisesti tukahduttamalla, koska parafiinipalon sammutuksessa ei voi käyttää vettä.

Kontio kertoi, että pelastusviranomaisilla ei ole tarpeeksi suurta sammutuspeitettä. Hän arvioi, ettei evakuointeja jouduta todennäköisesti tekemään lisää.

Kontion mukaan parafiinin määrä on niin suuri, että se savuttaa pitkän aikaa. Pelastusviranomaisten työ tulee jatkumaan iltaan asti, ja jälkivartiointi todennäköisesti viikonlopun yli.

Kartta grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

"Tuntuuhan se ihan kamalalta"

Palo havaittiin noin kello neljältä aamulla, kun vartija ilmoitti palosta hätäkeskukseen. Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta aamuneljän jälkeen. Tehdaspalosta annettiin yleinen vaaratiedote klo 06.05.

Paloa on ollut sammuttamassa noin 30 pelastuslaitoksen yksikköä Varsinais-Suomen alueelta. Kynttilätehtaan läheisyydessä on omakotitaloalue ja teollisuutta. Aamuvarhain sadat alueen asukkaat joutuivat lähtemään kodeistaan.

Halikkolainenen Pirkko Nurmi
Halikkolainen Pirkko Nurmi joutui jättämään kotinsa, joka sijaitsee aivan paloalueen vieressä.Kalle Mäkelä / Yle

Kotinsa joutui jättämään myös Pirkko Nurmi, joka asuu kynttilätehdasta vastapäätä, vain parinkymmenen metrin päässä palaneesta osasta. Yksin asuva Nurmi huomasi palon, kun palokunta oli jo paikalla.

– Kävelin ulkona, ja kyllähän siinä tuli mieleen vaikka mitä. Ihan hirveää!

– Palo oli kamala. Savu oli sankka, ja palo levisi todella nopeasti. Asun yksin ja olen yöt yksin, niin tuntuuhan se ihan kamalalta.

Palon huomattuaan Nurmi kysyi palomiehiltä, pitäisikö hänen tehdä jotain, mutta evakuointikäskyä ei vielä silloin annettu.

– Pällistelin ulkona ja mietin, mitähän tässä sitten.

-
Antero Valkonen

Pirkko Nurmi seurasi palon laajenemista ikkunastaan ja pelkäsi, että palo leviää omaan pihaan. Ambulanssi tuli hakemaan ennen kuutta.

– Nythän uutisissa oli, että voi jo palata kotiin, mutta eipä tuonne näytä pääsevän. Onneksi otin aamulääkkeet, ja osasin ihmeen hyvin reagoida.

Kynttilätehdas on Nurmelle tuttu paikka, sillä hän on ollut siellä kiireapulaisena kahdeksana syksynä. Työntekijät ja tehtaan tilat ovat tulleet tutuiksi. Savupatsaita seuraileva Nurmi arveli, että tehtaan tuotantotila on tuhoutunut kokonaan, mutta uudempi varastotila vaikuttaisi pysyvän pystyssä.

– Tuho on on varmasti kamala. Siellä on nyt iso kynttilä, joka palaa. Ihan hirveää. En ymmärrä, miten Kynttilä-Tuotteen oma väki nyt jaksaa. Elämäntyö on mennyt, Nurmi murehtii.

Kodistaan joutui lähtemään myös Hanna Ruska-Becker.

– Palopaikalta näkyy todella sankka musta savu, kertoi Ruska-Becker aamulla Ylelle.

Kynttilätehdas savuaa Halikossa.
Kynttilätehtaan rauniot savuavat Halikossa vielä pitkään.Kalle Mäkelä / Yle

Syttymissyystä ei tietoa

Palopäällikkö Markus Rautio kertoi aiemmin aamulla, ettei palon syttymissyytä vielä tiedetä.

– Noin 300 henkilöä on tähän mennessä evakuoitu. Tarkkailemme tilannetta, minne savu leviää ja onko lisää evakuointitarvetta. Palon syttymissyytä ei ole tietoa, Rautio kommentoi.

Rakennuksessa paloi noin 200 tonnia parafiinia. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Kontio kuvasi aamulla paloa erittäin voimakkaaksi.

– Palo on levinnyt tuotantopuolelta toimistosiipeen. Tehdas on jo menetetty aika pitkälti. Palosta ei ole tällä hetkellä vaaraa ihmisille, Kontio kertoi.

– Yritämme estää palon leviämistä varaston puolelle. Se on luonnollisesti aika täynnä, koska jouluksi odotetaan kynttilöitä. Parafiinin sammuttamisessa ei voida käyttää vettä. Ainoa sammutuskeino on tukahduttaa palo. Sen kokoluokan sammutuspeittoa ei ihan löydy.

Tulipalo Salossa.
Juuso Tuominen

Kynttilätehdas sijaitsee 110-tien varrella. Liikenne Rikalan kiertoliittymästä ohjataan tielle 224 eli Mahtimiehentielle. Tehdaspalon runsas savunmuodostus aiheuttaa haittaa näkyvyydelle. Tiellä on runsasta työmatkaliikennettä aamuisin.

– Sankka musta savu näkyy parinkymmenen kilometrin päähän. Minkäänlaista tulipalon laantumista ei ole havaittavissa. Savu tupruaa Halikon keskustan suuntaan, jossa on paljon asutusta. Savun tuoksu kantautuu todella pitkälle, kertoi palopaikalta Ylen toimittaja Lassi Lähteenmäki.

Kynttilä-Tuote valmistaa sisä- ja ulkokynttilöitä. Yrityksessä on toistakymmentä työntekijää. Se on perustettu vuonna 1966. Nykyisissä tiloissaan yhtiö on toiminut vuodesta 1982. Tehtaan edustajat eivät halua kommentoida tilannetta.

Halikon kynttilätehtaan rauniot
Halikon kynttilätehtaan rauniotKalle Mäkelä / Yle

Lue myös:

Kynttilätehtaiden palot eivät ole Suomessa yleisiä, mutta ne aiheuttavat isoja vahinkoja – "Todennäköisesti joudutaan rakentamaan uusi tehdas"

Lue seuraavaksi