Sisäministeri Mykkänen: Oleskeluluvan jälkeen heti työnhakuun

Ministerin mukaan useimmille vastaanottokeskuksissa oleville ihmisille työ voisi olla parasta kielen oppimista ja kotoutumista.

turvapaikanhaku
Sisäministeri Kai Mykkänen: Oleskeluluvan jälkeen heti työnhakuun
Sisäministeri Kai Mykkänen: Oleskeluluvan jälkeen heti työnhakuun

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) haluaisi velvoittaa oleskeluluvan saaneet ihmiset hakemaan ja ottamaan vastaan töitä.

Tällä hetkellä Mykkäsen mukaan vain kaksi sadasta turvapaikanhakijasta jatkaa työhön kotoutumisjakson jälkeen. Lisäksi yksi viidestä saavuttaa sellaisen kielitaidon tason, jolla pääsee ammattikoulutukseen.

– Minua kiinnostaa tanskalainen malli. Kun saa oleskeluluvan, niin heti lähdetään siitä, että on työnhaku- ja vastaanottovelvoite ja mieluummin annetaan siihen palkkatukea niin, että työnantajat pienellä kynnyksellä ottaisi ihmisiä.

Mykkäsen mukaan useimmille vastaanottokeskuksissa oleville ihmisille työ voisi olla parasta kielen oppimista ja kotoutumista.

– Osa on koulunpenkille halukkaita ja sopivia mutta ehkä kuitenkin vähemmistö. Tässä meillä pitää minusta vähän muuttaa työorientoituneemmaksi katsantoa ja uskon, että se on oikea suunta.

"Vaikeaa punnintaa"

Maahanmuuttovirasto eli Migri on äskettäin päivittänyt päätöskäytäntöään afganistanilaisille turvapaikanhakijoille. Viraston mukaan muutoksia tulee siihen, miten sisäisen paon mahdollisuutta Kabuliin arvioidaan.

– Arviointi tehdään hyvin tarkalla ammattitaidolla siitä, että mikä on tietyn kansainvälisestikin sovitun kriteeristön kautta ikään kuin vaarallisuuden aste. Tämähän on ymmärrettävästi ihan hirvittävän vaikeaa punnintaa sikäli, että Suomesta käsin katsottuna tietysti kaikkialla Lähi-idässä on vaarallisempaa kuin Suomessa elää, mutta se ei kuitenkaan voi kenenkään kannalta rehellisesti tarkoittaa sitä, että kaikki esimerkiksi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan asukkaat voisivat saada turvapaikan Suomesta.

Mykkänen muistuttaa, että turvapaikka on tarkoitettu ensisijaisesti henkilökohtaisen vainon uhreille ja niin sanottu toissijainen suojelu annetaan silloin, jos kotialue on niin vaarallinen, että sinne ei kukaan voi palata.

Silloin kyseessä on Mykkäsen mukaan äärimmäinen väkivallan tilanne, joka ei Afganistanissa ole kaikkialla voimassa.

Selvitys alkaa

Maahanmuuttoviraston toiminnasta tehdään riippumaton selvitys. Mykkänen sanoo, että tarkoitus on tutkia koko prosessia, joka lähtee siitä, kun poliisi ottaa vastaan turvapaikkahakemuksen. Selvitys käynnistyy syksyn aikana.

Ministerin mukaan ei ole syytä epäillä, että toiminnassa olisi jotain skandaalimaista tai että Maahanmuuttoviraston toiminnassa olisi epäselvyyksiä.

Mykkänen korostaa, että Suomessa vuoden 2015 jälkeen koettu poikkeuksellinen turvapaikanhakijatilanne voi olla nyt tarkasteltuna opettavainen.

– Selvitys pureutuu siihen, mitä voimme oppia tilanteesta, jossa nopeasti kasvaa hakijoiden määrä, jotta asiat toimii koko ajan niin, että oikeusvaltio Suomessa toteutuu kaikkien kannalta.