Maalivahdin poikkeuksellinen käytös johti varoitukseen – Kurinpitovaliokunta: nimittely ei ollut rasistista

EIF:n maalivahti Jonathan Jäntti nimitti FC KTP:n hyökkääjää Jean da Silvaa apinaksi elokuussa pelatussa ottelussa.

jalkapallo
Jalkapallo yleiskuva kuvituskuva
Tomi Hänninen

Ekenäs IF:n maalivahti Jonathan Jäntti selviää varoituksella poikkeuksellisesta käytöksestään Kotkassa elokuussa pelatussa ottelussa.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunta päätti rangaistuksesta torstaina.

Jalkapallon Ykkösen ottelussa Ekenäs IF:n maalivahti Jonathan Jäntti ja KTP:n hyökkääjä Jean da Silva törmäsivät toisiinsa ottelun loppuhetkillä. Tilanteen jälkeen Jäntti nimitti Silvaa rasistiseksi tulkittavalla tavalla.

Jonathan Jäntti pyysi käytöstään anteeksi da Silvalta viestillä.

FC KTP halusi Suomen Palloliitolta toimenpiteitä ottelun välikohtauksen takia.

Nimitti apinaksi

Kurinpitovaliokunta katsoo, että Jäntti oli nimittänyt da Silvaa apinaksi, koska ei varsinaisesti kiistänyt käyttäneensä kyseistä nimitystä. Kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan mukaan rasistiseksi käytökseksi voidaan katsoa pelaajan tai muun henkilön nimittely ilmauksilla, jotka liittyvät hänen rotuunsa, ihonväriinsä, syntyperäänsä tai kansalliseen tai etniseen alkuperäänsä.

Asiassa ei ole tullut ilmi, että pelaaja olisi apina-nimityksellä tarkoittanut viitata pelaajan etniseen alkuperään. Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja katsoo, että apina-nimitys viittasi toisen pelaajan epäasialliseen käytökseen. Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja pitää todennäköisenä, että Jäntti olisi voinut käyttää samaa nimitystä myös vaaleaihoisista pelaajista.

Näin ollen kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja katsoo, ettei pelaaja toiminut rasistisesti.

Jäntin ilmaus oli kuitenkin kurinpitovaliokunnan mukaan asiaton solvaus. Tämän takia hänelle voidaan määrätä rangaistus, joka on tässä tapauksessa varoitus.

Tammisaarelainen jalkapalloseura Ekenäs IF asetti aiemmin Jonathan Jäntin kolmen ottelun pituiseen pelikieltoon 27. elokuuta tapahtuneen välikohtauksen takia. EIF kuitenkin pyörsi kurinpitopäätöksen toisen maalivahdin loukkaantumisen takia. Jäntti ehti olla sivussa yhdestä sarjapelistä.