Hyppää sisältöön

Pigmenttitehtaan sulkeminen ei muuta oleellisesti Porin LNG-terminaalin tilannetta – "Tulipalon vuoksi kaasutoimitukset jäivät alusta saakka vähäisiksi"

LNG-yhtiö Skangasin markkinasta suurin osa on tällä hetkellä Ruotsissa ja Norjassa.

Suomen ensimmäinen nesteytetyn maakaasun terminaali avattiin Porin Tahkoluotoon kaksi vuotta sitten. Kuva: Katja Halinen / Yle

Venatorin pigmenttitehtaan piti olla Porin Tahkoluotoon kaksi vuotta sitten avatun LNG-terminaalin tärkeimpiä asiakkaita. Nesteytetyn maakaasun toimituksia varten Kaanaassa sijaitsevan tehtaan ja kaasuterminaalin välille rakennettiin yli kymmenen kilometrin putki.

Suunnitelmat kaatuivat heti alkumetreillä tehtaan tulipaloon viime vuoden tammikuussa. Tulipalon vuoksi tehdas on käynyt vajaakierroksilla ja nesteytetyn maakaasun toimitukset Tahkoluodosta Kaanaan tehtaalle ovat jääneet vähäisiksi.

Pigmenttitehtaan tulipalon vuoksi emme ole voineet rakentaa toimintaamme sen varaan.

Kimmo Rahkamo

Venatorin päätös sulkea Porin tehtaansa ei siksi vaikuta oleellisesti terminaalin nykytilanteeseen.

– Tulipalon vuoksi emme ole voineet rakentaa toimintaamme pigmenttitehtaan varaan, vaan olemme menneet eteenpäin muissa hankkeissa, toteaa LNG-yhtiö Skangasin toimitusjohtaja Kimmo Rahkamo.

Suurin osa markkinoista Ruotsissa ja Norjassa

Tahkoluodon terminaali on Suomen ensimmäinen nesteytetyn maakaasun terminaali. LNG-laivoja satamassa ei ole näkynyt aivan odotetusti, mutta Skangasissa uskotaan markkinakasvuun.

– Terminaaleja ei rakenneta yhtä tai kahta vuotta varten. LNG on edelleen puhtain vaihtoehto monessa käyttökohteessa, mutta teollisuudessa muutokset edellyttävät pitkiä muutosprosesseja, sanoo Rahkamo.

Terminaaleja ei rakenneta yhtä tai kahta vuotta varten.

Kimmo Rahkamo.

LNG-yhtiö odottaa myös meriliikenteestä uusia asiakkaita, sillä vuodesta 2020 lähtien aluksissa käytettävien polttoaineiden pitää olla nykyistä puhtaammiksi.

Tällä hetkellä Skangasin markkinasta suurin osa on Ruotsissa ja Norjassa.

– Suomessa kasvu on ollut hitaampaa, mutta ei ole mitään syytä odottaa, että Suomi tulisi jatkossakin jälkijunassa.